Nederland

4x verrassend wandelen in Nederland


Wanneer we op reis gaan, vinden we het heerlijk om een natuurgebied in te trekken en al wandelend te ontdekken. Kilometers aan een stuk lopen en elke keer weer verrast worden door de veranderende natuur. Maar ook dicht bij huis kan dit natuurlijk ook erg goed, Nederland kent een prachtige diverse natuur. Je hoeft dus de landgrenzen echt niet over om een mooie wandeling te maken en de rust, ruimte en al het moois wat de natuur te bieden heeft te ervaren. Vandaag delen we vier van onze favorieten wandelgebieden met je.

 

Landgoed Twickel, Overijssel

Een van de gebieden in Nederland die ons het meest verbaasd heeft, is Landgoed Twickel. Het landgoed is meer dan 4000 hectare groot en deels toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Tijdens een wandeling over landgoed Twickel kun je het kasteel van buitenaf bewonderen, historische boerderijen bekijken en watermolens van dichtbij aanschouwen. Deze gebouwen maken de wandeling door bossen, heidevelden en weilanden extra bijzonder en anders dan andere natuurwandelingen.


Stippelberg, Noord-Brabant

Doordat Noord-Brabant onze thuishaven is, kunnen we dit vaker en beter verkennen dan de andere provincies. Een van onze favoriete wandelgebieden in de omgeving is Stippelberg bij Milheeze. Een gebied waar je in de langste route van 12 kilometer veel diversiteit hebt van heide velden en bosgebieden tot houten paden over drassige gronden en velden met de imposante Schotse hooglanders (voor wie dat niet weet: Dit zijn die langharige bruine runderen met vaak een imposant stel horens). Een prachtig gebied met goed bewegwijzerde paden die puur gericht zijn op wandelaars zodat je er heerlijk rustig kunt lopen.

 

Valkenburg, Limburg

Bergen hebben we niet in Nederland, toch is het mogelijk een Ardennen gevoel te hebben binnen onze eigen landsgrenzen. Wanneer wij in Zuid-Limburg zijn, wanen we ons toch altijd een beetje in het buitenland dankzij de prachtige heuvels en glooiende landschappen. In deze omgeving is het heel eenvoudig om prachtige wandelingen maken door kleurrijke bossen, over enorme graslanden via kleine dorpjes met gezellige terrassen. Er zijn online verschillende mooie wandelroutes te vinden of je volgt een van de aangegeven knooppunten.


Veluwezoom, Gelderland

Dé meest bekende plek om te wandelen in Nederland is de Veluwe. Veluwezoom is een onderdeel van dit bijzondere natuurgebied waar haast alles uitgestrekt is: bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Op de Veluwezoom vind je zelfs een heuvel vanaf waar je een extra ver uitzicht hebt. Er zijn routes voor wandelaars, rolstoelen en hardlopers; kort of lang. Je kan je er totaal afgezonderd voelen, ver verwijderd van de rest van de wereld, iets dat niet op veel plaatsen in Nederland lukt.    

 

Maar wandelen kan ook nog op een andere manier! Wil je niet wandelen in de natuur, maar juist de bewoonde wereld ontdekken? Denk dan eens aan een stadswandeling van de VVV of Gilde Nederland. In nagenoeg elke stad in Nederland biedt het lokale VVV kantoor of de lokale Gilde een stadswandeling aan waarin een gepassioneerde gids je meeneemt in de geschiedenis van de stad, maar je vaak ook veel kan vertellen over de hedendaagse dynamiek in een stad. Een ‘gratis’ wandeltour is in sommige steden een mogelijkheid en daarmee bepaal je pas achteraf wat je voor de wandeling wilt betalen, een prettig en inmiddels bewezen concept waar wij in ieder geval graag gebruik van maken omdat het erg gemotiveerde gidsen oplevert. Welke organisatie je ook kiest een mooie wandeling met een gids is een erg interessante én leuke manier om een stad beter te leren kennen en op plekjes uit te komen waar je zonder deze gids nooit terecht was gekomen.

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Farmcamps: Pony rijden bij meneer de boer

3x heerlijk lunchen tijdens je bezoek aan Walcheren

5x lekker weg in eigen land: van ontspannen aan de kust tot de kastelen in Limburg

4 dagen genieten op Walcheren in Zeeland

Laat een reactie achter

*