Nederland

De leukste plekken in Nederland om een bootje te huren!

Lekker varen in het zonnetje op het Nederlandse water is wat ons betreft een goede manier om dichtbij huis het ultieme vakantiegevoel te hebben. En het mooie is, je hebt er geen vaarbewijs voor nodig! Neem een hapje en een drankje mee aan boord of meer tijdens je tocht aan bij een leuk restaurantje voor een goede lunch. In deze blog vertellen we je graag meer over de diverse mogelijkheden in Nederland om een dagje te varen door zowel de natuur als door de stad. Aan boord!

 

Loosdrechtse plassen

Tussen Amsterdam en Utrecht in liggen de Loosdrechtse plassen aan het gelijknamige plaatsje. De Loosdrechtse plassen herbergen heel veel bijzondere vogels en wordt beheerd en beschermd door Natuurmonumenten. Een deel van de plassen is dan ook niet toegankelijk met je bootje, maar het overgrote deel is dat gelukkig wel. De eerste tot en met de vijfde plas vormen samen een groot water waarop je urenlang kunt rondvaren. De meeste jachthavens, restaurants en cafés kun je vinden aan de Noordzijde van de Eerste Plas nabij Oud-Loosdrecht. Maar ook de derde en de vierde plas herbergen genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Naast het huren van een bootje behoort ook het huren van een kano tot de mogelijkheden en zijn er heel veel andere watersport mogelijkheden te vinden.

 

Het centrum van Utrecht of Amsterdam

Varen in de natuur is heel erg rustgevend, maar ook varen door een bruisend centrum is iets wat erg leuk is om te doen. Twee steden die hier zich uitstekend voor lenen zijn Utrecht en Amsterdam. Wil je het iets rustiger dan is Utrecht misschien de beste keuze want met name in het centrum van Amsterdam kan het erg druk zijn en varen er ook veel toch wel grote rondvaartboten. Ga je iets meer van het centrum vandaan dan biedt Amsterdam wat meer rust en ruimte met nog steeds prachtige uitzichten op de stad. In beide steden heb je ruimschoots de keuze om aan te meren bij een terrasje voor een goede lunch om daarna weer door te varen. Het leuke van varen door deze steden is dat je de stad weer vanuit een heel ander perspectief ziet waardoor de stad op een hele andere manier tot leven komt.

 

De Biesbosch

Op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt de Biesbosch. Vanuit Rotterdam, Dordrecht of Breda ben je heel snel in dit uitgestrekte natuurgebied waar je heerlijk kunt varen. Het nationale park herbergt veel bijzondere dieren, de bever, zeearend en boomvalk zijn hier te vinden. Je kunt een rondvaart boeken, maar ook zelf een sloep huren. Wij adviseren om altijd een elektrische boot te huren waardoor je lekker stil door het water glijdt en je de dieren niet verstoort en de kans om ze te zien sterk vergroot. Ook een kano huren behoort tot de mogelijkheden. Vergeet ook niet om even een bezoekje te brengen aan het Museumeiland, een bezoekerscentrum met veel interessante informatie en geschiedenis over de Biesbosch. En het mooiste is dat het ook volledig gratis toegankelijk is.

 

Sloten

In de buurt van Lemmer ligt Sloten, één van de steden uit de Friese Elfstedentocht. Het mini stadje heeft maar 760 inwoners en een knusse binnenstad waar de uitstraling van vroeger goed behouden is gebleven. In de stad staan meerdere rijksmonumenten, waaronder mooie antieke woonhuizen uit de 17e eeuw. Bij de korenmolen ‘De Kaai’ staat een oud kanon dat in juli en augustus elke vrijdagavond wordt afgeschoten. Ook heeft Sloten nog steeds zijn ‘stadsomroeper’. Stadsomroepers brachten inwoners van een plaats het nieuws toen er nog geen kranten bestonden. Kortom, een stadje waar het lijkt alsof de tijd een beetje stil staat.

 

Varen op de Maas in Limburg

De Maas stroomt natuurlijk dwars door Nederland heen, maar komt het land binnen in het zuiden van Limburg. In Limburg zijn er diverse mogelijkheden om een bootje te huren. Wij vinden zelf het een aanrader om een bootje te huren in de omgeving van Roermond om de Maasplassen rond te varen maar ook zuidelijker vanuit Maastricht kun je lekker de Maas op varen en combineer je een dagje varen eenvoudig met een weekendje of dagje Maastricht.


Genoeg mogelijkheden dus in Nederland om lekker het water op te gaan. Heb je al in gedachte waar jij wilt gaan varen? Als afsluiter hebben we nog enkele tips die je helpen om er een geslaagd uitje van te maken: 

  • Het huren van een sloep is mogelijk zonder vaarbewijs. Let bij het huren van een sloepje toch goed op dat die bewuste boot ook binnen die categorie valt. We raden je aan je vooraf wel even in te lezen in de regels op het water dat geeft tijdens het varen zelf extra rust.
  • Boek je een bootje enkele weken vooruit, kijk dan goed of deze boeking nog te annuleren of verzetten is zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Wil je last minute een sloepje huren, zoek dan niet enkel in de buurt naar een beschikbaar bootje, maar ben ook bereid wat verder te rijden. Je bent waarschijnlijk niet de enige met het idee om te gaan varen. Last minute een bootje huren is daarom vaak lastig, maar zeker niet onmogelijk. 
  • Toch alle sloepjes verhuurd? Overweeg dan een kano te huren. Meer kans van slagen en ook erg leuk!
  • Overweeg een elektrische boot ten opzichte van een standaard boot op benzine in verband met het geluid van de motor, een elektrische boot is lekker stil waardoor je makkelijker een gesprek voert en meer van de omgeving kunt genieten.
  • Huur een bootje met enkele vrienden of familie. De prijs van een bootje is over het algemeen per sloep per dagdeel zodat je de kosten per persoon kunt delen. Bovendien is het ook enorm gezellig!
  • Neem wat lekkers te eten en te drinken mee voor aan boord, bij voorkeur in een koelbox voor tijdens de warme dagen. Een draagbare speaker is ook een aanrader, maar zet deze niet te hard zodat je de omgeving niet verstoort. 

 

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Farmcamps: Pony rijden bij meneer de boer

3x heerlijk lunchen tijdens je bezoek aan Walcheren

5x lekker weg in eigen land: van ontspannen aan de kust tot de kastelen in Limburg

4 dagen genieten op Walcheren in Zeeland

Laat een reactie achter

*