Aan de Lindenstraße vind je het Joods Museum. Het museum bestaat uit een klassiek gebouw als entree met daarnaast een modern staalgrijs gebouw in de vorm van een gebroken davidster. Wat ons betreft is het Joods Museum een must-see tijdens je bezoek aan Berlijn omdat het een combinatie is van indrukwekkende herdenkingsmonumenten in het eerste gedeelte als ook een prachtige uiteenzetting van het Joods geloof in het tweede deel van je bezoek. In dit artikel lees je de hoogtepunten die je tijdens het bezoek aan dit museum zult tegenkomen en waarom je een bezoek dus zeker niet mag overslaan!
Deel 1: Holocaust Memorial
Het museum is geopend in 2001 en is een staaltje van buitengewoon bijzondere architectuur. Het museum zet aan tot nadenken, zeker in het eerste gedeelte van je bezoek. Zodra je binnenkomt, zie je dat alles scheef loopt, zowel vloer en muren als plafond, wat je direct een soort gedesoriënteerd gevoel geeft. Het ontbreekt daarnaast aan een logische rondgang om het gevoel van desoriëntatie en beperking compleet te maken. Dit alles is natuurlijk bewust en weerspiegelt het radeloze gevoel van de Joodse gemeenschap tijdens de oorlog. Dit is echt heel knap gedaan.
In iedere gang zijn diverse bijzonderheden te zien. Veel ontroerende zaken zoals persoonlijke brieven, foto’s en bezittingen van mensen die de Holocaust helaas niet hebben overleefd. Naast deze persoonlijke onderdelen en films zijn er nog drie hele bijzondere ruimtes te vinden:
1. Holocausttoren
Via een zware metalen deur betreed je deze ruimte. Het is er koud, om je heen kale betonnen muren en het is er heel erg donker. Geen lamp, nee helemaal geen licht, nou ja, een klein beetje dan… Via een smalle opening helemaal bovenin de toren valt een heel klein beetje daglicht naar binnen als symbool van het verlangen naar vrijheid. Binnen enkele seconden voel je de druk van opgesloten zijn. Als je goed luistert, hoor je de geluiden van Berlijn waarmee deze ruimte niets, maar ook weer heel veel aan je verbeelding over laat.
2. Garden of Exile
In de Garden of Exile loop je op een scheve ondergrond met ook weer scheef geplaatste zuilen van beton. Ook dit zorgt voor een vreemd gevoel. Bovenop de 49 zuilen staan bomen die kleur brengen aan de verder grijze omgeving die symbool staat voor de Holocaust, de verbanning van de joden en de stichting van de staat Israël.
3. Memory Void
Deze hele bijzondere ruimte (de enige void, die je als bezoeker wel kunt betreden) kenmerkt zich door een verzameling van 10.000 gezichten gemaakt uit plaatstaal waarmee deze symbool staan voor alle Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord of anderszins hebben geleden.
Hou het hier niet bij kijken naar deze zee van gezichten, maar stap er op, dit is toegestaan en juist de bedoeling. Al bij je eerste stap begrijp je waarom, de stalen gezichten die op elkaar komen zorgen voor een lawaai wat zich laat omschrijven als kil, koud en scherp. De rillingen lopen je bij iedere stap over je rug en zet enorm tot nadenken. Gedachte achter het monument is dat met dit geluid de Joden hun stem hebben teruggekregen.
Deel 2: Joodse Religie
Na een bezoek aan het eerste gedeelte is het tweede gedeelte van het Joods museum gericht op het Jodendom. Via de rijke historie die grotendeels chronologisch is opgezet, zie je alle facetten van het Jodendom in beeld en voorzien van over het algemeen goede uitleg. Zelf vonden we dit gedeelte wel erg groot, je bent hier eenvoudig nog een uur of 2 tot 3 zoet als je echt alles wilt bekijken, maar ook een wat vluchtigere rondgang geeft al een goede indruk van het Jodendom.
Hoe kom je er?
Het Joods museum ligt in de wijk Kreuzberg. Diverse metro/u-bahn haltes zijn in de buurt: Stadmitte, Moritzplatz of Hallesches Tor. Liever een stukje wandelen? Vanaf het Potsdammer Platz loop je in ongeveer 20 minuten naar het museum waarbij je onder andere nog langs Checkpoint Charlie kunt lopen, een prima alternatief wat ons betreft!
Ben jij al eens in dit museum geweest? Dan horen we graag hoe jij het vond! Ook als je een vraag hebt, reageer onder dit bericht en we helpen je graag!