Zuid-Afrika

Hluhluwe national park, een van de mooiste parken in Zuid-Afrika


Zeg je Zuid-Afrika, dan zeg je safari en wildparkeren. In Zuid-Afrika zijn heel veel mooie nationale parken te vinden. De meest bekende is waarschijnlijk Kruger National park, een prachtig uitgestrekt park waar onder andere de big five te spotten is, maar dit vind je ook in andere parken.  Eén van de mooiste  nationale parken is wat ons betreft toch wel Hluhluwe National Park! Waarom je hier heen moet en hoe je dit het beste kunt doen, lees je in deze blog.

 

Hluhluwe, het oudste park van Zuid-Afrika

We beginnen allereerst maar met de naam, want hoe spreek je dat eigenlijk uit, Hluhluwe? Nou dat is als volgt: sloewsloewie. Hluhluwe is het oudste park van Zuid-Afrika en is gesticht in 1895 en is om meerdere redenen erg bijzonder. Zo heeft het park de grootste populatie witte neushoorns ter wereld. Naast de witte neushoorn is de gehele big five in dit park te zien, maar bijvoorbeeld ook krokodillen, nijlpaarden, wildebeesten, apen, giraffen en zebra’s. Daarnaast leven er meer dan 300 vogelsoorten. Ten opzichte van het Kruger Park voelt Hluhluwe wat minder toeristisch en de omgeving is prachtig groen en veel meer heuvelachtig dan het meest bekende park van Zuid-Afrika. 


Beste reistijd

De beste tijd van het jaar om dit park te bezoeken is van mei tot en met augustus. Onze voorkeur gaat uit naar augustus omdat je voor het spotten van wild het liefst in de wat koelere periode in Zuid-Afrika wilt zijn: dan zijn de dieren het meest actief en het is net winter geweest waardoor je wat eenvoudiger door de bosjes en bomen heen kunt kijken en de dieren dus makkelijker te spotten zijn.

 

 

Hoe te bezoeken

Wij reden zelf op eigen gelegenheid door het park, een speciale auto is hier niet voor nodig, je reguliere huurauto, dus geen 4×4, is afdoende voor het bezoek van Hluhluwe al zijn zeker niet alle wegen geasfalteerd. Zorg als je zelf rijdt dat je de maximale snelheid van 40 kilometer per uur niet overschrijdt, verlaat de auto nooit en hang nooit uit je auto. Wil je toch even de benen strekken, lunchen of even een sanitaire stop maken? Bezoek dan een van de diverse kampen in het park welke niet toegankelijk zijn voor de dieren en waar je dus vrij kunt rondlopen.

Een alternatief ten opzichte van zelf rijden in het park is om een game drive te boeken van een halve of een hele dag. Voordeel van een dergelijke tour is dat de gids het park natuurlijk op zijn duimpje kent en daarmee is de garantie op het spotten van veel bijzondere dieren niet te geven maar wel erg groot.

 

 

Verblijf

Het allerleukste is natuurlijk om te overnachten in het park, maar wil je wat voordeliger uit zijn dan is een verblijf buiten het park te adviseren. Een goede optie is dan een verblijf in St. Lucia, een klein dorpje met ongeveer 1.000 inwoners dat is gelegen op ongeveer 50km (oftewel 45 minuten rijden) vanaf Hluhluwe. Vanuit hier bezoek je het nationale park via de Nyalazi Gate welke zich bevindt in het oosten van het park. Overigens is het ook erg leuk om vanuit St. Lucia “Wetlands Park” te bezoeken. Een park met voornamelijk een enorme hoeveelheid krokodillen en nijlpaarden. Deze nijlpaarden brengen overigens met enige regelmaat in de avond ook een bezoek aan dit dorpje.


Wij verbleven in Zulani Guest House, een geweldige plek met zeer gastvrije eigenaren. Voor je avondeten is een bezoek aan het restaurant Braza de moeite waard. Dit is gelegen aan de hoofdstraat van St. Lucia, de McKenzie straat waar ook een tankstation en supermarkt te vinden zijn.

 

Kortom, ben je op rondreis door Zuid-Afrika? Vergeet dan niet een verblijf te boeken in St. Lucia om het prachtige Hluhluwe te bezoeken! Dankzij de relatieve rust en grote kans op het spotten van verschillende dieren, zal een bezoek aan dit nationale park je zeker niet teleurstellen. Heb jij tips voor een bezoek aan Hluhluwe of wil je graag iets van ons weten? Laat je reactie achter in de comments!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Roadtrip door Zuid-Afrika: van Kaapstad naar Johannesburg in 3 weken

Wijn proeven in Zuid-Afrika bij de mooiste wijnhuizen in Stellenbosch

Laat een reactie achter

*