Tibet

De vijf hoogtepunten van Tibet die je gezien wil hebben!


Waarom je op reis moet naar Tibet? Dat vertellen we je maar al te graag want het is een prachtig gebied om te ontdekken! De hoogtepunten in deze blog zijn niet alleen figuurlijke hoogtepunten, ook letterlijk bevindt je je in Tibet op grote hoogte. Het overgrote deel van Tibet is namelijk gelegen op minimaal 3.500 meter boven zeeniveau en vaak zul je je zelfs op ruim 4.000 meter hoogte begeven als je door Tibet reist. In deze blog zetten we in willekeurige volgorde de vijf meest indrukwekkende hoogtepunten voor je op een rijtje!

 

1. Potala Palace

Onbetwist het meest bekende plaatje als je denkt aan Tibet is het beeld van het immense Potala paleis. Midden in Lhasa gelegen torent het hoog boven de stad uit. Het prachtige gebouw met meer dan 1.000 kamers is het voormalige paleis waarin de Dalai Lama verbleef alvorens hij Tibet verliet en naar India vluchtte. Het gebouw bestaat uit zowel een wit als een rood gedeelte waarbij het rode gedeelte het spirituele hart is van het immense complex. Zowel overdag als in de avond, als het mooi verlicht is, zul je met open mond staan kijken naar dit gebouw. Maar niet alleen de buitenkant is heel erg mooi, ook binnen is er veel te zien. Grote stupa’s met veel goud, prachtige vertrekken en natuurlijk heel veel gelovigen die een kaarsje komen branden dat gemaakt is van yak-boter. Je kijkt je ogen uit.

 

2. Kloosters Drepung & Sera

Tibet is bezaaid met kloosters, en vaak zijn hele kleine kloosters waarin je contact kunt hebben met de aanwezige monniken extra leuk. Toch benoemen we in deze top vijf twee grotere kloosters. Drepung en Sera zijn allebei klooster gelegen in de omgeving van Lhasa en daarom eenvoudig te bezoeken. Beide kloosters laten je de prachtige gebedszalen zien, mooie stupa’s, heilige beelden, gebedswielen, biddende monniken en niet te vergeten de geur van brandende kaarsen gemaakt van yak boter. Neem daarom je tijd bij een bezoek zodat je alle details goed in je op kunt nemen.

 

3. Barkor Street & Jokhang Tempel

Midden in het centrum van Lhasa is Barkor street gelegen. Barkor street is een ronde straat met veel winkels met souvenirs. Maar naast deze souvenirs is het vooral een erg heilige plaats. De Barkor straat loopt rondom de Jokhang tempel en je zult hier heel erg veel pelgrims zien die een ronde maken rond de tempel. Dat doen ze niet gewoon lopend, nee ze gaan daarbij op hun knieën en gaan languit op de grond liggen om daarna weer op te staan, een stap te zetten om dan weer door de knieën te gaan. Dit herhalen ze keer op keer. Let op, het is de bedoeling dat je met de klok meeloopt om de tempel heen, dat je met de klok meeloopt geldt overigens voor je bezoek aan elke stupa in Tibet. Vergeet ook niet om de Jokhang tempel zelf te bezoeken. Wij vonden dit een van de mooiste gebouwen die we in Tibet hebben bezocht.

 

4. De Himalaya & Mount Everest

De hoogste bergketen ter wereld, het is bijna niet uit te leggen zo mooi. De prachtige besneeuwde toppen van de Himalaya zie je vanaf diverse mooie bergpassen het beste. Ons advies is om in de periode september, oktober, begin november te gaan, je hebt dan de grootste kans op helder weer. Naast de Himalaya als geheel is het ook de moeite waard om bij de voet van de Mount Everest te overnachten. Op die manier kun je de zon zien ondergaan bij de Mount Everest en hoewel primitief is het erg leuk om te ervaren hoe het is om op meer dan 5 kilometer hoogte te leven.


 

5. Yamdrok-tso

Wanneer je van Lhasa naar Gyantse reist kom je langs het prachtige Yamdrok-tso meer. Het Yamdrok-tso meer is gelegen op 4.400 meter hoogte en is zo blauw dat je bijna niet kunt geloven dat het echt is wat je ziet. Op de achtergrond zie je prachtig besneeuwde bergtoppen om het plaatje compleet te maken. Rij zodra je hier bent niet door maar neem echt even de tijd om uit te stappen op een aantal punten en te genieten van deze overweldigend mooie natuur.

 

Tijd om te gaan!

Heb je na het lezen van deze hoogtepunten al zin om te gaan? Let dan wel even op! Reizen in Tibet is net iets ingewikkelder dan in veel andere landen. Wil je weten hoe dat zit? Kijk dan hier! Wij raden in ieder geval aan om met een lokale reisorganisatie rond te reizen en daarbij kunnen we op basis van onze eigen ervaring Tibet Native Travel aanraden.

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Een rondreis in Tibet, hoe doe je dat?

04Reacties

 1. Alexander

  Yes, they are a great team of a travel agency.
  Thanks for sharing

  3 februari 2021 Beantwoorden
  • Marianne

   Tibet Native Travel is indeed a great travel agency! Everything was well organised and planned. We had an great time with their guide and driver!

   5 maart 2021 Beantwoorden
 2. Petra

  Aaaahhh Tibet, nog steeds een van mijn mooiste reizen ooit. ❤️Wanneer zijn jullie in Tibet geweest? Ik was er in 2007 en wil graag nog eens terug maar ik ben bang dat er enorm veel veranderd is na 16 jaar….

  6 oktober 2023 Beantwoorden
  • Marianne

   Hoi Petra,

   Tibet is zo’n bijzondere bestemming. Wij waren er in 2019 als start van onze wereldreis en we konden ons geen beter begin van onze reis wensen. We reisden met de Himalaya express vanuit Chengdu in China naar Lhasa. Daar werden we opgewacht door onze gids en chauffeur die ons een weekje hebben meegenomen door het prachtige Tibet. Was het in 2007 ook al zo dat dit met een gids moest? Er zal in al die jaren vast een hoop veranderd zijn, maar de cultuur is nog steeds echt een beleving en iets dat wij niet hadden willen missen.

   Groetjes,
   Marianne

   8 februari 2024 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*