Nepal

Neushoorns en tijgers spotten in Chitwan National Park

 

Chitwan National Park, gelegen op ongeveer vijf en een half uur rijden vanaf de hoofdstad Kathmandu, is de plek in Nepal om de jungle te ontdekken en op zoek te gaan naar ondermeer de Aziatische neushoorn, apen, de lippenbeer en als je heel veel geluk hebt kun je er ook de tijger spotten.

 

Hoe kom je er?

Veruit de meeste mensen die Chitwan willen bezoeken doen dit vanuit Sauraha, een klein plaatsje aan de oever van de Rapti rivier. Deze rivier is de letterlijke afscheiding tussen het Nationale Park en de bewoonde wereld. Vanuit Kathmandu bereik je met een lokale bus eenvoudig Sauraha. Op iedere hoek van de straat is in Kathmandu wel een mogelijkheid om voor een euro of zeven een kaartje naar Chitwan te kopen. Ons advies is een plekje wat meer voorin de bus, de matige vering in combinatie met de niet altijd even goede wegen kan soms wat oncomfortabel zijn, een plekje wat meer naar voren is daarin prettiger dan helemaal achterin.

 

Verblijven: Hotel Chitwan Village Resort

Sauraha is niet groot, dus ongeacht waar je verblijft zul je altijd dicht bij het centrum en de ingang van het Nationale Park zitten. Wij verbleven in het Chitwan Village Resort waar we hartelijk zijn ontvangen door Rajendra. Het Chitwan Village Resort is een hotel met 16 kamers gelegen rondom een prachtige tuin. Het is net iets buiten het centrum waardoor je hier in alle rust kunt genieten van de prettige omgeving.

 

 

Zowel Rajendra als het aanwezige personeel doet er alles aan je het naar je zin te maken. De kamers zijn ruim, netjes en schoon en van alle gemakken voorzien zoals airconditioning en een klamboe. Voor tussen de €20 en €30 boek je deze kamer met ontbijt. Zowel het ontbijt als de lunch en het diner zijn bij Chitwan Village Resort goed verzorgd en wil je een tour of vervoer geregeld hebben? Geen probleem, Rajendra kent de weg en kan voor een goede prijs alles voor je regelen. Om het helemaal makkelijk te maken biedt het hotel ook arrangementen aan voor overnachtingen in combinatie met diner en/of diverse tours.

 

Het park bezoeken: vele opties mogelijk

Om het park te bezoeken zijn er veel mogelijkheden maar het laat zich samenvatten in drie hoofdmogelijkheden: Per kano, per 4WD of te voet. Wij hebben alle drie mogen ervaren en alle drie bieden ze weer een unieke ervaring en specifieke voordelen. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je Chitwan bezoekt kan het prettiger zijn om meer te wandelen of meer per jeep te ontdekken. Het hoge gras of het hoge water maakt het soms niet altijd mogelijk delen te bezoeken of het zicht wordt ernstig belemmerd.

 


Wij raden in ieder geval aan om 2 tot 3 dagen in Sauraha te blijven zodat je voldoende tijd hebt om Chitwan goed te kunnen beleven. Wilde dieren staan niet iedere 5 minuten te wachten op jouw bezoek, dus tijd is wat je nodig hebt wil je de kans vergroten veel dieren te kunnen spotten.

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Laat een reactie achter

*