Polen

Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz (Joodse wijk)


De Joodse wijk van Krakau, Kazimierz genoemd, is een bijzondere mix van traditie, historie maar ook de plek voor een wilde avond feesten. Graag vertellen we je meer over deze heel gezellige wijk, gelegen nabij het centrum van Krakau.

 

Joodse Historie

De historie van Kazimierz gaat ver terug, ooit was deze wijk een zelfstandige stad. In de 19e eeuw werd het pas onderdeel van Krakau. Daarvoor, in de vijftiende eeuw, werden alle Joodse mensen middels een verordening verplicht om in Kazimierz te gaan worden en daarmee ontstond een zeer hechte Joodse gemeenschap. Nog altijd is hier veel van terug te zien ondanks dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een abrupt einde kwam aan het Joodse leven in deze wijk. De nazi’s vielen binnen en bevolen niet lang daarna de Joden te verhuizen naar de overkant van de rivier waar de Joodse Ghetto gelegen was en dat wij nu kennen als de wijk Podgorze.

 

 

Door het abrupte einde aan het leven in deze wijk is deze plek jaren in verval geweest, maar niets is minder waar op dit moment. De wijk Kazimierz bloeit als nooit tevoren. Natuurlijk kent de wijk nog vele Joodse bouwwerken, zo is de oude Synagoge te vinden aan de Szeroka straat, waar je tevens vele leuke Joodse restaurants zult vinden. Maar ook andere synagogen liggen verspreid door de wijk. Als je goed kijkt zie je ook diverse Joodse begraafplaatsen, die ook herinneren aan de zeer barre omstandigheden waarin de Joodse samenleving terecht is gekomen. Maar naast deze historie is Kazimierz ook een wijk met een heel ander gezicht, Kazimierz wordt namelijk ook gezien als een van de meest hippe wijken van Krakau, leuke en trendy winkels, terrassen maar ook een avond feesten is mogelijk in deze wijk.

 

Trendy winkels en leuke terrassen

Verspreid door de wijk zijn vele trendy winkels te vinden en nog meer leuke terrassen en restaurants. Voor traditionele gerechten moet je zeker een kijkje nemen op Szeroka, een plein met daaraan veel traditionele Joodse restaurants en waar je dus vele koosjer maaltijden terug zult vinden, vaak onder begeleiding van live klezmer muziek. Wil je wat anders? Ook dat is mogelijk, door de gehele wijk zijn namelijk diverse foodtrucks te vinden waar het ook heel lekker eten is.

 

Plac Nowy: feesten en broodjes met cultstatus

Plac Nowy, een plein midden in de wijk, is beroemd om het broodje wat hier wordt verkocht genaamd Zapiekanka. Deze warme stokbroodjes, belegd met champignons, ketchup, gesmolten kaas en met naar keuze nog andere ingrediënten zoals ananas, bacon of ham hebben inmiddels een ware cultstatus weten te bereiken. De gehele dag door vinden deze overheerlijke stokbroden, die qua prijs-kwaliteit onovertroffen zijn, gretig aftrek. Maar ook ‘s nachts zijn de broodjes zeer populair, aan dit plein zijn namelijk vele leuke barretjes te vinden waar tot in de late uurtjes flink doorgehaald kan worden en wat wil je nog meer dan een stapavond afsluiten met een overheerlijk broodje?

 

Hoe kom je er?

Heel eenvoudig, Kazimierz is gelegen aan de zuidkant van Krakau. Vanuit het centrum loop je in een kleine 20 minuten naar deze wijk toe. Vanaf kasteel Wawel is het eveneens slechts 20 minuten lopen. Vele bordjes wijzen je de weg. Ga je liever met de tram? Ook dat is mogelijk, stap uit bij halte Tarowisłna of Krakowska voor een bezoek.

 

Heb jij Kazimierz al eens bezocht? We zijn erg benieuwd wat sprak jou het meeste aansprak! Heb je nog aanvullende tips? Deel ze dan in de reacties.  

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Krakau bezienswaardigheden: Top 5

Krakau bezienswaardigheden: Podgórze

Krakau bezienswaardigheden: Wawel kasteel

Krakau bezienswaardigheden: Grote Markt (Rynek Głowny)

Laat een reactie achter

*