Wanneer je aan water en reizen denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan de zee. Misschien een uitje naar een tropisch strand, varen in een bootje, snorkelen in helder blauw water of wanneer we het dichter bij huis houden aan wadlopen. De zee brengt vooral heel veel leuke dingen, maar als Nederland moeten wij ons er ook goed tegen beschermen omdat een deel van ons land onder zeeniveau ligt. Hierover is veel te zien en leren in ons land, zoals in het Keringhuis bij de Maeslantkering. Een enorm bijzonder en imposant bouwwerk dat eenvoudig te bezoeken is. Wat ons betreft een absolute aanrader! Waarom? Dat vertellen we je graag in deze blog.
Onderdeel van de Deltawerken
De Maeslantkering zal niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen. De Maeslantkering is onderdeel van de Deltawerken en ondanks dat was het om eerlijk te zijn ook bij ons geen bekende naam, en dat terwijl het behoort tot een van de Zeven Wereldwonderen van de Moderne Wereld, volgens de American Society of Civil Engineers. Hoe bijzonder dat we dit hebben in ons eigen Nederland! Alleen daarom is het al een bezoekje waard.
Maar naast een mooie naam op een prestige lijst, zijn de Deltawerken zo veel meer. Ze beschermen ons land namelijk tegen hoogwater van de Noordzee. Wanneer het water te hoog dreigt te komen, en kans op overstroming bestaat, sluiten de Deltawerken zich. Zo worden Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant beschermd. De Maeslantkering is hierin een bijzonder onderdeel want in tegenstelling tot de andere onderdelen van de Deltawerken, kan deze bewegen. De reden hiervoor is de haven van Rotterdam, die moet uiteraard toegankelijk blijven voor het scheepsverkeer. Daarom is de Maeslantkering enkel in het water te vinden wanneer hoogwater dreigt. De twee enorme deuren waaruit de kering bestaat sluiten zich dan en vormen zo een barrière tegen het water.
De kering van dichtbij
Wij zijn altijd enorm enthousiast als we bijzondere plekken en bouwwerken kunnen bezoeken. Het blijkt wel weer dat je daar niet ver voor van huis hoeft te gaan met zelfs een Zevende wereldwonder in ons eigen land. En het mooie is, je kan de Maeslantkering ook van dichtbij bezoeken. Het Keringhuis biedt namelijk een klein museum én rondleiding waarin je meer leert over de Maeslantkering, de bouw en de werking. Wil je een bezoek brengen aan het museum, dan kan dat al vanaf €2,50 per persoon. Voor slechts €2,00 meer kan je ook deelnemen aan de rondleiding van het Keringhuis en dat is wat ons betreft een absolute aanrader!
Wij vonden de rondleiding erg interessant. In een goed uur leer je alles over het indrukwekkende bouwwerk en krijg je een van de deuren zelfs van dichtbij te zien. Tijdens de rondleiding neemt de gids je namelijk mee het terrein op waar een van de deuren ligt te wachten tot hij weer gesloten moet worden. Het gebeurt gelukkig niet vaak dat de deuren zich moeten sluiten, de laatste keer was in 2018. Gesloten hebben we de deuren dan ook niet gezien. Dit is eenmaal per jaar sowieso mogelijk, want een keer per jaar wordt de Maeslantkering gesloten om de werking te testen. Deze proefsluiting vindt plaats in een weekend eind september/begin oktober en is toegankelijk voor publiek vanaf het terrein bij het Keringhuis. Mocht je dat dus willen zien, hou je agenda dan in die periode vrij en hou de website van het Keringhuis in de gaten voor de exacte data.