Italië

Wijnproeven in het Italiaans Zuid-Tirol / Alto Adige

Denk je aan Italië dan denk je al snel aan pizza, pasta en natuurlijk ook aan wijn. Een vakantie in dit mooie land gaat dan ook hand in hand met lekker eten en drinken. Zo worden door heel Italië diverse soorten wijn gemaakt wat je van dichtbij kan aanschouwen tijdens een bezoek aan een van de vele wijnhuizen. Lekker door de wijngaarden struinen, wijnen proeven of uitgebreid dineren met uitzicht over de wijngaarden. Het kan er allemaal en Italië kent veel verschillende wijngebieden. Een van deze gebieden ligt in het noorden van Italië en is genaamd Tramin an der Weinstraße. Tramin an der Weinstraße ligt aan de Strade del Vino, dé wijnroute door Zuid-Tirol. Dit gebied staat bekend om zijn Gewürztraminerwijn, maar heeft ook heerlijke Pinor Noir. Hoe je hier wijnproeverijen kan regelen, waar op te letten en wat dé tips voor leuke wijnhuizen zijn, dat delen we met je in deze blog.   

 

Wijnhuizen bezoeken, hoe werkt het?

Wijnproeven in de Alto Adige regio is heel eenvoudig. Nagenoeg alle wijnhuizen bieden de mogelijkheid voor een proeverij en een afspraak maken is hierbij vaak niet nodig. De proeverijen zijn in de meeste gevallen gratis. Ideaal natuurlijk, al is de kans groot dat je toch met een paar flessen wijn de deur uit loopt.

Enkele tips voor als je gaat wijnproeven in Tramin an der Weinstraße en omgeving:

  • Vermijd een bezoek op zondag. Uit ervaring weten we dat veel wijnhuizen dan gesloten zijn waardoor je beperkter bent in je keuze.
  • Houd rekening met grotere afstand tussen de wijnhuizen. Bezoek de wijnhuizen op de fiets of beperk je net als wij tijdens het proeven tot chauffeursglaasjes en het uitspugen van de geproefde wijn zodat je met de auto op pad kan.
  • Overweeg een van de aangesloten verblijven te boeken waarbij je gratis de WinePass krijgt. Hiermee kan je o.a. gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de regio. Vooral handig als je tussen de diverse plaatsen aan de Strade del Vino wilt pendelen.

 

De drie leukste wijnhuizen in Tramin an der Weinstraße

Tramin an der Weinstraße telt diverse wijnhuizen, evenals de rest van de omgeving. Er is dus keuze genoeg en wij kunnen volgende zeker aanraden:

 

Castle Ringberg

Castle Ringberg is een van de locaties van het Elena Walch wijnimperium, een van de topwijnhuizen in Alto Adige. Je kan hier niet alleen wijnen proeven, maar ook aansluiten bij een van de rondleidingen  door de wijngaarden of plaatsnemen op het prachtige terras. Het renaissancekasteel ligt te midden van de wijngaarden met uitzicht over een meer.

De wijnproeverij die wij hier kregen was enorm uitgebreid en gevarieerd. Witte en rode wijnen, maar ook rosé en mousserende wijn werd ingeschonken. Onze tip: start met de proeverij en neem daarna plaats op het terras voor lunch of borrelhapjes. Zo kan je bijkomen van alle heerlijke proefglaasjes en ondertussen genieten van het geweldige uitzicht.

 
Cantina Tramin

De wijnen van Cantina Tramin komen tot stand door een coöperatief systeem waarbij 160 families samen werken om diverse wijnen te produceren. Het pand waar je terecht kan voor de proeverij, is haast een tegenpool van Castle Ringberg als het gaat om uitstraling. Cantina Tramin is gevestigd in een zeer modern pand. Het bijzondere gebouw is alleen al een reden om hier een bezoek aan te brengen. Vanuit de winkel en tevens proeflokaal kijk je weg over de heuvels met vele wijnranken.

 

Manincor

Achter historische grensmuren vind je het prachtige pand van Manincor. Midden tussen de wijngaarden gelegen staat het pand uit 1608 van dit biologische wijnhuis. Hier kan je terecht voor een proeverij, maar ook een rondleiding. De medewerkers in de winkel kunnen je ook alles over het hele proces van wijn maken vertellen. Zij hebben het namelijk zelf ook ervaren doordat ze op het land zijn begonnen. Tijdens je bezoek zul je waarschijnlijk ook enkele mensen in de gaarden aan het werk zien of misschien zie je wel enkele kippen of schapen lopen want die mogen vrij rond de wijngaarden lopen.

 

Naast deze 3 bijzondere wijnhuizen zijn er natuurlijk nog vele andere opties. Eigenlijk is 1 dag onvoldoende, dus als het aan ons ligt: ga lekker enkele dagen op ontdekkingsreis door dit prachtige gebied. Geniet van de prachtige omgeving, het heerlijke eten en proef natuurlijk de mooiste wijnen.

 

Heb jij wellicht nog aanvullende tips? Laat het ons weten!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

5 redenen waarom ook jij de Dolomieten wilt bezoeken

Route naar en door de Dolomieten: een roadtrip van 12 dagen

Vijf prachtige hikes in de Italiaanse Dolomieten

Laat een reactie achter

*