Frankrijk

Fietsend door Parijs

Ga je op stedentrip naar Parijs en wil je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken, dan zul je heel wat kilometers moeten afleggen want Parijs is stiekem best groot. Alles te voet bezoeken zul je daarom niet snel doen, maar voor welk vervoersmiddel kies je dan? Wij besloten de fiets te pakken en vonden dit een ideale manier om Parijs te ontdekken. In deze blog vind je meer informatie over hoe het werkt, de kosten en de voordelen die het biedt.

 

Op pad met de Velib fiets

In Parijs vind je op nagenoeg elke hoek van de straat Velib fietsen. Deze fietsen zijn voor iedereen beschikbaar en hiermee kun je je van het ene Velib punt naar het andere begeven. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de gratis Velib app waarin je een pas voor één dag of zeven dagen kan kopen. Met deze pas kan je vervolgens een gewone of elektrische fiets op elk Velib punt oppikken met behulp van een code, om deze vervolgens op de door jou gewenste plek weer in te leveren. Doordat Parijs vol staat met Velib punten (meer dan 380), is het een ideale manier om de stad te ontdekken want je kan praktisch altijd en overal op een Velib fiets stappen.

 

Goedkoop vervoer door Parijs

Wanneer je je echt goedkoop door Parijs wilt verplaatsen, is de Velib fiets de beste optie. Voor €5,- per dag is het al mogelijk om van Velib punt naar Velib punt te fietsen. Het enige waar je rekening mee dient te houden, is dat je fietstocht niet langer dan 30 minuten mag duren. Hierna betaal je namelijk voor elke 30 minuten die je extra onderweg bent €1,-. Nog steeds niet veel, maar goed om te onthouden als je je ‘vervoerskosten’ wilt beperken.

Velib biedt ook elektrische fietsen. En hoewel wij in eerste instantie dachten ‘Die hebben we echt niet nodig’ moet ik toegeven dat zo’n elektrische fiets toch wel erg fijn is! Zeker bij hoge temperaturen maakt het net het verschil tussen zwetend aankomen of niet. Natuurlijk betaal je voor zo’n elektrische fiets wel iets meer: namelijk €1,- voor de eerste 30 minuten en daarna €2,- voor elke extra 30 minuten dat je de fiets gebruikt.

 

Enkele tips

Het gebruik van de Velib fietsen kunnen we absoluut aanraden, toch waren er enkele zaken die we graag vooraf hadden geweten. Daarom hierbij enkele tips uit eigen ervaring, zodat je optimaal kan genieten van het gemak van deze fietsen:

  • Gebruik het kaartje in de app om te zien hoeveel fietsen er op de diverse Velib punten beschikbaar zijn. Maar let op, elke fiets die in een houder is geplaatst wordt hierin meegeteld, ook defecte fietsen.
  • Zie je een fiets met een omgedraaid zadel, dan betekent dat dat deze kapot is. Dit kan een trapper zijn die mist, lekke band, kapotte versnelling of kapotte accu bij een elektrische fiets. Ben dus niet eigenwijs door hem toch te gebruiken wanneer er geen schade zichtbaar is, vaak blijkt als je er eenmaal mee op pad bent dat erop fietsen toch echt geen pretje is. Pas het omdraaien van het zadel ook zelf toe als er iets met je fiets is, zo weten anderen dat ze deze fiets moeten laten staan en is het ook meteen duidelijk voor de organisatie dat reparatie nodig is.
  • Controleer bij een elektrische fiets altijd de diverse elektrische standen. Soms werken deze niet, maar dat merk je pas als je er een klein stukje op fietst. Wanneer je binnen enkele minuten de fiets bij hetzelfde Velib punt terugzet als waar je hem hebt gepakt, worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht.
  • Heb geen haast want het is onvoorspelbaar of je inderdaad binnen 5 minuten een werkende fiets kan vinden. Op bepaalde tijdstippen worden de fietsen namelijk massaal gebruikt waardoor je soms net een paar Velib punten verder moet lopen om een goede fiets te vinden. Dit geldt met name voor de elektrische variant.
  • Let bij het terugplaatsen van je fiets in de houder goed op het display. Hierop is duidelijk te zien of je fiets goed is weggezet. Zie je de melding dat de fiets wordt afgesloten niet, dan kan het zijn dat de tijd gewoon doorloopt en daarmee dus ook de kosten.

 

Wij wensen je ontzettend veel fietsplezier toe in de stad van de liefde!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Route du Champagne tasje, voucherboekje en champagneglas uitkijkend op de feestelijkheden

Dé tip voor een bezoek aan de champagnestreek: Route du Champagne en fête!

Marianne en Jeroen tussen de wijnranken met een glas champagne tijdens de champagnefeesten Route du Champagne

6 tips voor een bezoek aan Route du Champagne en fête!

5 steden in het buitenland op minder dan 500 kilometer afstand

4x heerlijk eten in Parijs

Laat een reactie achter

*