Taiwan

Oost Taiwan: de Taroko Gorge

Taiwan, wij zijn enthousiast! In onze kennismaking met Taiwan benoemde we al enkele highlights van het land. In deze blog richten we ons specifiek op één daarvan: de Taroko Gorge, in het Nationaal park Taroko. Een Gorge is een door erosie diep uitgesleten kloof waardoor vaak een rivier loopt en torenhoge steile rotswanden de oevers omheinen. Hoe verfijnd een gigantisch natuurlijk bouwwerk kan zijn, kun je hier aanschouwen tijdens een van de vele hikes die er mogelijk zijn. 

 

Hoe kom je er?

Wij volgde de oostkust naar het noorden om in, naar wat we in hostels moesten geloven, het mooiste stukje Taiwan te komen. Niets daarvan is gelogen. Een deel hebben we met de trein gedaan en een aardig stuk ook met de motorscooter, die een ieder, voor enkele euro’s per dag meer dan voor een scooter, mag huren. Je komt dan op 12,50 euro per dag uit. Helm verplicht! De trein is een uiterst betrouwbaar en prettig alternatief; kaartjes regelen is gemakkelijker dan in Nederland en stukken goedkoper bovendien! Je reist op beide manieren langs rijstvelden, idyllische dorpjes en prachtige uitkijkpunten. Kom je vanuit het noorden, waar de hoofdstad Taipei ligt, neem je eerst de trein naar Hualien. Vanuit deze stad kun je Taroko betreden; er rijden de hele dag door bussen! Al met al kun je stellen dat Taroko nationaal park gemakkelijk te bereiken is.

 

Overnachten

Hostels in deze regio raken snel vol, hotels in het park zelf zijn onbetaalbaar daar de ietwat goedkopere accommodaties al lang in voren vol zijn. Ben er daarom snel bij, mocht je niet afhankelijk willen zijn van touroperators of lange reistijden naar en van je slaapplek. De ongekende populariteit van Taroko is het gevolg van de hordes Chinezen die je hier zult gaan treffen. Met bussen komen ze in zo’n massale groepen dat je je voorstelt dat alle Chinezen in 5 jaar tijd Taroko zullen hebben bezocht. Laat je hier vooral niet door tegenhouden! De gemiddelde Chinees waagt zich niet veel verder dan net buiten de bus om een foto te schieten; op de trails zul je ze amper tegenkomen en waan je je soms weer alleen.

Een alternatief is camperen in het park zelf, nabij het dopje Tianxiang.  Hier gaat het principe ‘first come, first serve’ op, dus zorg dat je op tijd bij een van de kampeerplaatsen bent en zorg voor goed materiaal, aangezien de temperaturen door de hoogte snel kunnen dalen en een heftige regenbui altijd loert. Er zijn dan drie opties:

 • Heliu Campground, deze camping bevindt zich op zo’n half uur rijden van de oostelijke ingang (tip: ga met de bus aangezien er maar een handjevol aan parkeerplekken zijn), tussen het Lushui geologische museum en Cimu Bridge (Motherly Devotion Bridge). Er zijn toiletten en koude douches, er is plek op houten platformen voor grote tenten tot 10 peronen. De kosten bedragen zo’n 7 euro per nacht.
 • Lushui Campground, op zo’n 700 meter ten westen van Heliu Campground te vinden. De camping biedt plek aan nog eens 28 tenten op een veld tussen de bomen. Toiletten op een paar minuten wandelen, geen douches, maar gratis overnachten!
 • Baiyang parkeerplaats (start van een trail), minder charmant, maar het biedt wel de mogelijkheid om je tentje op een kilometer ten westen van Tianxiang op te zetten. Het mag dan alleen aan het eind van de middag worden opgezet en moet alweer vroeg worden afgebroken, omdat de tourbussen parkeerplek behoeven! 
 

Trails

Taroko kent een grote verscheidenheid aan mogelijke trails. De meeste trails zijn vrij toegankelijk en dagwandelingen. Wanneer je hiervoor kiest, kun je op één dag verschillende kortere trails lopen en kun je in een paar dagen een uitstekende indruk krijgen van het nationaal park. Er zijn echter ook trails die door de meer beschermde gebieden lopen en meerdaags zijn. Houdt er rekening mee dat je in een groepje moet lopen en begeleiding Taiwanees moet zijn: voor info verwijzen we je door naar een website waar je tijdig permits kunt aanvragen.

