Japan

Japan camperland

Inderdaad, Japan is goed te bereizen per trein. Met de Japan Rail Pass kun je tussen de meest bekende plaatsen reizen op efficiënte wijze. (Hogesnelheids)treinen op een goed en betrouwbaar netwerk zijn comfortabel, de kleinere treinen om van de gebaande paden te gaan authentiek en een beleving. We zouden dan ook zeker aanraden tenminste een keer de trein te pakken. Maar wat een prijzen! Wij deden het anders: met de camper door het onbeschrijfelijk mooie Japan, zonde om met de trein doorheen de schieten. In deze blog willen we jou wijzen op deze optie!

 

Kostenplaatje

Mocht je in Nederland (of elders in het buitenland) een Rail Pass aanschaffen voor heel Japan, dan kost je dat 228 euro per persoon per week. De Rail Pass is niet in Japan te koop, je moet hem naar een adres buiten Japan laten verzenden. De Japan Rail Pass is niet geldig op de lijnen van de Japanse privé spoorwegmaatschappijen, de lijnen die je vervoeren naar de plekjes buiten de reisgidsen. Het is goedkoper dan het aanschaffen van enkeltjes op stations en een Rail Pass wordt goedkoper naar het aantal gekochte weken en wanneer je jezelf beperkt in de te bereizen regio’s. Voor vier weken treinreizen in heel Japan ben je 690 euro per persoon kwijt. Met twee personen: 1380 euro.

Een basic campertje, goed uitgerust, kostte ons voor 3,5 week 1100 euro. Ter plekke geboekt. Dit is exclusief benzine (zo’n één euro per liter) en snelwegtol (gemiddeld 40 euro per week), maar inclusief volledige reisvrijheid, inleveren in een andere stad, stops op de bijzonderste plekjes en zelfvoorzienend zijn.

 

 

De mooiste reden?

Qua kosten voor reizen scheelt het uiteindelijk niet veel, per trein hoef je ook niet zelf te navigeren of te tanken. Maar de allermooiste reden om juist voor een camper te kiezen, is de vrijheid om te slapen waar je wilt! Japan kent volledige vrijheid om zelf te bepalen waar je je camper stopt voor de overnachting. Nee, niet op de vluchtstrook of op de stoep in centrum Tokio. Wel, midden in de mooiste natuur, aan meertjes en bergvoeten, langs rijstvelden en heetwaterbronnen. Altijd een veilig gevoel. En daarmee bespaar je veel, erg véél, op hotelkosten! Daarnaast kent Japan een uitstekend netwerk van gratis toilet- en douchevoorzieningen voor mensen onderweg. Mocht je toch in de stad willen kamperen? Voor 40 euro per 24u konden wij midden in Kyoto parkeren én overnachten op een bewaakte parkeerplaats. Niet erg romantisch, wel erg functioneel!

 

Camper regelen

Wij hebben onze camper bij een klein bedrijf geboekt, gevestigd in Onomichi, Hiroshima. De eigenaar had zich bedacht hoe prachtig Japan per camper zou moeten zijn, kocht twee busjes en toverde die om tot volwaardig camper. Helaas heeft hij geen website: vergelijkbare campers vind je bijvoorbeeld hier.

Een campertje hoeft niet groot te zijn, als het maar functioneel is. Door praktisch in te delen zijn alle basisvoorzieningen aanwezig en kun je, op een toilet na, volledig zelfvoorzienend zijn. Het voordeel van een klein formaat is, dat je ook in binnensteden prima met het verkeer mee kunt én niet veel parkeerruimte nodig hebt.

Het fijne van boeken bij een kleiner bedrijf is dat de persoonlijke aandacht groter wordt. Wij hadden afgesproken dat we onze camper zouden inleveren nabij Tokio; de eigenaar kwam per trein de camper ophalen om hem terug te brengen naar Hiroshima. Dat hier kosten tegenover staan mag duidelijk zijn, maar dat weegt niet op tegen de voordelen van de camper niet zelf terug te hoeven brengen. Wij zouden dan ook iedereen aanraden om Japan per camper(tje) te gaan ontdekken en in je eigen tijdelijke huisje te genieten van al het moois dat Japan te bieden heeft.

Heb je zelf camperervaring in Japan? Of hebben we je geïnspireerd, deel het met ons!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Sushi workshop in Tokio

Je hebt sushi, en sushi

Plonsen in de Onsen

Hiroshima: Treasure every meeting, for it will never recur

02Reacties

 1. Petra

  Wat leuk om te lezen dat jullie met de camper hebben gereisd in Japan, dat lijkt mij helemaal geweldig! Bedankt voor de inspiratie, Japan staat namelijk hoog op mijn wensenlijstje

  6 oktober 2023 Beantwoorden
  • Marianne

   Hoi Petra,

   Wat een leuk bericht, bedankt! Heel leuk om te horen dat we je hebben geïnspireerd. De verhalen van Ron en Willemijn over Japan hebben ook Jeroen en mij nog nieuwsgierig gemaakt naar het bijzondere Japan. Daarom zijn we zelf in september ook die kant op gegaan en ik kan je vertellen, Japan is echt geweldig! Meer dan bij andere landen, is het eigenlijk niet uit te leggen hoe het daar is. Je moet het echt beleven en er zijn om het te begrijpen. Dat geldt eigenlijk ook voor Tibet. Foto’s en woorden beschrijven niet goed genoeg wat het land speciaal maakt. Onze tip is dus om zeker ook Japan een keer te bezoeken!

   Groetjes,
   Marianne

   8 februari 2024 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*