Mexico

Valladolid: cenotes én Chichén Itzá


In het noorden van Yucatan, Mexico, vind je het gezellige dorpje Valladolid. Wanneer je op rondreis bent door Mexico is de kans groot dat deze plek op je route ligt. Bovendien is het een dorpje dat je niet wilt overslaan tijdens je reis, want het is de ideale uitvalsbasis om diverse cenotes en Chichén Itzá te bezoeken. Hoe je dat het beste kan doen, delen we graag met je in dit artikel.

 

Valladolid is onze eerste echte kennismaking met Mexico. Voor ons dus de plek om de Mexicaanse cultuur op te snuiven terwijl we het centrum in lopen. Het centrum van Valladolid is best klein. Restaurantjes, winkels en bezienswaardigheden zijn rondom het centrale plein gelegen of maximaal één tot twee blokken hier vandaan. Om het plein heen staan diverse koloniale gebouwen met als meest opvallende het Convento de San Bernardino. We wandelen wat door de knusse straatjes en bekijken het centrale plein waar het gezellig druk is en een ontspannen zondagse sfeer hangt.

Dankzij de compactheid van het centrum van Vallodolid kun je in korte tijd het dorpje zelf en haar bezienswaardigheden bezoeken. Perfect om in een dag een eerste indruk op te doen van de cultuur van het land en er daarnaast nog op uit te trekken om de cenotes in de omgeving te verkennen.

 

Cenotes

Yucatan kent vele duizenden cenotes. Een cenote is een prachtig natuurverschijnsel waarbij een grot of poel gevuld is met water. Door de bijzondere omgeving van het water, is het een uniek beeld om te zien. In de buurt van Valladolid zijn veel van deze grotten of poelen te vinden, er bevindt zich er zelfs een midden in het centrum. Je hoeft dus niet ver te gaan om een cenote te kunnen zien, maar de mooiste zijn te vinden buiten het centrum. De ideale manier om daar te komen is met de scooter.

 


Wij bezoeken vanuit Valladolid twee cenotes: Aqua Dulce en Hacienda San Lorenzo Oxman. Allebei heel verschillend. De een bevindt zich in een grot terwijl de andere een soort natuurlijke put lijkt te zijn. In beide cenotes is het mogelijk om te zwemmen, iets dat ik zeker aanraad om te doen! Het is namelijk enorm bijzonder om daar te liggen in het water terwijl je om je heen niets dan rotswanden en planten ziet en heel héél ver boven je een stukje lucht.

 

Chichén Itzá

Een andere plek die vanuit Valladolid goed is te bezoeken, is Chichén Itzá. Op slechts 40 minuten rijden met een collectivo, bevindt zich deze prachtige Mayastad. Chichén Itzá was een van de grootste steden die de Maya’s hebben gebouwd. Delen van de stad en zijn imposante bouwwerken zijn gerestaureerd en toegankelijk voor het publiek. Om de stad en zijn geschiedenis beter te begrijpen en tot leven te laten komen, raad ik aan om een gids te huren. Hoewel het niet goedkoop is, is het is de paar tientjes meer dan waard. Dit geeft je de kans om een meer ‘moderne’ Mayacultuur te zien en beleven.

 

 

Chichén Itzá kun je vanuit Valladolid goed zelf als dagtocht bezoeken of je kan er voor kiezen om vanuit hier direct door te reizen naar je volgende bestemming. Er zijn kluizen en een afgesloten beheerruimte aanwezig bij de ingang om je spullen of zelfs je backpack achter te laten.

 

Wat trekt jou aan in Valladolid? Zou jij hier een stop maken tijdens een reis door Mexico?

 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Merida versus Valladolid

Mérida, op doorreis naar het zuiden

Vervoer in Mexico: de beste tips voor een goede en veilige reis

Doen in Mexico: Zwemmen in cenotes

Ontdek de ruïnes van Chichén Itzá

Laat een reactie achter

*