Indonesië

Orang-oetans spotten op Sumatra


Wie een reis maakt naar Sumatra, Indonesië, heeft de mogelijkheid om oog in oog te komen met een orang-oetan. Deze prachtige dieren komen slechts op twee plaatsen ter wereld voor dus als je daar dan bent, laat de kans om ze in levende lijve te zien dan zeker niet liggen. Wij besloten die kans te grijpen, iets dat zorgde voor een onvergetelijke ervaring!

 

Voor een bezoek aan de jungle besloten wij Bukit Lawang, een dorpje in het noorden van Sumatra, als uitvalsbasis te nemen. Bukit Lawang ligt op drie uur rijden van de luchthaven van Medan. Wij zijn opgehaald door een chauffeur van ons hostel, maar het is eventueel ook met de bus te bereizen (reken dan op ongeveer vier uur rijden). In het dorpje waan je je meteen in een heel andere wereld. Het ligt midden in de jungle wat zorgt voor prachtige uitzichten, de geluiden van de jungle op de achtergrond en apen op je balkon. Wat er ook bij hoort is de warmte en hoge luchtvochtigheid, maar man, wat is het dat waard met al het moois dat je er voor terug krijgt.

   

Voederplek

Wanneer je op pad gaat om dieren te spotten ben je er nooit 100% zeker van dat je ze ook daadwerkelijk te zien krijgt, het zijn immers wilde dieren. Wij besloten daarom, om onze kansen te vergroten, om twee keer de jungle in te trekken. De eerste poging om orang-oetans te zien, was bij een voederplaats op 20 minuten lopen van Bukit Lawang. Deze voederplaats is een overblijfsel van een orang-oetan centrum waar bevrijde orang-oetans werden verzorgd en later opnieuw in het wild werden uitgezet. De laatste uitzetting is in de jaren negentig gedaan, maar de semi-wilde dieren worden nog steeds in de gaten gehouden en indien ze dat willen, extra bijgevoerd. Dit gebeurt twee keer per dag op de voederplaats in de jungle.

 

Deze plek is tijdens de voerdertijden ook toegankelijk voor toeristen. Hoewel het ook hier niet zeker is dat je orang-oetans te zien krijgt, leek het ons toch een goede plek om ons bezoek aan de Sumatraanse jungle te beginnen en niet voor niets…! Na enkele minuten wachten, horen we in de verte het geritsel van de takken. Het geluid komt steeds dichterbij, we zien de bomen bewegen en hoewel voorzichtig verschijnt daar dan toch de eerste orang-oetan. Yes, wat zijn we blij! Uiteindelijk worden we zelfs beloond met het geweldige beeld van meerdere orang-oetans! Eentje heeft ook een kleintje bij zich. We staan op slechts enkele meters afstand van deze mooie dieren. Hiervoor zijn we gekomen. Wat een prachtig gezicht!

 

 

Jungle tour

Na onze eerste keer oog in oog met de orang-oetangs, hebben we nog lang geen genoeg van het aanblik van deze mooie dieren. Onze tweede poging om orang-oetangs te zien, ditmaal via een jungle tour, laten we dan ook niet schieten. Vanuit Bukit Lawang kun je verschillende tours regelen. Een hike van een paar uur, een hele dag of meerdere dagen, het is allemaal mogelijk zelfs met raften als onderdeel van het programma. Wij houden het bij hiken en kiezen voor een tour van een dag. Doordat we de enige zijn die de tour hebben geboekt, hebben we uiteindelijk een privé tour met twee gidsen. Dankzij de informatie die zij geven, de vele zaken die ze ons laten zien, proeven én ruiken is de tour een totale beleving. Het is behoorlijk zwaar en enorm zweten (neem daarom veel water mee!), maar ik kan het iedereen aanraden. Tijdens de tour hoor je de diverse geluiden van de natuur, ziet prachtige bomen, uitzichten en ook dieren! Wij hebben het geluk dat we de Thomas Leave Monkey, Witte Hand Gibbon, een slang én orang-oetang zien. Wat enorm bijzonder. We zijn weer een onvergetelijke ervaring rijker!

 

We kwamen naar de Sumatraanse jungle om orang-oetangs te zien en dat is gelukt. Natuurlijk heb je hier veel geluk bij nodig, maar onze keuze om zowel een bezoek te brengen aan de voederplek als het lopen van de jungle tour zou ik zeker aanbevelen. Deze laatste is bovendien ook nog eens een ervaring op zichzelf. Denk er hierbij wel aan om een shirt met lange mouwen en broek met lange broekspijpen aan te doen. Dit helpt enorm tegen de muggen en wanneer je de broekspijpen in je sokken doet (ik weet het, niet erg charmant) ook tegen de bloedzuigers…. Gelukkig geldt ook hierbij dat het, het allemaal waard is!

 

Heb jij al ooit een wilde orang-oetang in levende lijve mogen zien? Of is het iets dat je nog graag zou meemaken?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Zonsondergang op de Borobudur

Laat een reactie achter

*