Polen

Krakau bezienswaardigheden: Wawel kasteel


Tijdens je bezoek aan Krakau is een plek die je zeker wilt bezoeken het Wawel kasteel en kathedraal. Wawel is een sprookjesachtig mooi kasteel, gelegen op een heuvel en omringt door prachtige tuinen en mooie uitzichten. 

 

Koninklijk kasteel

Het Wawel kasteel is van oorsprong een koninklijk slot waar de koninklijke familie tot einde 17e eeuw verbleef. Het kasteel is vrij te bezoeken en nu niet meer bewoond, maar dient permanent als museum. Wil je het kasteel van binnen zien, dan heb je kaartjes nodig. Er zijn diverse mogelijkheden van tours door de slaapkamers van de koningen van weleer, expositie van kroonjuweel tot de beklimming van de Sandomierska toren. Kaartjes voor deze tours kun je kopen bij de twee ticketbureaus op de heuvel zelf.

 

Imposante maar ook opvallende kathedraal

Een van de meest opvallende onderdelen van het kasteel is de kathederaal. Met name bij de kathedraal wordt zeer zichtbaar dat diverse koningen hier hebben verbleven. Iedere koning liet namelijk weer een deel verbouwen of aanbouwen. Verschillende koepels en bouwstijlen aan de zijkant van de kathedraal laten dit goed zien maar het gehele kasteel is een combinatie van gotische, barokke en renaissance stijlen. Grootste aandeel in de bouw van het gehele complex had koning Casimir III de Grote, hij gaf het kasteel in de 16e eeuw de grandeur die het nu nog altijd heet.

 

 

Drakengrot

Bij de ingang van de kathedraal hangen, als je goed kijkt, enkele gigantische botten aan de muur. Hoewel het waarschijnlijk botten zijn van een mammoet of walvis (of ander groot dier) willen de inwoners van Krakau maar graag geloven dat dit de resten zijn van een draak. Onder aan de heuvel van kasteel Wawel aan de kant van de Wisla is de drakengrot (mocza Jama) te vinden. Het verhaal gaat dat in deze grot een draak zou hebben gewoond welke offers verlangde van de inwoners van Krakau. De draak zou uiteindelijk zijn verslagen door een schoenmakerszoon waarmee hij de hand van de dochter van de koning zou hebben verdiend. Een beeld van de draak dat om een aantal minuten vuur spuwt aan de uitgang van de grot, herinnert aan deze en alle andere mythes.

 

Wawel met gids

Wil je nog meer weten over kasteel Wawel, overweeg dan een tour met een gids. Dit kan zelfs gratis, ook in Krakau worden gratis wandel tours aangeboden (gebaseerd op het geven van een fooi). Wij deden een dergelijke tour via de organisatie Free Walking Tour die actief zijn in meerdere Poolse steden en 3 keer per dag de oude binnenstad bezoeken waaronder kasteel Wawel.

 

Hoe kom je er?

Wawel bezoek je vanuit het centrum eenvoudig te voet. In ongeveer 10 minuten loop je vanaf het grote plein in het centrum naar kasteel Wawel. Wawel is iedere dag open voor een bezoek. Check de website van het kasteel voor de specifieke openingstijden.

 

Tip: Bezoek het kasteel vroeg in de ochtend of juist wat later in de middag voor een wat rustiger atmosfeer en de mogelijkheid om echt mooie foto’s te maken. Wil je zeker zijn van kaartjes voor een bezoek binnen, zorg dan dat je vroeg bent, er is namelijk een limiet aan het aantal bezoekers dat per dag wordt toegelaten.

 

Heb jij al eens het Wawel kasteel bezocht? Wat vond jij er het mooiste aan?

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Krakau bezienswaardigheden: Top 5

Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz (Joodse wijk)

Krakau bezienswaardigheden: Podgórze

Krakau bezienswaardigheden: Grote Markt (Rynek Głowny)

Laat een reactie achter

*