Japan

Plonsen in de Onsen

Scandinavische ontspanningsrituelen hebben we ons in ons polderlandje inmiddels wel eigen gemaakt. Een dagje wellness, met je partner, vriendin of moeder, we hobbelen zonder enige schaamte naakt van dompelbad naar dennen-infused-jacuzzi en de opgietsessie van half drie. Boekje lezen met op de achtergrond ‘healing zen music for inner balance’, een broodje carpaccio tijdens de pauze, verse jus om het vochtgehalte op peil te houden. Badjasje, roze slippertjes, klaar voor de massage. Afsluiten met prosecco. Klinkt als de perfecte zaterdag, niet? In Japan doen ze het weer net even anders. In deze blog maken we je graag wegwijs in het ritueel baden op z’n Japans.

 

Vulkanisch Japan

Honderden, duizenden, heetwaterbronnen aan de oppervlakte van het Japanse landschap creëerde een enorm netwerk van mineraalbaden: de Onsen. Mens en dier maken dankbaar gebruik van deze gift van moeder natuur, tussen bergen, bossen en naast watervallen. Vaak zijn er badhuisjes, hotels en resorts gebouwd bij de mooiste plekken om te genieten van het vulkanisch opgewarmde water. Maar er zijn ook pareltjes verstopt, ver van de gebaande paden. Vraag de locals! Eeuwenoude tradities worden met eer in stand gehouden in de etiquette van het baden.

 

 

Mannen onder elkaar

Wens elkaar nog maar een keer veel plezier en ontspanning toe bij de entree, want daarna scheiden jullie wegen. Tenminste, als je als man met vrouw gaat. Want mannen en vrouwen gaan apart. Er zijn wel mogelijkheden samen te gaan, want een enkel badhuis accepteert dat mannen en vrouwen samen baden. De vrouw mag dan het mannengedeelte betreden (en nooit andersom), maar dit is alles behalve normaal. Uit ervaring kunnen we zeggen dat de Japanse mannen het idee van een naakte blonde jonge dame in hún bad niet eigen kunnen maken. Zowel de mannen als de enkele vrouw kunnen dan niet volledig ontspannen. En dat is waarvoor je toch komt, om heerlijk in je eigen wereldje te kunnen ontspannen.

 

Eerst wassen

Alvorens je een sauna of bad betreedt, was je jezelf. Lees: niet even onder de douche springen, maar een uitgebreide schrobbeurt. Op een krukje met wasbak of kniehoogte zeep je jezelf volledig in. Ook tanden poetsen, flossen, onder de nagels wassen en de gehoorbuis polijsten mag gewoon.

Vaak ook een momentje van socialiseren, lachen, sterke verhalen vertellen of klagen over je partner. Als buitenstaander lach je maar gewoon mee, je verstaat er toch niets van. Ben maar niet bang dat ze jou, als man, uitlachen. Japanse mannen hebben ogenschijnlijk niet vooraan in de rij gestaan bij het uitdelen ‘ervan’. Sowieso is alles vrij discreet en past staren absoluut niet binnen de traditie. Ook foto’s maken niet: vandaar dat we je slechts enkele foto’s uit eigen beheer kunnen laten zien.

 


En ontspan

Een Onsen bezoek je niet even snel. Men trekt er gemiddeld een uurtje of drie voor uit. Maar, dat doe je natuurlijk altijd wel wanneer je naar een wellness gaat. Maar hier geen momentje om te lezen of eten, je komt hier maar voor één ding. Eenmaal begonnen aan je ontspanningsmoment ben je in eigen gedachte en laat je je vangen door de helende werking van mineraalrijk geiserwater. Juist de hoge zuurgraad van het water, maakt dat veel bacteriën sneuvelen. Het ruikt daarom soms naar zwavel. Pas op: temperaturen kunnen erg hoog oplopen, denk aan je eigen gezondheid en doe niet gekker dan je lichaam aankan. Drink genoeg. Japanners zijn getraind, zonde om je te verbranden! 

 

Rekken en strekken

Een rondje Onsen bestaat dus uit wassen en baden, dompelen in koud water, een sauna bezoek en opnieuw. Tussen de bedrijven door zijn de Japanners echter ook niet te beroerd om in het blootpak in allerlei lenige houdingen het wat-doe-ik-hier-gevoel te verhogen. Het hoort erbij, ontspan! Wanneer je eenmaal gesetteld bent zijn alle zorgen zo vergeten. Puur genieten, iets wat we dan ook met enige regelmaat hebben gedaan. De innerlijke rust, de reinheid, het is ten zeerste aan te raden.

 

Zie jij het ook zitten om een duikje te wagen?

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Sushi workshop in Tokio

Je hebt sushi, en sushi

Japan camperland

Hiroshima: Treasure every meeting, for it will never recur

Laat een reactie achter

*