Rusland

Moskou en het Kremlin


Moedertje Rusland. Het oneindig grote en mysterieuze land waarvan de grote baas tegenwoordig met enige regelmaat in het nieuws komt en niet alleen omdat hij met beren kan vechten. Politiek sterk, een militaire grootmacht, vriend of vijand? We hebben er haast allemaal een mening over. Rusland is ook grootleverancier van de meest maffe filmpjes van dronkenlappen in de meest bizarre verkeerssituaties. Erg benieuwd naar hoe het er nu daadwerkelijk aan toe gaat daar in het oosten, gaan we er met nieuwsgierigheid en een open houding heen om zelf een oordeel te vellen.

 
Zdravstvuyte! Hallo!

En dan sta je opeens in Moskou. Een stad die iedereen van naam kent -wellicht kun je zelfs de hoofdattracties en bezienswaardigheden benoemen- en eigenlijk nog niet eens zo ver van ons Nederland ligt. Toch is dit geen alledaagse bestemming. Makkelijker te bereizen wereldsteden op relatief korte afstand genieten de voorkeur. Bovendien, het is ook een aardig karwei om je Rusland visum rond te krijgen. Moskou kun je daarom, denken wij, het beste bezoeken wanneer je beslist langer te blijven en meer van Rusland wilt zien. 

Om je te verplaatsen raden we je aan een metropas aan te schaffen. Deze koop je op elk metrostation voor een paar euro en is in een enorme stad als Moskou een must om je te verplaatsen.  Bedenk je, voor je de gok waagt en het metrostelsel dat zo’n 60 tot 80 meter onder de oppervlakte ligt in duikt, dat Engels hier nog niet geïntroduceerd is! Met plaatjes vergelijken met vertalingen in je reisgids kom je een eind, of je vraagt het simpelweg aan een passant. Russen komen in eerste instantie stug over, ze kijken het liever even aan voor ze wat los komen, maar zijn erg behulpzaam ook al spreken ze amper Engels. Met handen, voeten en een plaatje kom je een eind! Na een lange dag reizen, kwamen we bij ons hostel op de ‘Arabat-straat’ aan, dit is een drukke en populaire neonverlichte uitgaansstraat. Proost, uitgaansgelegenheid genoeg! Hostels in Moskou zijn er ontelbaar veel. Niet gek ook omdat dit voor de gemiddelde toerist meer betaalbaar is dan een hotel; Moskou is een dure stad en het loont om een hostel in het centrum te zoeken. Deze zijn gemiddeld genomen prima ingericht, gezellig en schoon.  Een tweepersoonskamer kost je dan voor 3 nachten zo’n 110 tot 120 euro. Met het Kremlin, het Rode Plein, St. Basil’s Cathedral en de Cathedral of Christ the Saviour op loopafstand maak je uiteraard geen gebruik van de metro. Op een paar goede wandelschoenen is alles goed te belopen uiteindelijk.


Het Kremlin

Het Kremlin (wat ‘een verstevigde stadskern’ betekent) is niet te missen en lijkt een verzamelplaats voor militairen met haar strak georganiseerde ceremonies en wisselingen van de wacht. Bewapend met AK’s en een fluit zorgen ze dat alles in goede banen geleid wordt en je in het gareel loopt. Maar alles lijkt met een knipoog, want de sfeer is goed, rustig en je voelt je ook echt veilig. Russen hier zijn levensgenieters in hart en nieren (en lever), en dat stralen ze uit. Goedlachs, goed gekleed en daarmee natuurlijk niet anders dan jij! Er wordt al 800 jaar op deze plek gebouwd en verstevigd; van houten muren in de 12e eeuw, naar 3 meter en 20 meter dikke rode betonnen muren tegenwoordig. De entree is zo’n 8 euro per persoon, afhankelijk van de schommelende wisselkoers, en voor nog eens 15 euro mag je, op gezette tijd, de wapenkamer bezoeken. Dit laatste kun je wat ons betreft gerust overslaan. Het gaat in het Kremlin om het imposante staatsgebouw, het gigantisme en de beleving van er zijn! Je kunt hier gerust een halve dag op je gemak rondlopen en de indrukken rustig op je laten inwerken. Voor toeristen dagelijks, behalve donderdags, open van 10u-17u.

 

 Het Rode Plein en de St. Basil’s Cathedral

Het Rode Plein en de St. Basil’s Cathedral bezoek je natuurlijk ook wanneer je in Moskou bent. Het enorme 500 meter lange en 100 meter brede Rode Plein is het hart van deze stad. Omringd door musea, het Kremlin en de befaamde kathedraal met haar gekleurde torentjes. Hier is het altijd druk, kijk je je ogen uit en verorber je op je gemak een broodje worst. Executies worden tijdens je rustpauze van je Moskoubeleving niet meer uitgevoerd (rood, bloed) gelukkig! De St. Basil’s Cathedral, 1555-1561, is zonder twijfel het meest sprookjesachtige van de stad. Negen koepels overspannen een doolhof van nauwe gangetjes en maken dit gebouw tot het symbool van Rusland aan het zuidoostelijke van het Rode Plein. Voor een tientje kun je, dagelijks van 10u-19u, naar binnen. In een kleine twee uur sluip je door alle nauwe gangetjes en kun je de precisiewerken en ‘gouden’ altaars bekijken. Het is druk, dat maakt de beleving altijd minder natuurlijk, maar nu je er toch bent laat je je deze kans niet ontnemen is ons advies.

 
 
De cathedraal van Christus de verlosser

Mochten de voetjes nog niet moe zijn en is er nog ruimte voor een extra indruk? Deze enorme kathedraal straalt het uit: de hoogste en grootste (Russisch)orthodoxe kerk in de wereld! Op loopafstand van het Kremlin en gratis te bezoeken. Wij moesten wachten omdat er een ceremonie gaande was om te vieren dat een nieuwe lichting militairen haar opleiding had afgerond. Een uur tot twee uur heb je nodig om het bouwwerk te bezichtigen, van binnen en buiten. De huidige versie is niet eens erg oud; in de jaren 80 is hij weer opgebouwd nadat Stalin het nodig vond hem af te laten breken.

 


Absolute aanrader

Moskou. Een moderne en schone stad, perfect georganiseerd en waar veel geld omgaat. Wat rijden er veel dure auto’s rond! Er zijn zelfs rijstroken die alleen gebruikt mogen worden voor politie, ambulance, brandweer… én rijke zakenlui die gewoon een zwaailicht op hun auto plaatsen. Als ze de ambulance al niet hebben gehuurd om ze van afspraak naar afspraak te brengen. Moderne architectuur afgewisseld met ellenlange betonnen woonblokken. En dan hebben we het nog niet gehad over de diversiteit aan mensen! Theater, musea, restaurantjes en terrasjes in overvloed. Een stad waar je in drie dagen een prima indruk van kunt krijgen. Een perfecte start om kennis te maken met Rusland, maar of Moskou representatief is voor heel Rusland… lijkt ons zeer zeker niet, daarom blij dat we ook het andere Rusland hebben gezien.


Staat een bezoek aan moedertje Rusland ook hoog op jou lijstje?

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

De Trans Mongolië Express: Rusland

Laat een reactie achter

*