Duitsland

Dresden bezienswaardigheden: Zwinger


De stad Dresden is wellicht niet de eerste stad die in je opkomt voor het maken van een citytrip, toch is dat echt onterecht want Dresden is ronduit prachtig en een bezoek zouden wij je dan ook zeker aanraden. Een van de mooiste plekjes in Dresden is het Zwinger, een barok paleis waarvan de bouw stamt uit 1928 en een onvergetelijke indruk op je zal achterlaten. In deze blog lees je waarom een bezoek zeer de moeite waard is!


Gelegen in de Altstadt, het oude centrum van Dresden, vind je het Zwinger. Gelegen vlak langs de Residenzschloss en de Semperoper, welke je dus op een fijne manier tijdens  je wandeling door het centrum van Dresden kunt combineren. Wij bezochten het Zwinger niet vanwege de musea die hier te vinden zijn, nee voor ons is de schoonheid het gebouw zelf. In tegenstelling tot veel andere gebouwen in Dresden, is het Zwinger direct na de tweede wereldoorlog weer in de originele staat hersteld en van de verwoestingen destijds is dan ook helemaal niets meer te zien.

 

 

Uitzicht en details

Het is een behoorlijk groot complex en dus wijzen we je graag de weg naar de mooiste plekjes. Het mooiste uitzicht heb je als je met de trappen omhoog gaat, je komt dan op het dak van het gebouw terecht vanwaar je prachtig over de binnenplaats kunt kijken met daaromheen de gebouwen in Barokstijl. Op de binnenplaats werden in vroege tijden grote feesten georganiseerd. Maar misschien wel het mooiste van de Zwinger zijn alle details die je terugvindt op de gebouwen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar alle details bij het Nymphenbad, de diverse beelden op de daken van de diverse gebouwen als ook de klok met bijbehorende bellen bij een van de uitgangen van het paleis. Als je op de rand van het dak staat en rondstaart en alle details in je opneemt droom je al heel snel weg naar de 18e eeuw en kun je je goed inbeelden hoe het er destijds aan toe ging.

 

Musea

Binnen in het Zwinger zijn in totaal drie musea te vinden. Wij hebben deze niet bezocht, maar dat is wellicht onterecht geweest. Veel mensen zijn hier erg over te spreken. In het gebouw vind je allereerst De Gemäldegalerie Alte Meister. In deze galerij hangen kunstwerken van onder andere Vermeer, Rembrandt en Raphael. Wil je een geweldige porselein collectie zien, dan kun je je hart ophalen bij de Porzellansammlung en voor de wetenschappers onder ons is er een museum dat inzicht geeft in oude scheikundige instrumenten. 

Het Zwinger is gelegen aan de Sophienstraße, tenzij je een hotel hebt buiten het centrum is informatie over het openbaar vervoer overbodig. Het centrum van Dresden is namelijk lekker compact waarmee reizen met het openbaar vervoer overbodig is, alles kun je te voet bekijken, ideaal!

 

In je stadsrondwandeling mag een bezoek aan het Zwinger dus zeker niet ontbreken, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie plekjes in het prachtige centrum van Dresden. Wat is jouw favoriete spot?

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

5 steden in het buitenland op minder dan 500 kilometer afstand

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Een van de leukste musea in Berlijn: Het DDR Museum

Stadswandeling in Berlijn centrum: ideale route langs vele hoogtepunten

Lekker eten in Berlijn: 3 niet te missen restaurants

Laat een reactie achter

*