Filipijnen

De leukste eilanden van de Filipijnen: Wat te doen op Luzon?

Het eiland met daarop hoofdstad Manilla heet Luzon. Maar naast de hoofdstad heeft Luzon nog veel meer te bieden. Met Manilla hebben veel mensen een haat/liefde verhouding, wij kunnen een verblijf van 1 à 2 dagen er zeker waarderen, maar in de omgeving vind je nog een aantal bezienswaardigheden die we je zeer zeker kunnen aanbevelen waarmee je zeker een dag of vijf op Luzon kunt besteden om daarna door te vliegen of te varen naar een van de andere prachtige eilanden.

 

Manilla: Shoppen

Hoewel Manilla niet door iedereen wordt gewaardeerd, kun je je er wel heel goed vermaken. Het is er wel heel druk, een taxi regelen is soms erg lastig en er zijn veel verkeersopstoppingen. Manilla is wel een paradijs voor shop-a-holics. Er zijn een aantal hele grote malls met honderden winkels. Het meest bekende winkelcentrum is de Mall of Asia, talloze winkels, een schaatsbaan, bioscopen en een kleine kermis vind je hier om je daarmee uren te vermaken. Wij gingen hier lekker naar de bioscoop, en niet zomaar een, de Director’s Club met extra grote leren stoelen en butler service. Dat is nog eens ontspannen film kijken. Andere bekende winkelcentra zijn de SM Mall, de Robinsons Mall en de 168 shopping mall.

 

Manilla: Chinatown

Natuurlijk zijn er overal ter wereld Chinese wijken te vinden, maar Manilla kan met de eer strijken van de oudste China Town ter wereld. Uiteraard vind je hier veel Chinese winkels met typisch Chinese producten, een leuk smal straatje is Carvajal street, hier vind je heel veel leuke kraampjes met veel vers fruit en groenten. In dit straatje, dat een klein zijstraatje is van de Quintin Paredes, vind je restaurant Quik Snack. Het klinkt als een cafetaria en misschien is dit ook wel de Chinese variant ervan en hoewel je het er voor de sfeer binnen niet hoeft te doen, is het eten er wel heel erg lekker en vooral ook heel erg goedkoop.

 

Manilla: het oude centrum Intramuros

Het oude centrum van Manilla vonden wij erg gezellig om een middag in door te brengen. Als je door het centrum loopt waan je je in Spanje. In tegenstelling tot de rest van Manilla is het hier autoluw en daarmee lekker rustig. De hoogtepunten in het oude centrum zijn Casa Manila, de Manila Kathedraal en de San Agustin kerk. De laatste stop die we maken is bij het fort, waar helaas niet al te veel van over is, maar er even door heen wandelen is desalniettemin wel heel leuk. Ook vind je er veel souvenirwinkels en natuurlijk de nodige leuke plekjes voor een hapje en een drankje.

 

De Taal Vulkaan, voor de eruptie…

Een van de meest gevaarlijke en actieve vulkaan van de Filipijnen is de Taal Vulkaan. Op een twee uur rijden met het openbaar vervoer vanuit Manilla (65 kilometer) vind je deze vulkaan waarvan de krater is gelegen in het midden van een prachtig blauw meer. Dat wil zeggen: tijdens ons bezoek was het er prachtig, een maand later barstte de vulkaan uit (12 januari 2020). De laatste uitbarsting dateert van 26 maart 2022 waarbij meer dan 140.000 mensen werden geëvacueerd. Hoe het er nu uit ziet weten we niet precies, informeer dus zeker lokaal of het nog de moeite waard en vooral of het nog veilig is. Als alternatief is er de Mayon vulkaan met zijn perfecte kegelvorm die zo’n 330 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla gelezen is en een paar kilometer ten noorden van Legazpi.

 

 

Rijstterrassen van Banaue

Hoewel wij ze niet bezocht hebben zijn de rijstterrassen in het noorden van Luzon zeker de moeite waard. De panorama’s van de groene terrassen zijn adembenemend. In totaal is er meer dan 6000 vierkante kilometer aan rijstterrassen. Wij hebben deze helaas over moeten slaan omdat het niet de juiste tijd van het jaar is, de beste tijd om de terrassen in helder groen te zien juni en juli.

 

Beste reistijd

Zoals de meeste eilanden in de Filipijnen, heeft ook Luzon een tropisch klimaat. Dit betekent dat de temperaturen zelden onder de 20℃ komen. Dit maakt dat je Luzon het hele jaar rond kunt bezoeken waarbij de maanden november en december het meest populair zijn maar ook januari t/m maart en juni zijn ook hele fijne maanden voor een bezoek. Ga je voor de rijstterassen in het noorden dan zijn deze het meest mooie groen in juni en juli. De periode mei tot oktober is ook nog goed qua temperatuur, maar kent wel meer regenval. Tegelijkertijd is het dan ook vele malen rustiger en zijn de prijzen ook een stuk voordeliger.

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

De leukste eilanden van de Filipijnen: Wat te doen op Siquijor?

De leukste eilanden van de Filipijnen: Wat te doen op Bohol & Panglao?

Laat een reactie achter

*