Reistips

Medicijnen tijdens het backpacken


Voorbereiding is het halve werk. Als je op reis gaat, is het aan te raden je ook op medisch vlak te verdiepen in de plek van bestemming. Welke vaccinaties zijn er aanbevolen en/of verplicht, moet je specifieke medicatie meenemen en welke medicijnen heb je persoonlijk nodig voor je reis? In deze blog bondige uitleg over vaccinaties en enkele tips over het meenemen van medicatie tijdens het backpacken. 

 

Vaccinaties

Al in het bezit van het ‘gele boekje’? Het ‘gele boekje’ is een vaccinatiepaspoort wat je krijgt bij het zetten van je eerste inenting. Hierin komen al je inentingen te staan, inclusief houdbaarheidsdatum. Het zou prettig zijn als dit digitaal zou kunnen, maar dat bestaat helaas nog niet. Als je veel verschillende vaccinaties hebt gehad, is het slim om een foto te maken van de stempels in het boekje, zodat je bij eventueel verlies van het boekje nog wel kan terugvinden welke nog geldig zijn.

Neem het vaccinatiepaspoort altijd mee tijdens je reizen, sommige grensovergangen controleren je op verplichte vaccinaties zoals Gele koorts en Cholera. Op de site van de GGD kun je de aanbevolen en verplichte vaccinaties per land vinden. Deze vaccinaties kun je bij een vaccinatiebureau laten zetten. Bezoek je naar meerdere landen na elkaar of minder ontwikkelde landen? Dan is het aan te raden om advies in te winnen bij een tropendokter. Een tropendokter kan in dat geval meer toelichting geven over de risico’s en combinaties van vaccinaties en heeft vaak wat extra tips in huis. In de meeste gevallen zijn de kosten voor een consult bij een tropendokter gelijk, maar controleer dit van te voren altijd zelf.

 

 

First Aid en medicijnen

Naast de juiste vaccinaties is het ook verstandig om een ehbo setje bij je te hebben op reis. Tijdens onze reizen zit de First aid kit van Care Plus altijd onder in onze backpack, in de meeste gevallen blijft hij gelukkig ook onderin zitten, maar het is een geruststellend gevoel dat we qua eerste hulp goed voorbereid zijn. Mocht je tijdens je reis medische hulp nodig hebben of bijvoorbeeld in het ziekenhuis belanden, dan heb je altijd je eigen steriele naalden bij je. Dit etuitje kun je zelf aanvullen met basisbenodigdheden zoals pleisters, steriele gaasjes, jodium, verband en dergelijke.

Om het volledig te maken kun je het aanvullen met de nodige basismedicatie zoals paracetamol, zoutoplossing bij uitdroging ORS, middel tegen diarree zoals loperamide, keeltabletten, reistabletten voor wilde bus-/bootritten, allergietabletten ect. Zorg altijd voor voldoende medicatie. 

 

Medicijnen gekoeld meenemen

Sommige medicatie, bijvoorbeeld insuline of anticonceptie zoals de Nuvaring, moet gekoeld bewaard blijven. Lastig als je een busreis in een tropisch land van 8 uur op de planning hebt staan. Zelf liep ik tegen dit probleem aan voordat we op wereldreis vertrokken. Na veel zoeken en vragen, ontdekte ik FRIO cooling products. Dit zijn kleine koel-etuitjes speciaal gemaakt om medicijnen koel te houden. Het bestaat uit 2 etuitjes, het binnenste zorgt voor de koeling, het buitenste voor bescherming. Het binnenste etuitje is gevuld met kleine kristallen. Door onderdompeling in water zwellen de kristallen op tot een gel. Deze gel blijft minimaal 45 uur koud, waardoor de inhoud gekoeld blijft. Na deze tijd verandert de gel weer in harde kristallen, indien nodig kun je dit zo vaak als je wilt herhalen. Op de website van FRIO staan verschillende kleuren en varianten, de prijs hiervan ligt rond de 30 euro.

 

Ga jij ook goed voorbereid op reis en heb je tips die je met ons wilt delen? Reageer op deze blog!

Willemijn

Het ontdekken van nieuwe plekken op de wereld, de wonderschone natuur, de lieve mensen en de soms wel bizarre cultuur. Het ervaren van andere talen, omgangsvormen, gewoontes en manieren. Maar vooral het genieten van de rust en de ruimte in de omgeving én in jezelf tijdens het reizen maakt het plaatje compleet voor mij. Zelfs nu dat we niet meer met z’n tweetjes reizen blijft het genieten, Je sjouwt alleen wat meer met je mee!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen

Heel veel filmtips om inspiratie op te doen voor je nieuwe reisbestemming

Toch het reisgevoel ervaren wanneer je niet op reis bent? Zo doe je dat!

Laat een reactie achter

*