Nederland

Breng eens bezoek aan deze drie prachtige kastelen in Limburg


Een groot en sprookjesachtig kasteel heeft voor mij altijd iets bijzonders. Mijn gedachten dwalen bij het zien van een kasteel bijna direct af naar de tijd van koningen, lakeien, ridders en prinsessen. Een gracht en prachtige tuinen die vaak gelegen zijn om een kasteel maken het plaatje af. Als ik een kasteel bezoek, ook al is het alleen maar van buiten, waan ik me direct in vroegere tijden en vraag ik me vooral af wat er allemaal op en rondom dat kasteel zou hebben afgespeeld. En niet alleen dat, de vaak ontelbare details van het kasteel zoals alle details op de deuren, de kleine torentjes en bijzondere ramen zorgen ervoor dat ik minuten lang ademloos kan kijken naar de prachtige bouwwerken van soms honderden jaren oud. In deze blog delen we een aantal hele mooie kastelen in het zuiden van Limburg.

 

Misschien wist je dit nog niet, maar Limburg staat vol met de meest prachtige kastelen. Een dikke tip om deze kastelen te bezoeken is door dit bezoek te combineren met een prachtige autorit. De door de ANWB uitgezette Mergelland Route is hierin een aanrader. Deze 110 kilometer lange route door het Limburgse heuvellandschap brengt je langs bijzondere plekken en een aantal hele mooie kastelen. 

 

Kasteel Schaloen

Kasteel Schaloen ligt net iets buiten Valkenburg. Een gezellig en toeristisch plaatsje. Vanuit Valkenburg wandel je eenvoudig naar kasteel Schaloen dat nu dienst doet als brasserie en hotel. Een lekkere wandeling door de omgeving met daarbij een bezoek aan het kasteel met daarbij een kop koffie en een vlaai of anders een goede lunch is daarmee wat ons betreft een hele fijne invulling van je dag. Kasteel Schaloen is gratis te bezoeken aan de buitenkant en ook de omgeving van het kasteel is vrij te bewandelen. 

 

 

Kasteel Mheer

In het gelijknamige dorpje is Kasteel Mheer te vinden. Midden in het centrum, direct achter de Sint-Lambertuskerk is dit imposante kasteel gelegen. Je bereikt het kasteel via een brug en een poort in de aangrenzende hoeve. De eerste delen van het kasteel stammen uit 1288 en de fundamenten van de toren dateren nog zelfs van daarvoor. In de historie heeft het kasteel vele families gehad die het bewoonde, maar sinds 1668 is het onafgebroken bewoond door de familie de Loè. Alleen tijdens de jaarlijkse kasteelfeesten is het kasteel deels een paar dagen geopend voor bezoek. Omdat het bewoond is, is een bezoek de rest van het jaar helaas niet mogelijk, maar een bezoek aan de buitenzijde is al meer dan de moeite waard en in het centrum van Mheer is daarna de mogelijkheid om even lekker op een terrasje plaats te nemen.

 

Kasteel Eijsden

Een leuke dagbesteding is om met de auto de Mergellandroute te rijden. Als je besluit om met de auto de Mergellandroute te rijden door het heuvelachtige zuiden van Limburg dan kom je vanzelf langs Kasteel Eijsden dat net buiten het gelijknamige kleine dorpje gelegen is met in de achtertuin de Maas en de grens met België. Helaas is het kasteel van binnen niet toegankelijk, maar de omliggende tuinen zijn dat wel en nog gratis ook. Het is er heerlijk wandelen langs het al in het jaar 1900 aangelegde park. Leuk om te vermelden is dat koningin Beatrix in 1995 op dit kasteel verbleef toen Koninginnedag in Eijsden werd gevierd.

 

 

Limburg heeft nog veel meer (kastelen) te bieden

Maar naast deze drie mooie kastelen heeft Limburg nog een aantal andere prachtige kastelen die je zeker eens moet bezoeken als je de kans hebt. Het bekende kasteel Hoensbroek hebben we bijvoorbeeld niet eens genoemd en is natuurlijk ook een bezoek meer dan waard. En wil je graag eens slapen in een kasteel? Ook dat kan in Limburg! Diverse kastelen zoals Kasteel Doenrade, Kasteel Limbricht, Kasteel Elsloo of Kasteel Bloemendal  bieden die mogelijkheid. Aarzel dus niet langer en trek eropuit naar Limburg en geniet van het mooie landschap en waan je terug in de tijd van ridders en prinsessen.

 

Nederland Kastelen land?

Nederland kent nog veel meer mooie kastelen. In de blog over 3 mooie kastelen in Nederland vind je naast Kasteel Genhoes nog 2 andere prachtige kastelen die de moeite van een bezoek zeker waard zijn!

Welke kastelen bezocht jij al eens? Wij horen het graag van je!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Farmcamps: Pony rijden bij meneer de boer

3x heerlijk lunchen tijdens je bezoek aan Walcheren

5x lekker weg in eigen land: van ontspannen aan de kust tot de kastelen in Limburg

4 dagen genieten op Walcheren in Zeeland

Laat een reactie achter

*