Vietnam

Een bezoek aan Ho Chi Minhstad


Op je reis door Vietnam, is een stop in Ho Chi Minhstad zeker aan te raden, al is het maar voor een bezoek aan de Chu Chi tunnels. Tijdens onze rondreis door Cambodja en Vietnam was Ho Chi Minhstad onze één na laatste bestemming. Nog even de drukte in en daarna ontspannen afsluiten in een resort aan zee. Maar eerst dus Ho Chi Minhstad! 

 

Van Cambodja naar het oude Saigon

Vanuit Phon Phem, Cambodja, nemen wij de bus naar Ho Chi Minhstad, de stad die voorheen als Saigon door het leven ging. Ondanks dat de stad sinds de jaren 70 een andere naam draagt, kom je de naam Saigon nog steeds tegen in Vietnam, denk bijvoorbeeld aan de Saigon-rivier die onder ander door Ho Chi Minghstad stroomt.

Onze busreis naar het oude Saigon duurde zo’n zeven uur, inclusief de grensovergang. Dit was een bijzondere ervaring met veel ‘onlogisch gedoe’: Paspoorten inleveren, uitstappen, lopend de grens over en hopen dat onze paspoorten ook weer bij ons terug zouden komen. Nu zijn grensovergangen en douanecontroles altijd ietwat een gespannen bedoening, alsof je op kantoor bij de rector staat te wachten op je straf. We hebben ook eens meegemaakt dat we een ‘vrijwillige bijdrage’ in ons paspoort moesten stoppen voor toegang. Dat was nu gelukkig niet het geval, dus dat viel nu nog mee. Het was nu vooral tijdrovend, maar we waren wel weer een ervaring rijker. 

Onze eerste indruk van Ho Chi Minhstad was: Druk! De scooters, het getoeter, krioelende mensen en ontelbare eettentjes. Wij besluiten deze drukte te ontvluchten door een een bezoekje aan het Saigon Sky Deck. Na tien seconden in de lift (min of meer een raket) sta je op de 49ste verdieping en heb je een prachtig uitzicht over de grote stad -cocktail on the side-, wat wil je nog meer! 

 

 

Cu Chi tunnels

Ho Chi Minhstad is, voor ons, een stad als zovelen ondanks haar eigen karakteristieken. Wij zijn er dan ook maar even en benutten die tijd met een stukje cultuur: een dagtrip naar het tunnelcomplex van de Vietcong. De Vietcong, of Nationaal Bevrijdingsfront, was een verzetsgroep uit Zuid-Vietnam ten tijde van de Vietnamoorlog. Zij maakten samen met het Noord-Vietnamese leger gebruik van de Cu Chi tunnels voor de verdediging tegen en het aanvallen van het Amerikaanse leger.

De Cu Chi tunnels bestaan uit een enorm netwerk aan ondergrondse tunnels. In een tour van ongeveer een uur krijg je een kijkje in het immens grote oude tunnelnetwerk waarin je jezelf even in een Vietnamese oorlogsfilm waant. Op verschillende plekken kun je de tunnels en schuilgaten in. Dit laatste is niet voor iedereen weggelegd, de Vietnamese medemens is namelijk niet erg groot gebouwd dus deze schuilgaten zijn daarom ook vrij krapjes. 

Tijdens de tour legt de gids uit waar de brute boobytraps in de grond verstopt waren en hoe ze de vijand in nep tunnels lokte om deze vervolgens onder water te laten lopen. Na de tour had je de mogelijkheden om je als Rambo met een AK-47 uit te leven, hoe lang bepaal je zelf want je betaalt uiteraard per kogel. 

De drukte in Ho Chi Ming City is indrukwekkend, maar niet zo voor ons weggelegd. Onze voorkeur gaat toch uit naar wat rustigere plekjes. De volgende bestemming was Mui Ne, een vissersplek aan zee. Het tegenovergestelde van Ho Chi Ming City, de juiste balans wat ons betreft! Wat heeft jouw voorkeur? 

Willemijn

Het ontdekken van nieuwe plekken op de wereld, de wonderschone natuur, de lieve mensen en de soms wel bizarre cultuur. Het ervaren van andere talen, omgangsvormen, gewoontes en manieren. Maar vooral het genieten van de rust en de ruimte in de omgeving én in jezelf tijdens het reizen maakt het plaatje compleet voor mij. Zelfs nu dat we niet meer met z’n tweetjes reizen blijft het genieten, Je sjouwt alleen wat meer met je mee!

Onlangs bekeken ...

Ha Long Bay vanuit Hanoi

Reisschema Vietnam & Cambodja

Laat een reactie achter

*