In deze blog doen we je een voorstel voor een erg actieve dag wandelen in Taroko, waarbij je vier hoogtepunten van dit park ontdekt. Vrij toegankelijk, kosteloos, maar waarbij je de drukte omzeilt:


Shakadang Trail  
De drukste trail omdat het de makkelijkste (vlak) is, dus doe deze zo vroeg mogelijk vóór de menigtes arriveren. Hij is de moeite waard omdat hij de Shakadang rivier volgt door de prachtige vallei, over een pad van 4 km die de lijnen van de kliffen volgt en je door een Truku (oorspronkelijke bewoners) dorpje loodst. Daar kun je souvenirtjes scoren, uiteraard. Hij start bij de uitgang van de Shakadang tunnel.

Swallow Grotto (zwaluwgrot)
Ook een populaire, dus combineer deze bijvoorbeeld met de Shakadang trail alvorens aan het echte werk te beginnen. Het loont om deze route van slechts 500 meter, aan de hoofdweg, door halfopen tunnels te lopen met uitzicht direct op de Liwu rivier en Jhuilu kliffen. Kunstzinnige vormen, kleuren en diepteperspectieven: en natuurlijk veel vogels. 

Lushui Trail 
Deze en twee bovenstaande trails kun je combineren op één ochtend. Makkelijk te bereiken van Tianxiang, start naast het Lushui geologisch museum. Hij is maar 2 km lang, brengt je langs rotsformaties, over kliffen met diepe afgronden en is ‘gewoon een lekker stukje lopen’ met prachtig uitzicht. Het is er niet druk, ondanks de populaire attracties in de buurt: bewijs dat de meeste bezoekers slechts kiekjes komen nemen.

Lianhua pond trail
Zo’n 8 kilometer zweten en een heerlijk middagprogramma, maar je waant je volledig alleen. Wij kwamen tijdens onze tocht, niet gelogen, slechts twee mensen tegen die reeds op de terugweg waren. Een trail voor degenen die willen worden uitgedaagd, durven we te stellen. Een touwbrug van 250 meter lang en slechts planken breed, overbrugt een vallei van 150 meter diep. Onverharde paden langs diepe kliffen, zonder rails en erg steile stukken leiden ons door jungle en bos naar de lotus pond waar lotusbloemen een paradijselijk beeld creëren. Verstopt tussen bergtoppen, onze favoriet, tevens de zwaarste.

 

 

Tijdens een reis naar Taiwan mag wat ons betreft een bezoek aan Taroko Gorge dus absoluut niet ontbreken. Loop een of beter nog alle vier de genoemde trails en ervaar een van de mooiste stukjes van Taiwan!

 

Ben jij hier geweest en wil je daarover wat met ons delen? Reageer op de blog!

 

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Taiwan: Tot rust komen op Green Island

Zuid Taiwan: Kenting

Maak kennis met Taiwan!

02Reacties

 1. Merel

  Hi Ron,

  Wat een geweldige blog! Inspirerend 🙂 Zouden jullie aanraden om in September Taiwan te bezoeken? Of raad je dit af in verband met de grote kans op tyfonen? Jullie zijn in het voorjaar geweest?

  Gr Merel

  18 mei 2017 Beantwoorden
  • Ron

   Ha Merel,

   Leuk dat je geïnspireerd bent! Wij waren in november (herfst) in Taiwan, naar het schijnt een van de betere periodes om in Taiwan te zijn: het weer is goed (25 graden), neerslag minimaal tot gemiddeld en alles is daardoor goed bereik- en bereisbaar. Echter, het is en blijft een eiland. Aan een bui ontkom je dus nooit!

   Van juni-september is het tyfoonseizoen. Temperaturen zijn hoog, de kans op neerslag ook, maar met name is de lucht erg vochtig en klam. Voor ons zou dat betekenen dat we lam, lui en zweterig zijn; de tijd om je vooral rustig te houden en te genieten van de beetjes zon, afgewisseld met een moesson en veel bewolking (drukkend gevoel). Gemiddeld komen er per jaar zo’n 4 tyfoons voorbij, eens per maand zeg maar in het tyfoonseizoen, dus reken uit je kans.

   Dus, of we je adviseren in september te gaan. Wanneer je de keuze hebt, zou ik nét een maand later gaan, maar ook dan is er geen garantie op goed weer. Ook wij zijn getroffen door de regen, met name in het noorden. Gelukkig zijn temperaturen nooit laag en hoef je je echt niet te vervelen… al kán het zo zijn dat bepaalde trails door heftige regen worden afgesloten. Het is dus anticiperen op het weer, daar het in september gewoon onvoorspelbaar is! De afweging zou ik dan maken op wat voor vakantie je wilt: zonnig en zonder regenjas? Of lekker bikkelen en outdoor avontuur met een risico? Wil je het beste van twee, probeer dan wat later te gaan!

   Kun je hier wat mee? Groet Ron

   19 mei 2017 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*