Myanmar

5 redenen waarom Myanmar niet mag ontbreken op jouw bucketlist


Ben je op zoek naar een bijzondere bestemming voor je volgende reis? Een land dat goed te bereizen is, maar niet overspoeld wordt door toeristen? Waar je het gevoel hebt dat er nog onontdekte bijzondere plekken te vinden zijn? Zoek dan niet verder, want Myanmar is de plek waar je naar toe moet!

Myanmar, voorheen bekend onder de naam Birma, is een land in Azië dat ondanks zijn bekende buurlanden als Thailand, India en China bij nog niet heel veel mensen bekend is als reisbestemming. Geheel onterecht wat ons betreft, want het is een adembenemend mooi land. Het is voor mij zelfs een van de meest bijzondere landen die ik ooit heb bezocht. Helaas is Myanmar sinds enige tijd negatief in het nieuws vanwege de Rohingya-crisis, een verschrikkelijke situatie met vele slachtoffers… Dit geeft wat ons betreft een eenzijdig beeld van Myanmar dat als land, maar ook haar bevolking, juist zo veel te bieden heeft. Waarom Myanmar jouw volgende bestemming zou moeten zijn als je naar Azië overweegt, dat laat ik je graag zien! Ik geef je hieronder, in willekeurige volgorde, de vijf belangrijkste redenen waarom Myanmar een van mijn favoriete landen is en waarom een bezoek aan dit land ook op jouw bucketlist moet staan.

 

1. De puurheid van het land

Dat ik enthousiast ben over Myanmar zal inmiddels wel duidelijk zijn. Soms is het moeilijk in een paar woorden te benoemen wat het is dat een land zo bijzonder maakt, maar als ik het in een woord zou moeten beschrijven dan is dat puurheid.

 

 

Het land kent een zware geschiedenis die ze nu langzaam achter zich proberen te laten. Stapje voor stapje is het land en de bevolking bezig om overeind te krabbelen en langzaam mee te kunnen gaan in de hedendaagse wereld zoals bijvoorbeeld de buurlanden die kennen. Hierdoor is Myanmar nog puur, nog door weinigen ontdekt en daardoor beïnvloed. Zo is het toerisme hier nog beperkt waardoor de cultuur van het land nog de échte cultuur is, de natuur op waarde geschat wordt en de bevolking is heel erg gastvrij, oprecht en niet gericht op het verkopen van spullen aan jou die je toch al niet wilde hebben. Wat je ziet en voelt is oprecht en zou je kunnen typeren als het authentieke Azie. Deze puurheid vind je niet meer op veel plaatsen in de wereld en dat maakt Myanmar zo bijzonder.

 

2. Het adembenemend mooie en unieke Bagan

Bagan is een plek zoals je die nog nooit ergens hebt gezien. Uitgestrekt, rustig, toegankelijk, natuurrijk en ‘bezaaid’ met de mooiste tempels; in totaal zijn het er meer dan 2000. Bagan is dan ook de plek op aarde met de grootste verzameling aan boeddhistische tempels en stoepa’s. Ondanks dat de tempels duizenden jaren oud zijn én een zeer zware aardbeving in 1975 hebben doorstaan waarin veel tempels beschadigd raakte, is een groot deel van de tempels in goede staat. Hierdoor kan je ook nu nog zien hoe prachtig dat ze zijn.

Grote, kleine, ronde, vierkante, de tempels en stoepa’s zijn er in vele soorten en maten. Door de grote diversiteit vervelen de veelal rode tempels nooit en wil je ze stuk voor stuk blijven bekijken. In de periode dat wij in Bagan waren, oktober, waren de bomen, grassen en stuiken volop in bloei en dus helder groen. Dit zorgde voor een fantastisch contrast met de rode stenen van de tempels, prachtig!

Een enorm voordeel van Bagan is dat je er heel eenvoudig zelf op ontdekking kan gaan. Wanneer je een elektrische fiets/scootertje huurt kun je makkelijk iets grotere afstanden afleggen om vervolgens daar te voet de tempels te bekijken en zelfs te beklimmen. Zo kun je ook van bovenaf genieten van het adembenemend mooie Bagan. Dan zie je ook pas echt hoe veel tempels er in dit gebied staan. Het is ook geweldig om vanaf een van de tempels de zonsopkomst te bekijken. Wat je dan ziet is met geen woorden te beschrijven, dat moet je gewoon ervaren. Trek bij het betreden van de tempels wel even je slippers uit, uit respect voor het geloof!

 

 

3. Vriendelijke mensen

Een belangrijk deel van de schoonheid van een land wordt bepaald door haar bevolking. Wat dat betreft ben je ook in Myanmar op de juiste plek. Van alle landen waar ik ben geweest, is de Birmees namelijk een van de vriendelijkste mensen die ik heb meegemaakt. Iedereen die we tegen zijn gekomen was even vriendelijk en wilde ons maar wat graag helpen, zonder opdringerig te zijn.

Net als het land heeft de Birmees een soort puurheid over zich heen hangen die ik erg prettig vind. Het gaf mij ook direct een heel veilig en welkom gevoel. Het lijkt erop dat de geschiedenis van het land de Birmees niet heeft verhard, maar er juist voor zorgt dat ze waarderen hoe ver ze nu zijn gekomen. Ze zijn namelijk blij dat je hun land bezoekt en willen je ook graag hun land laten zien. De Birmees is aardig, wil graag helpen, is vrolijk en is echt, maar dan ook echt, oprecht vriendelijk.

