China

Top 5 bezienswaardigheden in Beijing die je zeker niet mag missen!


Wanneer je in een stad als Beijing bent, wil je er natuurlijk het optimale uit halen. Je wilt de hoogtepunten zien én ook die leuke minder toeristische plekken bezoeken. In Beijing is zo veel te zien en de meeste plekken zijn zo groot of indrukwekkend dat je er vaak uren kan besteden. Om niet in tijdnood te komen, is het dan ook handig om te weten welke plekken je echt gezien moet hebben. Daarom zetten wij onze 5 must sees in Beijing voor je op een rijtje.

 

1. De verboden stad

Een van de meeste bekende bezienswaardigheden in Beijing is de verboden stad. Wellicht daardoor overbodig om te benoemen, maar hij mag natuurlijk ook niet ontbreken in de lijst van must sees van Beijing. De reden om de verboden stad te bezoeken is namelijk niet omdat deze zo bekend is, maar juist omdat het een bijzondere plek is om te zijn. Het is groot en imposant, maar ook gedetailleerd en daardoor weer heel anders dan plekken die we eerder hebben bezocht. Kortom, een plek die je gezien moet hebben. Wil je hier meer over weten? In een van onze andere China blogs geef ik je praktische tips en vertel ik je hoe wij een bezoek aan deze plek hebben ervaren.

 

 

2. Temple of heaven park

Wil je een stukje meepikken van het leven in Beijing? Bezoek dan het Temple of heaven park! Hier zie je namelijk heel veel, en dan bedoel ik echt héél veel, lokale mensen die bezig zijn met hun dagelijkse of wekelijkse activiteiten. Het park is namelijk dé plek waar deze locals bij elkaar komen. Wandelend door het park zul je de meest uiteenlopende activiteiten van de locals zien zoals groepen dansende mensen, moeders met kinderen die lokale spelletjes spelen, groepjes die aan het hooghouden zijn met een soort shuttle, stijldansende stelletjes, mensen die aan het ontspannen zijn op een doek op het gras, duo’s die aan het overslaan of ‘dansen’ (bal in een handnetje gooien met draaiende bewegingen) zijn en ga zo maar door. Overal waar je kijkt zie je mensen bezig zijn en vooral de typische lokale Chinese activiteiten zijn erg leuk om te zien!

Het Temple of heaven park bevat zelf ook diverse mooie bezienswaardigheden zoals de Echo Wall, Fastin Palace en de Hall of Prayer for Good harvest. Deze laatste is het ronde tempelachtige gebouw dat vaker te zien is op beelden van Beijing en zul je daarom mogelijk al direct herkennen. Het gebouw is mooi om te zien doordat het een bijzondere vorm en stijl heeft. Dat het ook onder Chinezen een geliefd gebouw is, blijkt wel uit het feit dat wanneer wij hier zijn er twee bruidsparen hun fotoshoot hebbenen we zien ook van een groep afgestudeerde studenten in het afstudeerkostuum (pij met ‘hoed’). Toch weer een stukje extra cultuur dat je zo meepikt. Wil je het met eigen ogen zien? Neem dan de metro en stap uit bij station Tiantandongmen.

 

3. Tiananmen square, het plein van de hemelse vrede

Mooi is het Tiananmen square niet te noemen, maar het gaat juist om de grootte en het verhaal er achter. Op dit enorme plein hebben zich namelijk verschillende en voor het huidige China zeer belangrijke gebeurtenissen afgespeeld. Zoals studentenprotesten en het uitroepen van de Volksrepubliek. Grote gebeurtenissen op een eveneens groot plein want dat is het absoluut. Het plein is zelfs zo groot dat de enorme gebouwen die aan het plein staan, lang niet zo gigantisch lijken als ze daadwerkelijk zijn doordat. Het is dan ook het grootste publieke plein ter wereld.

Het plein van de Hemelse Vrede, zoals in het Nederlands ook wel genoemd wordt, doet deze naam weinig eer aan, want heel erg vredig voelt het er niet. Het plein bestaat voornamelijk uit straatstenen, politiebusjes en ‘drang’hekken. Al met al klinkt het wellicht niet als een must see, maar dat is het zeker wel! Alles bij elkaar, de grootte, aparte sfeer en geschiedenis, is het erg indrukwekkend om over dit plein te lopen. Een korte stop is al voldoende en goed te combineren met een bezoek aan de verboden stad aangezien dit er recht tegenover ligt.

 

 

4. De Hutong

Voor een plek om lekker rond te slenteren, leuke winkeltjes te bekijken, gezellige restaurantjes en barretjes te bezoeken én een voor een blik op hoe een deel van de inwoners van Beijing woont, ben je op de juiste plek in de hutong in Beijing. Normaliter hou ik niet zo van de verkleinwoorden als winkeltje en barretje, maar in dit geval is dat wel precies wat het is. De hutong bestaat namelijk uit steegjes met enkel ruimte voor kleine huizen en panden.

Een hutong is een traditionele ommuurde woonwijk in China. Je vindt hier dus veel lokale woningen en hun bewoners die slim inspringen op de toeristen die hun wijk komen bezoeken door een winkel of restaurant te beginnen. De hoofdstraat Nankuogu Xiang is afgeladen vol met mensen en bestaat voornamelijk uit (grotere) winkels en restaurants. Eenmaal een zijstraat ingeslagen is het een stuk rustiger. Hier vind je de lokale inwoners met hun gezellige en meer kleinschalige en knussere zaakjes. De hutong is echt een heerlijke plek om een aantal uren rond te struinen. En heb je daarna zin in een lekker biertje op het terras? Check dan even Great Leap Brewing, gelegen aan DouJiao Hutong, huisnummer 6. Om de hutong te bezoeken, neem je de metro tot Nanluoguxiang metrostation. Vanaf hier loop je zo de hutong in.

 

5. Summer Palace

Een iets minder bekende plek in Beijing is het Summer Palace, oftewel het Zomerpaleis. Een plaats die niet enkel om het paleis zelf draait, maar ook om het enorme park dat erom heen ligt. Deze combinatie maakt het een ideale bezienswaardigheid om te bezoeken tijdens je verblijf aan Beijing. Ik schreef hier al eerder over in een aparte blog. Als je wilt kan je bij het Summer Palace makkelijk een dag doorbrengen om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Eenmaal in het park, waan je je namelijk helemaal in de natuur. Het is zo groot dat je eigenlijk niet door hebt dat je je in een wereldstad als Beijing bevindt. Heerlijk dus om af te wisselen met de andere meer stadse bezienswaardigheden.

 

 

Natuurlijk heb je na een bezoek aan deze 5 plaatsen nog lang niet alles van Beijing gezien, maar dit zijn wat ons betreft de plaatsen die je zeker niet mag missen. Wat was jouw hoogtepunt in Beijing? Of waar kijk je juist heel erg naar uit?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Een rondreis in Tibet, hoe doe je dat?

De 7 grappigste Chinese waarschuwingsborden

Route door China: van Beijing tot Hong Kong in 2,5 week

Summer Palace in Beijing

Laat een reactie achter

*