Thailand

Een kookcursus volgen in Chiang Mai


Elk land kent zijn eigen gewoonten, zo ook als het gaat om koken en de gerechten die worden gegeten. Dat is een van de dingen die reizen zo leuk maakt! Je leert steeds weer nieuwe gerechten kennen. Niet alleen hoe ze eruit zien, maar vaak ook de ingrediënten waaruit ze bestaan of zelfs hoe je ze bereidt. Dit laatste kan je bijvoorbeeld leren tijdens een kookworkshop die door een van de locals wordt georganiseerd. Wat ons betreft een absolute aanrader om te doen!

 

Ben je op zoek naar een leuke activiteit tijdens je reis, denk dan eens aan een kookworkshop. Het is de ideale manier om kennis te maken met de cultuur. Je wordt begeleid door lokale inwoners dus naast gebruiken over het eten, leer je vaak ook meer over het leven in een land. Bovendien is het een erg gezellige avondbesteding! Waar je ook bent op de wereld, nagenoeg overal kun je wel een lokaal gerecht leren koken. Een continent dat zich hier uitstekend voor leent is Azië. Als ze ergens weten hoe ze lekkere gerechten moeten maken dan is het daar wel, want jeetje wat kan je daar heerlijk eten! Geen betere plek dus om een kookworkshop te volgen. Precies wat wij dachten toen we op reis waren door Thailand. Toen we daar tijdens ons verblijf in Chiang Mai, zo’n 700 kilometer ten noorden van Bangkok, de folder van Siam Rice tegenkwamen, hebben we dan ook niet lang na hoeven te denken. Wij gaan Thais leren koken!

   

Kraphao te koop

De kookworkshop begint niet in de keuken, maar op de markt. De meest diverse geuren komen je meteen tegemoet, evenals het geluid van winkelende mensen en verkopers die in de weer zijn met hun, voor ons soms onbekende, goederen. Je pikt direct de sfeer op van het marktleven, een hele beleving op zich. Een bezoek aan de markt is sowieso onmisbaar als je gaat koken want daarvoor heb je immers ingrediënten nodig en, misschien nog wel belangrijk, de kennis over die benodigde producten. Waar je denkt nagenoeg alle groenten en fruit wel te kennen, blijkt die kennis toch behoorlijk beperkt te zijn wanneer je in het buitenland over de markt loopt. Er zijn nog zo veel meer verschillende groentes waarvan we hier in Europa het bestaan haast niet kennen zoals pak boeng, een soort spinazie en kraphao, een basilicumsoort. Tijdens ons marktbezoek krijgen we gelukkig uitleg over de aanwezige soorten groente en fruit. Enorm interessant en dat terwijl het daadwerkelijke koken dus nog niet eens is begonnen.

 

 

Eigen gemaakte Pad Thai

Vanuit de markt rijden we door naar de plek waar we de heerlijke ingrediënten verder gaan verwerken, de kookschool van Siam Rice. We maken meteen kennis met Nancy, zij verzorgt de workshop en gaat ons helpen bij het maken van onze eigen gerechten. Iedereen mag namelijk  soep, noedels, curry en een dessert uitkiezen om zelf te maken én natuurlijk eten. Tja, waar kies je dan voor? Wij hebben bewust ieder voor andere gerechten gekozen om op die manier zo veel mogelijk verschillende gerechten te leren koken en proeven uiteraard.

Alle studenten van de kookworkshop verzamelen zich om de tafel met ingrediënten. Iedereen pakt netjes de juiste hoeveelheden hiervan zoals Nancy ze benoemt en gaat vervolgens aan de slag om de ingrediënten te snijden of stampen. Vervolgens is het tijd om alles te bakken. Dit gebeurt aan een gigantisch fornuis waar iedereen zijn eigen pan op kwijt kan. Ook het bakken en koken gebeurt onder aanwijzing van Nancy. Ze weet, zelfs met alle verschillende gerechten, perfect te coördineren wat wanneer in de pan moet worden gegooid.

 

De bereiding van de vier gerechten wordt opgedeeld in tweeën zodat we tussentijds kunnen eten. Dat is alles behalve een straf, want wat smaakt het heerlijk! We genieten van het smaakvolle eten en de gezelligheid. Na afloop ontvangen we ook een boekje met daarin de recepten van alle gerechten. Dan kunnen we het dus thuis nog vaker maken, top! Vooral de Pad Thai zal nog vaak gemaakt gaan worden. Nu al zin in om thuis mee aan de slag te gaan, maar of het dan net zo goed lukt als nu, dat is de vraag.

 

Ik wil ook!

Wil jij ook zo’n leuke kookworkshop volgen als je op reis bent? Informeer dan vooral even bij de receptie/eigenaren van je hostel of hotel. Wij kunnen je de workshop bij Siam Rice in ieder geval van harte aanbevelen met het overheerlijk eten, de vriendelijke service en erg goede uitleg. De kosten bedragen €20,- per persoon en daarvoor word je netjes opgehaald en weer afgezet bij je hostel of hotel, zijn vijf gerechten naar keuze en drinken inbegrepen en krijg je een vijf uur durende Engelstalige workshop in een groep van tien personen.

 

Ik ben benieuwd, in welk land zou jij een kookworkshop willen volgen?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Hét lichtfestival in Thailand: Loi Krathong of Yi Peng?

Laat een reactie achter

*