Thailand

Hét lichtfestival in Thailand: Loi Krathong of Yi Peng?


Mogelijk heb je het wel eens gezien, de foto met duizenden brandende lampionnen, zwevend in de lucht. Een oogverblindend mooi aanzicht waarvan wij dachten, dat willen we zien! Na wat uitzoeken kwamen we uit bij het Loi Krathong festival in Thailand dat ergens in de periode van eind oktober tot begin november plaatsvindt. Toen we een vlucht naar Azië voor deze zelfde periode gingen boeken, kon een bezoek aan dit festival dan ook niet ontbreken in onze globale routeplanning. Dit klinkt echter makkelijker gezegd dan gedaan…

 

 

Tijdens onze voorbereiding hebben we uitgezocht dat Chiang Mai de ideale uitvalsbasis is om Loi Krathong te vieren. De data waarop Loi Krathong gevierd wordt, in totaal drie dagen, hebben we ook weten te achterhalen en aangezien er grote drukte verwacht wordt tijdens het festival, boeken we zelfs alvast een hotel in de stad. Wij zijn er dus helemaal klaar voor! Tenminste dat dachten we… Enkele dagen voor ons vertrek naar Azië komen we er namelijk achter dat Loi Krathong en het evenement met de vele zwevende lampionnen, ook wel ‘the big lantern release’ genaamd, niet een en hetzelfde zijn. Helaas voor ons blijkt de ‘lantern release’ enkele dagen voor het festival van Loi Krathong plaats te vinden, iets dat wij niet meer gaan halen.

 

De verschillende lichtfeesten

Er worden meerdere lichtfeesten gevierd in Thailand. Loi Krathong is er hier een van en wordt in meerdere landen in Azië groots gevierd. In het noorden van Thailand vindt vaak tegelijkertijd ook Yi Peng plaats, een ander lichtfeest. In het geval van Loi Krathong drijven de lichtjes op het water, in de zogenaamde Krathongs, terwijl bij Yi Peng de lichtjes de lucht in gaan met behulp van lantaarns. De ons welbekende foto’s van velen lampionnen die de lucht in gaan, behoren dus toe aan Yi Peng.

 

Yi Peng

Er zijn twee momenten waarop ‘the big lantern release’ plaatsvindt. Een is de officiële Yi Peng ceremonie en de andere is de lantern release voor toeristen. Hoewel op beide momenten duizenden lampionnen tegelijkertijd de lucht in worden gelaten, zijn er grote verschillen.

De officiële ceremonie duurt de gehele dag en is voor iedereen gratis toegankelijk. Yi Peng is een boeddhistisch feest waardoor je tijdens de officiële ceremonie veel monniken en boeddhisten zult zien. Naast het oplaten van de lampionnen is er ook de ‘robes ceremony’ waarbij gewaden (robes) worden geofferd aan de monniken. Wanneer je wat wilt meekrijgen van de lokale cultuur is de officiële ceremonie dus de ideale gelegenheid. Nadeel is wel dat het door de vrije toegang vaak erg druk is. Als je niet zo van de drukte houdt, maar toch de duizenden lampionnen de lucht in wilt zien gaan, dan is de release voor toeristen een betere optie. Deze vindt vaak een week na de officiële ceremonie plaats op dezelfde locatie, Maejo University bij Chiang Mai, maar bevat enkel het avondprogramma met de release en is niet gratis. Een ticket kost al snel $100,- per persoon. Een behoorlijk bedrag dus.

 

 

Jammer genoeg hadden wij deze informatie niet op tijd waardoor de optie voor de officiële ceremonie voor ons afviel. Deze had wel sterk onze voorkeur omdat je dan ervaart hoe de bevolking het feest viert. Aangezien dit geen optie meer was, besloten we om bij aankomst in Chiang Mai te proberen tickets te scoren voor de release voor toeristen. Wat blijkt? In Chiang Mai is dit evenement bij bijna niemand bekend. Degene die er wel wat van hebben gehoord, laten weten dat het al enige tijd uitverkocht is. Iedereen verwijst ons naar het feest in de stad. Lichtelijk teleurgesteld omdat we hetgeen waarvoor we zijn gekomen, de lantern release, niet kunnen zien, trekken we ’s avonds de stad in om daar wat van het feest mee te pikken.

 

Loi Krathong

Volledig onbekend met wat we kunnen verwachten, lopen we het centrum van Chiang Mai in. De viering van Loi Krathong is dan al in volle gang en niet te missen. Overal waar je kijkt zijn mensen, lampjes, kraampjes met eten of krathongs. Krathongs zijn het beste te omschrijven als een soort kerststukje met een kaarsje en wierrookstokjes. De krathongs worden als dank aan de rivier aangeboden door deze met brandend kaarsje en wierrook op het water weg te laten drijven. Er is ondertussen ook een heuse parade gaande met prachtig verklede mensen die dansen opvoeren in aankondiging van de paradewagen die volgt. Zowel de wagen als de mensen zijn versierd met hele mooie verlichting. Er zijn vele groepen die meedoen en allemaal hun eigen stijl hebben. We kijken onze ogen uit terwijl we op de achtergrond ook al veel lampionnen de lucht in zien gaan zien, want ondanks dat Loi Krathong voornamelijk draait om het te water laten van de brandende krathongs, gaan er ook vele lampionnen de lucht in. Wauw!

 

 

We lopen verder en komen uit op de brug die in het verlengde van de Tha Pae poort ligt. Hier worden massaal de lampionnen opgelaten en krathongs te water gelaten. Het zijn er dan misschien geen duizenden tegelijk, maar alles bij elkaar zweven er toch wel honderden lampionnen in de lucht, echt een prachtig sprookjesachtig gezicht! Voor 100 bath (€2,50) kopen we drie grote lampionnen die we zelf de lucht in laten. Oh man, wat zijn we blij dat we hier zijn!

Wanneer we verder lopen komen we uit bij een tempel waar lampionnen de lucht in worden gelaten. Het blijkt dat je hier samen met een aantal monniken lampionnen de lucht in kunt laten. Vlak voor de tempel geeft dit een super mooi beeld. Dat willen wij ook! We kopen een aantal lampionnen nadat we getuigen zijn geweest van de mini versie van de ‘big lantern release’ die we oorspronkelijk wilde zien. Heel gaaf! We genieten optimaal van elke lampion die we de lucht in laten. Wat bijzonder is dit! Daar waar we eerst zo teleurgesteld waren over het missen van het evenement, zo enthousiast zijn we nu over de viering van Loi Krathong in Chiang Mai. Dit hadden we voor geen goud willen missen! 

 

Ik ben benieuwd, heb jij het bijwonen van de lantern release tijdens Yi Peng op je bucketlist staan? 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een kookcursus volgen in Chiang Mai

Laat een reactie achter

*