China Tibet

Een rondreis in Tibet, hoe doe je dat?

Het boeddhisme in een hele pure vorm, witte kloosters, de Himalaya, een geweldig vriendelijke bevolking, maar ook het voelbare contrast met de moderne Chinese invloeden maken Tibet een hele bijzondere bestemming. Tibet heeft heel erg veel te bieden en is wat ons betreft echt de moeite waard. Eenvoudig is het daarentegen niet. Het is helaas heden ten dagen nog altijd ten strengste verboden om op eigen gelegenheid door Tibet te reizen.

Haal zelfstandig reizen door Tibet ook echt niet in je hoofd, je komt bedrogen uit. Zonder de juiste vergunning kun je lokaal echt niets regelen. Maar laat dit je allemaal niet tegenhouden, dat zou zonde zijn en met de juiste voorbereiding is reizen in Tibet heel erg goed te doen en vooral heel erg mooi! Wij vertellen je er graag meer over en let op, dat je niet op eigen gelegenheid kan wil niet zeggen dat je altijd met een groep moet reizen, individueel zijn er ook mogelijkheden.

 

Voor vertrek

Het allerbelangrijkste voor vertrek is het regelen van de juiste documenten. Veel reizigers zullen in Tibet aankomen in Lhasa, vaak is dit met het vliegtuig of met de trein. Wij arriveerde per trein, na een prachtige rit op grote hoogte met de Himalaya Express, in de hoofdstad. Maar voor het zover is zul je wat voorbereidingen moeten treffen. Begin op tijd, ongeveer 2 tot 3 maanden van te voren zodat je geen stress ondervindt bij alle aanvragen die je moet doen.


Hoewel het heel wat papierwerk is wat niet perse leuk is, is het gelukkig niet al te ingewikkeld. Het komt er in de basis op neer dat je twee belangrijke zaken zult moeten regelen voor je reis door Tibet. De eerste is een Chinees visum. Reizigers die dit al eens hebben aangevraagd weten dat de Chinese overheid je het hemd van het lijf vraagt. Er is daarbij 1 ding wat je niet moet doen en dat is aangeven dat je Tibet gaat bezoeken want de kans is groot dat je visumverzoek dan wordt afgewezen. Bij je aanvraag zal je worden gevraagd om een reisschema in te leveren. Lever hiervoor dus niet je daadwerkelijke reisschema aan, maar zorg dat je een reisschema maakt waarin Tibet niet voorkomt en dien dit in. Naast het schema moet je ook aangeven in welke hotels je zult verblijven tijdens je reis. Ook dat is niet moeilijk. Hiervoor kun je hotels boeken met gratis annulering via de bekende websites. Zodra je visum akkoord is annuleer je deze hotels weer. Vaak duurt het een aantal weken voor je visum akkoord is. Wij raden aan om voor het regelen van een Chinees visum te werken met een visumdienst die de details voor je regelen zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet.

Zodra je je paspoort terug hebt met daarin het Chinese visum kun je een vergunning om in Tibet te mogen reizen gaan regelen. Dit is heel eenvoudig, de Tibetaanse tourorganisatie waarbij je de reis boekt kan dit voor je doen. Online zijn er veel te vinden en wat ze nodig hebben is een scan van je paspoort en een scan van je Chinese visum. Kind kan de was doen en vaak is je permit met enkele dagen tot maximaal 2 weken geregeld.

 

Reis met een local, ons advies: Tibet Native Travel

Wij reisden 10 dagen lang met onze gids Norbu van Tibet Native Travel. Naast Norbu hadden we ook nog een chauffeur en we zouden een rondreis door Tibet met deze organisatie sterk aanbevelen. Naast dat de service geweldig is en de gids van hoge kwaliteit, is er nog een belangrijk argument om voor deze organisatie te kiezen, ze werken voornamelijk met van oorsprong Tibetaans personeel . Door voor hen te kiezen ondersteun je de lokale bevolking het meest en gaat er zo min als mogelijk naar de reisorganisaties met een Chinese oorsprong.

 

 

Tibet Native Travel biedt vele mogelijkheden aan voor je rondreis, zowel voor een kort verblijf van enkele dagen in Lhasa tot aan een rondreis van meer dan 2 weken. Je kunt kiezen uit diverse routes en programma’s en of je individueel of met een groep wil reizen. Eigenaar Sonam en zijn team zijn altijd bereid je vragen te beantwoorden en bieden je ook de mogelijkheid wijzigingen aan te brengen op de standaard opties zodat je de reis altijd zo kunt invullen zoals je zou willen. Op de website van Tibet Native is al heel veel informatie te vinden over alle mogelijkheden, maar mocht je er niet uitkomen, stuur ons of Sonam en zijn team dan gerust een mailtje. 

 

Reizen in Tibet

Als je aankomt in Tibet zul je bij de grens onderworpen worden aan een aantal controles, daarbij wordt het Chinese Visum en je vergunning grondig gecontroleerd. Onze ervaring is dat het weinig vriendelijk is, maar wel snel verloopt, in een goede 10 minuten waren de controles gedaan en konden we het treinstation verlaten en Lhasa inlopen.

Tijdens je reis door Tibet zul je rondrijden in auto of busje dat door de Chinese overheid wordt geregeld. Deze auto’s zijn voorzien van camera’s, microfoons en gps-tracking. Een hoog big-brother gehalte dus, maar gelukkig vergeet je dit wel na enkele dagen, maar door de aanwezige techniek is het sterk af te raden om hele gevoelige onderwerpen te bespreken in de auto. Ook daarbuiten is het verstandig om hier heel zorgvuldig mee om te gaan. Praten over politiek, de regering en de Dalai Lama liggen met name gevoelig. Probeer de gids en/of de chauffeur dus niet in verlegenheid te brengen en laat de meest gevoelige onderwerpen voor wat het is, zeker in de auto.


Een laatste tip, maar misschien wel de belangrijkste: Zorg er voor dat je geen enkele afbeelding bij je hebt van de Dalai Lama. Hoe klein of onbenullig ook, foto’s, boeken of iets waarop de Dalai Lama staat afgebeeld zijn ten strengste verboden in Tibet. De lokale bevolking kan op hoge boetes rekenen als ze een foto in hun bezit hebben.

Reizen door Tibet en het regelen hiervan is dus net even anders dan in veel andere landen. Maar Tibet is dan ook heel anders en daardoor zo bijzonder. De extra moeite die het kost om er te komen is het dan ook absoluut meer dan waard. Laat je hier dus niet door tegenhouden, gewoon even voor gaan zitten en plannen die reis.

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

De vijf hoogtepunten van Tibet die je gezien wil hebben!

Top 5 bezienswaardigheden in Beijing die je zeker niet mag missen!

De 7 grappigste Chinese waarschuwingsborden

Route door China: van Beijing tot Hong Kong in 2,5 week

Laat een reactie achter

*