Duitsland

Stadswandeling in Berlijn centrum: ideale route langs vele hoogtepunten


Lekker wandelen door de straten van Berlijn. Wij vinden wandelen misschien wel de prettigste manier om een stad te ontdekken. Tijdens je wandeling zie je de lokale bevolking om je heen, je ruikt de bakker op de hoek of de bloemen in het park en kunt op je gemak even echt om je heen turen naar alles wat er om je heen te zien is. Bezoek jij binnenkort Berlijn en zoek je nog een leuke wandeling langs vele highlights? Zoek dan niet langer maar lees hieronder verder.

 

Berlijn centrum te voet

Berlijn is een ideale stad om te voet te verkennen. Veel van de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en je komt onderweg leuke parken en eetgelegenheden tegen waar je je wandeling eventueel kunt onderbreken met een korte pauze. Wil je een leuke wandeling met een groot deel van de Berlijnse hoogtepunten? Dan kunnen we je de wandeling van ruim 5,5 km op onderstaand kaartje zeker aanraden. Loop je in 1 keer door, dan ben je met anderhalf uur klaar maar maak je de nodige stops en bezoek je onderweg een van de musea dan kun je hier een complete dag mee vullen. 

 

 

Een route langs vele hoogtepunten

Je start de wandeling bij de Reichstag, het beroemde Duitse parlementsgebouw met de glazen koepel. Een bezoek hieraan is mogelijk, maar bereid je voor op lange wachtrijen voor de “Anmeldung Kuppel” . Vroeg in de ochtend of laat op de middag is je kans op kortere wachtrijen het grootst al is ook online reserveren mogelijk (maar helaas werkt dit niet altijd even goed).

Je vervolgt je route naar het zuiden naar een van de meest beroemde plekken van Berlijn, de Brandenburger Tor (Gate) die je ondermeer kent van een afbeelding op de euro munt. Wandel even onder de poort door  en zie achter de poort o.a. de ambassades van Frankrijk, de Verenigde staten en het Verenigd Koninkrijk liggen. Onder de poort kun je ook zien waar de muur ooit heeft gelopen, deze poort was in de koude oorlog namelijk ook een van de doorgangen van west naar oost en andersom.

Vervolg je weg in zuidelijke richting (Ebertstrasse) en na een goede 5 minuten lopen bereik je het Holocaust monument, een indrukwekkende monument van betonnen blokken waar je tussendoor kunt lopen en waaronder een museum is gevestigd wat zeer de moeite waard is om te bezoeken. 


Keer terug naar de Ebertstrasse en ga weer in zuidelijke richting, na weer een goede 5 minuten lopen bereik je de Potsdammer platz, een druk en levendig plein waarop stukken van de Berlijnse muur te vinden zijn alsook het Sony Center. Die laatste is vooral een bezoek in de avonduren waard waarin het door de kleurrijke verlichting erg futuristisch aan doet.

Vanuit Potsdammer platz loop je via de Stresemannstraße  in oostelijke richting waarna je linksaf slaat, de Niederkirchnerstraße in. Aan je rechterzijde vind je  het museum Topography of Terror en stuit je op een groot stuk origineel Berlijnse muur. Steek de Wilhelmstraße (dezen straat was het centrum van de Duitse macht tot aan 1945) over de Zimmerstraße in richting Checkpoint Charlie. Het bijbehorende museum kun je prima overslaan en ook het hokje met “soldaten” is wat toeristisch, maar toch is het wel leuk om even gezien te hebben. 

Sla bij Checkpoint Charlie links af de Friedrichstraße in en na een minuut of 5 lopen sla je rechtsaf de Taubenstraße in waarna je de  Gendarmen markt op loopt met daaraan gelegen de twee identiek lijkende Duitse Dom (Neue Kirche) en de Franse Dom, en in het midden de concerthal.

 

 

Vanaf de Gendarmen markt is het een stukje wandelen naar de Kathedraal van Berlijn, een imposant gebouw met groene koepels welke je ook kunt beklimmen en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Aan de overkant van de rivier de Spree is het DDR Museum te vinden. Dit interactieve museum laat zien hoe het leven in Oost Berlijn was en zich verhield tot het leven in West Berlijn. Het museum is echt een aanrader, het is duidelijk opgezet met veel fysieke en interactieve elementen die het extra leuk maken. Trek voor een bezoek zeker anderhalf tot 2 uur uit om alles goed te kunnen beleven.

De route eindigen we bij de Hackesche Höfe welke je via de Burgstraße en de Neue Promenade bereikt. De Hackesche Höfe is een bruisend deel van Berlijn bestaande uit in totaal 8 binnenpleintjes in Jugendstil architectuur waar vele horecagelegenheden, winkels en ateliers zijn gevestigd. Hier sluit je deze wandeling perfect af in een van de vele leuke restaurantjes gelegen in een van de 8 hofjes of vlak daarbij. Een tip daarbij is tapas restaurant Yosoy, waarover in onze blog over onze favoriete restaurants in Berlijn meer te lezen is.

 

Berlijn met een gids, een gratis gids

Wil je graag een wandeling maken met een gids? Dat kunnen wij ons prima voorstellen, ook daar zijn in Berlijn veel opties voor. Wij raden je aan om met een “gratis” gids te gaan. Deze “free guided tours”  zijn ook echt gratis en werken o.b.v. een fooi. Is de tour goed, dan betaal je de gids een fooi, vind je het niks, dan ben je ook niets verplicht. De tour die wij hebben gedaan was de 2,5 uur durende tocht langs de hoogtepunten van Berlijn via Sandemans NewEurope die meermaals per dag mogelijk is.

Het voordeel van een gratis stadswandeling  is dat de gidsen ook echt hun stinkende best doen omdat ze graag een leuke fooi willen verdienen. En dit werkt! Wij hebben nagenoeg alleen maar hele positieve, en zeker geen negatieve ervaringen met deze vorm van rondwandelingen. Aan het einde van de wandeling betaal je afhankelijk van de duur een fooi van rond de 10 à 15 euro per persoon. Maar zoals gezegd, alleen bij tevredenheid. 

Ontdek jij een stad ook zo graag te voet? Welke stad is volgens jou hier de ideale plek voor? Wij wensen je in ieder geval heel veel wandelplezier toe in Berlijn!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

5 steden in het buitenland op minder dan 500 kilometer afstand

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Een van de leukste musea in Berlijn: Het DDR Museum

Dresden bezienswaardigheden: Zwinger

Lekker eten in Berlijn: 3 niet te missen restaurants

Laat een reactie achter

*