Duitsland

Een van de leukste musea in Berlijn: Het DDR Museum


Wil jij verrast worden en ervaren hoe leuk een museum kan zijn? Bezoek dan het DDR museum als je in Berlijn bent! Zodra je dit museum binnen stapt, word je meegenomen op een reis door de historie van Berlijn en het verschil tussen Oost en West Duitsland. We beloven je, je zult je in dit museum geen moment vervelen! 

 

Berlijn, een stad die eindeloos veel leuke dingen te bieden heeft. Natuurlijk kun je er heerlijk gaan eten in een van de vele trendy restaurants en een stadswandeling maken langs de vele mooie bezienswaardigheden in de stad, maar een bezoek aan het DDR museum mag daarnaast zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Berlijn. Het museum is niet eens zo groot, je totale bezoek duurt gemiddeld genomen een uur tot anderhalf uur, maar in die tijd kom je erg veel te weten over hoe het was toen er nog een muur stond tussen het Oosten en het Westen van Duitsland. 

 

Interactiviteit rondom het dagelijkse leven

Wat het DDR museum zo leuk maakt, is de interactiviteit en dat het dagelijkse leven van de inwoner van Berlijn centraal staat. Doen en ontdekken is wat je in dit museum doet. Via tientallen thema’s zoals vakantie, onderwijs, het huishouden en kleding maak je kennis met het dagelijks leven in de DDR, de vroegere Duitse Democratische Republiek. Aan de hand van honderden voorwerpen beleef je hoe het vroeger was om in een stad te leven die bestond uit twee volledig afzonderlijke werelden. In Oost-Duitsland, de DDR, moest alles zelf geproduceerd worden omdat ze erg afgesloten van de rest van de wereld waren. Naast producten leer je meer over de muziek, het nieuws en hoe er soms toch stiekem informatie of spullen tussen Oost en West konden worden uitgewisseld.

In het museum vind je natuurlijk een echte klassieke Trabant (dat is een automerk wat nu al lang niet meer bestaat) staan en voel je zelf het verschil tussen een spijkerbroek uit Oost- en West-Duitsland. Achter de vele luikjes vind je voorwerpen, verhalen, geluid of beeld die je nog verder meenemen in de historie. Een hele fijne en interactieve manier waardoor je echt wordt meegenomen in hoe het moet zijn geweest. Continu zie je nieuwe dingen en wil je meer ontdekken.

 

 

Naast de vele voorwerpen over het dagelijks museum laat het museum je ook zien hoe de media in die tijd werkte en de machthebbers in die tijd gebruik maakte van deze media om hun propaganda te verspreiden. Een ander deel van het museum geeft je de gelegenheid om een kijkje te nemen in het wonen in de DDR. Alle details uit het verleden kloppen, van de gordijnen en de meubels tot het servies, het beddengoed en de apparatuur. Het verleden komt hiermee echt helemaal tot leven.

 

Plan je bezoek slim!

Let op, soms is het wel erg druk in het museum. Daardoor slaan veel mensen een bezoek ook over, maar dat is echt zonde! Jaarlijks ontvangt het museum meer dan 750.000 bezoekers. Plan je bezoek daarom het liefst vroeg op de dag of einde dag zodat je de drukte voor bent en lekker de ruimte hebt om alles te beleven. Het museum is dagelijks open van 09:00 uur in de ochtend tot 21:00 uur in de avond. Koop daarbij je ticket alvast online zodat je meteen snel naar binnen kunt en vaak scheelt je dit ook nog wat in de kosten. 

 

De praktische informatie

Hoe kom je er? En wat kost het? Hieronder vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan het DDR museum:

  • Adres: Karl Liebknecht Strasse 1
  • Openbaar vervoer: Stap uit bij halte U-Bahn (Halte: Alexanderplatz) of de S-Bahn (Halte: Alexanderplatz en Hackescher Markt) 
  • Openingstijden: Iedere dag open van 09:00 to 21:00, 365 dagen per jaar.
  • Ticket: Check voor de actuele ticketprijs de website van het museum. Op moment van schrijven betaal je 9,80 euro voor een volwassene, maar koop je online je kaartje dan kan het nog een stukje goedkoper.

Naast het DDR museum zijn er nog veel meer leuke musea te vinden in Berlijn. Een andere tip is een bezoek aan het Joods Museum. Meer daarover kun je lezen in deze blog.

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

5 steden in het buitenland op minder dan 500 kilometer afstand

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Dresden bezienswaardigheden: Zwinger

Stadswandeling in Berlijn centrum: ideale route langs vele hoogtepunten

Lekker eten in Berlijn: 3 niet te missen restaurants

Laat een reactie achter

*