China

Een bezoek aan de Verboden Stad


Het is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Beijing, de Verboden Stad. Deze naam heeft het complex te danken aan het feit dat het niet toegankelijk was voor het volk, maar enkel voor de keizer, zijn hofhouding en ambtenaren. Nu is het door iedereen te bezoeken, gelukkig, want wat is het een ongelofelijk indrukwekkend complex! Het is, zoals eigenlijk alles in China, enorm groot en imposant, maar ook aan de details is aandacht besteed. In deze blog lees je hoe wij een bezoek aan deze bijzondere plek hebben ervaren en geven we je praktische tips
 zoals de benodigde tijd in het complex en hoe je er zelf kan komen.

 

Eerste keer in China

Na onze aankomst in Beijing en onze eerste echte stappen in China gezet te hebben, besluiten we de Verboden Stad te gaan bezoeken. Vanuit ons hotel lopen we in 20 minuten naar het complex. Voor de entree staat een flinke rij. We sluiten aan en het valt ons direct op dat we nagenoeg de enige westerlingen zijn. Sinds de Chinese economie zo enorm groeit, kunnen Chinezen hun eigen land ontdekken. Dat zie je direct terug in de rij van de Verboden Stad. Zo’n 99% van de mensen in de rij is namelijk Chinees, waarschijnlijk toeristen uit eigen land. Er nu op terugkijkend zagen we sowieso maar weinig westerse toeristen op straat. Heel anders dan in een land als Thailand of Indonesië, waar het haast onmogelijk is om bij een bezienswaardigheid als dit geen westerling tegen te komen. Even twijfelen we zelfs of we per ongeluk in een verkeerde rij staan, maar dat blijkt toch niet het geval. Er zijn gewoon heel veel Chinezen.

 

 

Poort van de Hemelse Vrede

Na een half uurtje te hebben gewacht, zijn we door de security check en lopen we af op de Poort van de Hemelse Vrede met daarop het welbekende portret van Mao, grondlegger van de republiek China. Zijn portret kijkt uit op het Plein van de Hemelse Vrede. Via de grote poort en onder toeziend oog van de steng kijkende bewakers gaan we naar binnen, tezamen met de grote getalen aan andere bezoekers. Bij het kopen van een kaartje om de Verboden Stad in te mogen, huren we ook een audiotour met gps (hij start automatisch met vertellen als je ergens aankomt) in, jawel, het Nederlands. Perfect als je wat meer over de diverse gebouwen wilt weten, maar niet bij elk object stil wilt staan. 

 

 

Het complex

In het complex, dat immens groot is, bezoeken we diverse gebouwen zoals Hall of Supreme Harmony, Hall of Middle Harmony en Hall of Preserving Harmony maar ook het Palace of Heavenly Purity en de nodige poorten. Hoewel ze er van buitenaf veelal hetzelfde uitzien, heeft elke hal zijn eigen verhaal. Zo staat de Hall of Supreme Harmony, dankzij drie trapsgewijze marmeren lagen, hoger dan de andere gebouwen en staat hier binnen een grote troon, de troon van de keizer. Vanuit de ingang, loopt een marmeren pad over het grote plein, dat plaats heeft voor 100.000 mensen, zodat de keizer via dit pad de hal en dus zijn troon kon bereiken.

 

 

Op het plein staan trouwens geen bomen, bewust niet zodat het geheel nog groter lijkt. De enige plek waar in de Verboden Stad bomen zijn te vinden, is in de tuin van het paleis. Die is ook zeker de moeite waard om te bekijken. Wellicht komt het door het contrast met de kale koude omgeving van de rest van het complex, want de tempels die in de tuin te zien zijn tussen het groen van de planten en oude bomen zijn prachtig. 

Om 17:00u worden we de verzocht het complex te verlaten want ze gaan sluiten. We doen dit via de Noordelijke poort die net als de meeste gebouwen hier ook weer erg mooi en imposant is om te zien.

 

 

Prijs, plaats en tijd

Je kan met gemak een hele dag doorbrengen in de Verboden Stad. Het is er zo groot en er is zo veel te zien dat je de tijd er prima kan vullen. Wij zijn er een halve dag geweest en hebben dan ook lang niet alles gezien, maar wel een prima indruk gekregen van het complex. De Verboden Stad is van dinsdag tot en met zondag vanaf 8:30u geopend. De sluitingstijd is afhankelijk van de maand waarin je er bent, maar houdt er sowieso rekening mee dat deze per gebouw kan afwijken. 

 

Net als de sluitingstijd is ook de prijs voor de entree afhankelijk van de periode waarin je de Verboden Stad bezoekt. Wij zijn er in de duurdere periode en betalen ¥60,- per persoon. Dat komt neer op ongeveer €8,50. De audiotour die we huren kost nog eens ¥40,- per stuk oftewel een kleine €6,-. Hoewel het bijna net zo duur is als het kaartje zelf, is de tour wel aan te raden. Hierdoor krijg je net wat meer mee van alles dat er te zien is en dankzij de gps werkt het ook nog eens perfect.

Zoals eigenlijk alles in Beijing, is ook de Verboden Stad eenvoudig te bereiken per metro. Stap uit bij de halte Tian’anmen West of Tian’anmen Oost en dan loopt je zo naar de Poort van de Hemelse Vrede.

 

Hoe heb jij de Verboden Stad ervaren? Deel het met ons!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Een rondreis in Tibet, hoe doe je dat?

Top 5 bezienswaardigheden in Beijing die je zeker niet mag missen!

De 7 grappigste Chinese waarschuwingsborden

Route door China: van Beijing tot Hong Kong in 2,5 week

Laat een reactie achter

*