Maleisië

24 uur in Kuala Lumpur


Een ideale manier om het maximale uit je reis te halen als het gaat om veel bezichtigen, is een stop over. Als het even kan proberen wij in de stad waar we een tussenlanding maken, iets langer te blijven zodat we tijd hebben om ook deze plek te ontdekken. Zo ook in Kuala Lumpur, al hadden we hier slechts 24 uur. Niet veel dus, maar in onze ogen genoeg tijd om iets mee te pikken van de hoofdstad van Maleisië.  

 

Het is al avond als we aankomen op de luchthaven van Kuala Lumpur. De KLIA Express, een trein die non-stop de stad in rijdt, brengt ons in slechts 28 minuten naar het centrum. Doordat we direct een retourkaartje voor de dag er na kopen, krijgen we ook nog eens een kortingsbon van RM 5,- voor de taxi. Ideaal, want deze hebben we na aankomst van de trein nog nodig om bij ons hotel te komen. Ook de taxi is snel geregeld dus binnen no-time staan we voor de deur van ons hotel, wel zo fijn als je maar een dag de tijd hebt!

 

Batu Caves

Omdat het al laat is als we aankomen, benutten we de avond door plannen te maken voor de beperkte tijd die we in Kuala Lumpur hebben. Deze zijn snel duidelijk. Onze eerste stop de volgende dag: de Batu Caves.

De Batu Caves zijn grotten met daarin enkele hindoeïstische tempels, net buiten Kuala Lumpur. De diverse tempeltjes die zich in de grotten bevinden, stellen, om heel eerlijk te zijn, niet zo veel voor. De entree van de grotten en de grotten zelf zijn echter op zichzelf al het bezichtigen waard. Voor de grotten staat een reusachtig gouden beeld van de hindoeïstisch god Murugan. Vooral de hoogte van de trappen die er naast te vinden zijn, doen je beseffen hoe groot het beeld is. Hoewel haast verbleekt door het enorme beeld, vind je bij de entree ook nog andere typische hindoestaanse sculpturen in onder andere de entreepoort. Vanaf hier gezien, heb je al een mooi zicht op de grotten en ook van binnen zijn ze bijzonder om te zien. Wanneer je er midden in staat kun je de blauwe hemel zien door  de met groene bomen omringde opening in het ‘dak’.

 

Hop on hop off

Na ons bezoek aan de Batu Caves nemen we de trein terug naar KL Sentral, het centrale station van Kuala Lumpur. Omdat onze tijd in de stad beperkt is, zwichten we voor het meest toeristische vervoersmiddel dat je in nagenoeg alle grote steden vindt: de Hop on hop off bus. Normaliter houden we er van om zelfstandig de stad te ontdekken, maar ik moet toegeven dat deze bus ideaal is als je krap in de tijd zit. Je kan zelf kiezen wat je wel of niet wilt bezichtigen en krijgt tijdens het rijden ook nog eens wat extra informatie over de stad.

 

 

Na een korte stop bij het Nationaal Paleis, op zich mooi gelegen, maar verder niet heel bijzonder, bezoeken we het Merdeka plein. Dit plein is omringd met mooie gebouwen zoals het paleis van de Sultan en een klein kerkje uit de periode van de Engelse overheersing. We lopen hier even rond en hoppen dan de bus op naar de KL Tower. Ons originele plan om toren op te gaan, laten we varen als we horen wat een kaartje kost (meer dan €10,-). Dan maar enkel wat foto’s van het gebouw zelf, ook prima! Een aantal stops verder besluiten we uit te stappen om China Town te bezoeken. Hier struinen we Petaling street en omliggende straten af langs de vele kraampjes en zo door naar Central Markt. Onderweg komen we toevallig een erg mooie tempel tegen, de Sri Mahamariamman Temple, die door zijn drukke kleurrijke uiterlijk bijzonder is om te zien.

 

Petronas Twin Towers

Iets dat je absoluut niet mag missen als je in Kuala Lumpur bent, zijn de Petronas Twin Towers. Uiteraard is er tijdens de Hop on hop off bus ook de mogelijkheid om deze torens te bekijken, en die benutten we dan ook, maar de torens zijn naar onze mening in de avond op hun mooist. Zodra de avond is gevallen gaan we dan ook terug naar de torens om ze dan prachtig verlicht tegen de donkere hemel te zien stralen. Een mooie afsluiting van onze 24 uur in Kuala Lumpur!

   

In sneltreinvaart hebben we kennis gemaakt met Kuala Lumpur. Hoewel we niet zo goed wisten wat te verwachten van deze stad en we dus nagenoeg geen verwachtingen hadden, heeft Kuala Lumpur ons toch niet weten te pakken. Misschien komt het doordat we er maar zo kort zijn geweest en daardoor enkel de echt toeristische hoogtepunten hebben gezien of miste we de Aziatisch sfeer, hoe dan ook is Kuala Lumpur voor ons nu niet meer dan een goede plek voor een korte stop-over, maar ook niet meer dan dat.

Wil je meer van Maleisië zien? Denk dan eens aan Penang, volgens Backpackfever één van de allerleukste plekken van Azië. Lees hun blog Penang: ultieme reisgids voor meer informatie én tips. 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

02Reacties

 1. Leon & Noëlle

  Goede tips! Wij verblijven straks twee weken in Kuala Lumpur. We gaan op wereldreis! Volg onze avonturen op http://www.wanderlustig.nl 🙂

  13 september 2022 Beantwoorden
  • Marianne

   Wat heerlijk! Fijn dat we jullie met onze tips hebben kunnen helpen.

   29 november 2022 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*