China

Summer Palace in Beijing


Voordat we in Beijing aankwamen, kende ik natuurlijk wel enkele bekende bezienswaardigheden van de stad. Het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad bijvoorbeeld waren mij wel bekend, maar iets waar ik nog nooit van had gehoord, was het Summer Palace. Oorspronkelijk was dit, sinds de originele bouw in de 12e eeuw, een buitenverblijf  van diverse keizers, maar nu is het onderdeel van een enorm park. Het totale gebied van enkele vierkante kilometers bestaat onder ander uit het Kunming-meer, Longevity Hill, tuinen en paleizen. Dat het mij onbekend was, was volledig onterecht want vooral de natuur in het park maakt het zeker een bezoek waard wanneer je in Beijing bent. 

Longevity Hill

Via de noordelijke ingang lopen we het gigantische terrein van het Summer Palace, oftewel het Zomerpaleis, op. Behalve het paleis zelf, zijn er op dit terrein nog enkele andere gebouwen te zien in dit enkel door natuur omgeven gebied. Of ze allemaal even mooi zijn weten we niet, want doordat het gebied zo groot is, komen wij niet verder dan het meest noordelijke gedeelte. Maar dat wat we hebben gezien, is zeker de moeite waard om te bekijken! Al is het maar om hier even totaal te ontsnappen aan de hectiek van de stad.

Vanuit de ingang lopen we de berg op, Longevity Hill. Tussen de bomen door, zien we langzaam aan twee gebouwen opdoemen die bovenop de berg staan. Het zijn twee boeddhistische tempels die achter het Zomerpaleis liggen. Eenmaal boven op de berg worden we getrakteerd op een uitzicht over het enorme Kunming-meer waarvan de overkant niet eens te zien is. En dan te bedenken dat dit gigantische meer maar een heel klein stukje van Beijing is. Dat geeft wel aan hoe groot de stad is!

 

Botenhuizen en het paleis

We lopen verder de berg af en komen uit bij de boothuizen waar je een rit in een boot kan maken over het meer. Dat doen we niet, maar we genieten wel van al het groen in de omgeving en de koele wind die erg welkom is op een hete zomerdag. Er is ook de mogelijkheid om met een ferry of roeibootje het South Lake Island te bereiken, maar gezien de korte tijd die we hebben, besluiten we ondanks dat het uitzicht prachtig schijnt te zijn door te lopen naar het paleis zelf.

Langs het meer lopende komen we uiteindelijk aan bij het grootste gebouw van het terrein: het Zomerpaleis. Het is heel mooi aangelegd met verschillende galerijen, bruggetjes, bomen, beelden en paviljoenen. Doordat het op de berg is gebouwd bevat het paleis veel trappen. Het hoogste punt is een soort toren die bovenop de berg staat. Vanuit hier heb je niet alleen een goed zicht over het meer, maar zelfs over de stad. Als je geluk hebt, is er weinig smog en heb je vanuit hier dus een mooi uitzicht over een groot deel van Beijing.

 

Prijs, plaats en tijd

Het Zomerpaleis ligt iets verder uit het centrum dan de meeste bezienswaardigheden in Beijing. De beste manier om er te komen is dan ook met de metro: zoals in zo veel grote steden, je beste vriend als je je snel en relatief goedkoop door de stad wilt bewegen. Voor de noordelijke ingang stap je uit bij de halte Beigongmen.  

Wanneer je het gebied van het Zomerpaleis enkel wilt bezoeken voor de omgeving en de natuur, dan moet je weten dat het niet gratis is. Om het terrein op te komen moet je namelijk ¥30,- per persoon betalen. Voor deze €4,50 krijg je toegang tot het hele gebied, maar nog niet tot het volledige paleis. Om dit ook van binnen te mogen zien, betaal je nog eens ¥10,- per persoon, omgerekend ongeveer €1,50. Hoewel ik vooral de natuur van het gebied en het aanzicht van de gebouwen in die groene wereld heel mooi vond, is het voor dit relatief kleine bedrag ook leuk om het paleis zelf en het uitzicht over de stad mee te pikken.

 

 

Het terrein is dagelijks geopend van 7:00u tot 19:00u. De gebouwen openen iets later, om 8:00u of 8:30u, afhankelijk van de periode, en sluiten ook eerder, namelijk om 17:00u of 16:30u. Wanneer je net als wij niet het volledige gebied, maar enkel een stukje van het Zomerpaleis wilt bekijken, dan is het voldoende om hier een uur of drie à vier door te brengen.

Wat vond jij het mooiste aan het gebied bij het Zomerpaleis?

 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Een rondreis in Tibet, hoe doe je dat?

Top 5 bezienswaardigheden in Beijing die je zeker niet mag missen!

De 7 grappigste Chinese waarschuwingsborden

Route door China: van Beijing tot Hong Kong in 2,5 week

Laat een reactie achter

*