Nederland

8x leuke dingen doen in Haarlem (en omgeving)


Natuurlijk is het verleidelijk naar Amsterdam te gaan voor een dagje of weekendje weg, maar denk zeker ook eens aan Haarlem. De idyllische hoofdstad van Noord-Holland heeft heel veel leuks te bieden voor een weekendje weg. Van middeleeuwse gebouwen tot de meest leuke winkels en restaurants, je vindt het allemaal in het knusse centrum van Haarlem. Het centrum werd meermaals bekroond tot beste winkelcentrum van Nederland, maar ook de omgeving van Haarlem is mooi, een dagtrip naar de kust is zelfs te voet mogelijk. In deze blog vertellen we je graag meer over wat je zoal kunt doen in Haarlem en omgeving, de acht leukste tips zetten we hieronder voor je op een rijtje.

 

1. Maak een stadswandeling langs de leuke hofjes

Haarlem kent een rijke historie. Veel oude gebouwen sieren de binnenstad en tussen al deze prachtige gebouwen vind je heel veel kleine straatjes en poortjes die je naar kleine hofjes brengen. Om al deze hofjes te bezoeken is het een enorme tip om de hofjeswandeling te lopen. De route vind je hier: haarlemsehofjes.nl. Schroom niet om overal gewoon naar binnen te gaan. Vaak staat op de deuren aangegeven wat de bezoektijden zijn en hoe je de deuren kunt ontgrendelen, sommige hofjes hebben de deur gewoon altijd open staan. In een hofje ervaar je een enorme rust in de verder gezellig drukke stad.

 

2. Shoppen in de leuke winkelstraten

Het winkelcentrum van Haarlem is ontzettend gezellig. Naast de vele bekende winkelketens zijn er ook vele kleine boetiekjes te vinden en speciaalzaken waar je heel erg veel leuke spulletjes kunt vinden. Leuke winkelstraten om te bezoeken zijn de Warmoesstraat, Zijlstraat, Anegang, de Schagchelstraat en Gierstraat.

 

3. Bezoek de Kathedraal Basiliek Sint Bavo

In het centrum van Haarlem zijn veel kerken te vinden. Op de Grote Markt staat de Grote of Sint Bavo kerk. Deze kerk was ooit Rooms-Katholiek, maar is tijdens de reformatie protestants geworden. De Rooms-Katholieke kerk besloot in 1895 tot de bouw van een nieuwe katholieke kerk net buiten het centrum: de Kathedraal Basiliek Sint Bavo. Van 2011 tot 2019 werd deze kathedraal gerestaureerd en uiteindelijk omgedoopt tot KoepelKathedraal, om verwarring met de kerk op de Grote Markt te voorkomen. Beiden kerken zijn een bezoek meer dan waard. Wij bezochten de KoelelKathedraal, zowel de expositie als een klim naar de top van een van de twee torens waren erg de moeite waard. Boven op de 60 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over Haarlem en omgeving en zie je zelfs de vliegtuigen op Schiphol landen.

 

 

4. Bezoek een van de vele markten

Bijne elke dag, op woensdag na, is er wel een markt in Haarlem. De grootste markten zijn op de Grote markt of de Botermarkt te vinden. Proef de vele lekkernijen en ambachtelijke streekproducten op een van deze markten. Naast de weekmarkten zijn er door het jaar heen ook antiekmarkten in Haarlem en in december is er ook een leuke kerstmarkt te vinden die een bezoek zeker de moeite waard is.

 

5. Wandel door Zuid-Kennemerland naar zee

Aan de westkant van Haarlem ligt natuurgebied en nationaalpark Zuid-Kennemerland. Dit gebied kenmerkt zich door mooie wandelroutes van verschillende lengtes. In iets meer dan 5 kilometer (de blauwe route) loop je vanaf parkeerplaats Duin en Kruidberg naar de zee. Tijdens deze wandeling loop je door het bos en het ruige duingebied met haar duinmeren om uiteindelijk lekker aan zee uit te komen om daar fijn uit te waaien. Via het strand kun je eventueel nog naar een leuke strandtent bij IJmuiden lopen voor een hapje en een drankje.

 

6. Bier drinken in de Jopenkerk

Hou je van bier? Bezoek dan zeker de Jopenkerk en daarin gevestigde brouwerij. Inmiddels geniet dit biermerk zelfs landelijke bekendheid, maar jaren terug begon dit kleinschalig in deze kerk die werd omgebouwd tot een brouwerij. Weet jij waar de naam Jopen vandaan komt? Jopen is een biervat van 112 liter waarin het bier in vroegere tijden werd vervoerd over de rivier de Spaarne. De Jopenkerk is zowel binnen als buiten erg gezellig en een bezoek meer dan waard. Proost!

 

7. Maak een boottocht of ga suppen over het Spaarne

Deze waterweg door het centrum van Haarlem leent zich uitstekend voor een leuke boottocht langs de mooie historische herenhuizen en andere monumenten. Zelf hebben we het gehouden bij genieten van het water vanaf de kant, maar de volgende keer gaan we zeker het water op. Wil je liever zelf bepalen waar je naar toe gaat? Ga dan lekker suppen en ontdek op je eigen tempo de mooie binnenstad vanaf het water.

 

 

8. Bezoek een museum: Teylers Museum, het Corrie ten Boomhuis of Frans Hals museum

De keuze is reuze als het gaat om musea in Haarlem. Jammer genoeg hadden we zelf tijd te kort om de musea te bezoeken, maar er zijn drie musea die er echt uit springen. De collectie van het Teylers museum is gericht op de wetenschap en kunst en is gelegen in een prachtig monumentaal pand. Naast de indrukwekkende collectie is ook het gebouw zelf van binnen de moeite waard waarbij de Ovale zaal het hoogtepunt is.

Ook het Corrie ten Boomhuis of Frans Hals museum zijn aanraders. Bekijk in het Frans Hals museum oude en moderne kunst of bezoek het Corrie ten Boomhuis aan de Barteljorisstraat waar je teruggaat naar vroegere tijden, in dit huis is alles nog in oude staat en leer je meer over het leven van vroeger en ervaar je hoe dit huis fungeerde als schuilplaats tijdens de tweede wereldoorlog.

 

Wij wensen je heel veel plezier in Haarlem. Heb jij nog meer tips? Deel ze hieronder in een reactie!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Farmcamps: Pony rijden bij meneer de boer

3x heerlijk lunchen tijdens je bezoek aan Walcheren

5x lekker weg in eigen land: van ontspannen aan de kust tot de kastelen in Limburg

4 dagen genieten op Walcheren in Zeeland

Laat een reactie achter

*