 

 

4. Prettig en eenvoudig bereisbaar

Wanneer je op zoek bent naar een land waar je makkelijk en fijn kan rondreizen, ook dan is Myanmar de bestemming voor jou. Lekker eten, goed vervoer en alles kunnen regelen op de hoek van de straat, ideaal dus!

De wegen zijn niet al te best in Myanmar, maar daar is een prima alternatief voor. Wat namelijk perfect werkt in Myanmar zijn de binnenlandse vluchten. Elke belangrijke bezienswaardigheid heeft wel een vliegveld in de buurt en er vertrekken regelmatig vliegtuigen naar een van deze bestemmingen. De vliegtuigen worden hier bijna gebruikt als stoptreinen wat betekent dat de passagiers niet bij elke landing uitstappen. Sommige passagiers moeten er pas na de derde stop uit. Als je het goed plant zijn meerdere stops gelukkig niet nodig en ben je relatief snel op je volgende bestemming.

 

Tickets voor vluchten of een festival, toegangskaarten, hotelletjes of zelfs een privé chauffeur, alles is eenvoudig te regelen in Myanmar. Naast dat ze je in je hotel of hostel altijd willen helpen, kun je veel zaken ook ter plekke op straat regelen of bij een klein tourkantoortje in de straat. Niets is te gek en zoals ik al eerder benoemden, de Birmees helpt je met liefde en plezier.

Doordat het eten ook heerlijk is in Myanmar zit ook dat vlak van het reizen goed. Van rijst met groente tot zelfs wijnproeverijen met hapjes, het kan allemaal in Myanmar. Een echte typische eigen keuken heeft het land niet, maar wat heb je nu nog meer nodig dan heerlijke Aziatische gerechten?

 

5. Gouden Shwedagonpagode

Nog een unieke bezienswaardigheid in Myanmar is de Shwedagonpagode. Je vindt deze met 50.000 kilo bladgoud bedekte pagode in Yangon, de vroegere hoofdstad van Myanmar. Met name het goud waarmee de Shwedagonpagode is bedekt, maakt deze pagode anders dan anderen, maar ook het terrein te midden waarvan hij te vinden is, is bijzonder.

Rondom de pagode staan diverse kleinere gebouwen, tempels en beelden, soms ook bedekt met goud, die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Doordat de pagode een belangrijk boeddhistisch bedevaartsoord is in de wereld, vind je hier ook veel monniken wat het beeld helemaal compleet maakt. Ik raad je aan om je bij binnenkomst te laten rondleiden door een gids want zo ervaar je de Shwedagonpagode en zijn omringende bouwwerken optimaal en komen alle details van dit prachtige bouwwerk echt tot leven.

 

 

Hopelijk heb ik je met bovenstaande vijf redenen kunnen overtuigen van de schoonheid van Myanmar. Wat is jouw indruk van het land nu je dit hebt gelezen? Heb je Myanmar al toegevoegd aan je bucketlist? Ik vond het in ieder geval een van de mooiste bestemmingen ter wereld, het is echt een prachtig stukje Azië waar je zeker eens geweest moet zijn! 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

04Reacties

 1. Kathe

  Hoi Marianne , wat schrijf je mooi over Myanmar . Mijn dochter wilde er eind vorig jaar ook heen tijdens haar backpack reis door Azië. Ik heb het afgeraden , inderdaad door het vervolgen van de rohingya . De laatste tijd hoor en lees je er in Nederland niet meer over . Maar zoals ik het nu zelf van jou lees is dit inderdaad nog onontdekt en puur. Ik ga het onthouden , Nepal stond op
  Op
  Late leeftijd ben ik zelf gaan reizen door Peru, zuid Afrika, China en Vietnam . Mijn volgende planning is Nepal . Maar misschien verander ik. Dank je

  14 juni 2018 Beantwoorden
  • Marianne

   Hoi Kathe,

   Bedankt voor je bericht en compliment! Ik begrijp dat je Myanmar vorig jaar aan je dochter hebt afgeraden, maar schrap het zeker niet van je lijstje of dat van je dochter. Myanmar is absoluut de moeite waard om te ontdekken dus zodra het voor jou goed voelt om te bezoeken, hou je dan niet langer in. Je zult er geen spijt van krijgen!

   Nepal ben ik zelf nog niet geweest, maar staat ook nog op mijn bucketlist. Ik ben dus erg benieuwd hoe je dat bevalt, mocht je het inderdaad gaan bezoeken. In ieder geval heel veel succes met het maken van je definitieve keuze voor de volgende bestemming en veel plezier met de voorbereidingen!

   Groetjes,

   Marianne

   18 juni 2018 Beantwoorden
 2. Arjen de Jong

  Prachtig beschreven. Altijd moeilijk om te verwoorden of te beschrijven hoe de sfeer en het gevoel bij een land is. Maar zo is het heel herkenbaar. Zeker één van de mooiste bestemmingen in Azië.

  5 maart 2019 Beantwoorden
  • Marianne

   Hoi Arjen,

   Bedankt voor je enthousiaste reactie! Sfeer en gevoel bij een land beschrijven is inderdaad niet makkelijk, maar ik ben blij te horen dat je mijn beschrijving herkent. Myanmar is echt een prachtig land en absoluut één van de mooiste bestemmingen in Azië!

   Groetjes,

   Marianne

   5 maart 2019 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*