Spanje

Picos de Europa: Wandelen door de mooiste bergtoppen van Spanje


Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor Picos de Europa. Dit natuurpark in het Noorden van Spanje is een prachtige bestemming voor de wandelliefhebber en is op een uurtje of twee rijden gelegen vanaf Bilbao. Wij bezochten Picos de Europa en combineerde dit met een rondreis langs de Spaanse steden Leon, Burgos en Bilbao en we dronken wijn in het nabijgelegen Rioja wijngebied. Picos de Europa is nog lang niet zo toeristisch als bijvoorbeeld de Dolomieten, maar heel lang kan dat niet duren, daar is het simpelweg te mooi voor!

 

Uitzicht op Pico de Urriellu

De meest bekende berg van Picos de Europa is de Pico de Urriellu. Wij raden aan om rond de zonsondergang naar parkeerplaats Mirador del Naranjo de Bulnes te rijden om daar te genieten van het uitzicht op de Urriellu terwijl de groene weiden een prachtig mooi contrast vormen met de grijze bergtop en de blauwe lucht (als je gelukt hebt met het weer natuurlijk).

Naast dit uitzichtpunt is het ook zeer de moeite waard om vanuit Sotres naar de top te klimmen. Let op, het is een pittige hike en dus niet helemaal geschikt voor de ongeoefende wandelaar. In een uurtje of 3 klim je naar de top en de terugweg leg je via hetzelfde pad af in 2,5 uur. Op de top is een berghut waar je wat te eten en drinken kan kopen, maar omdat er maar beperkte aanvoer is van goederen zijn de prijzen hoog en is de keuze niet heel uitgebreid. Het is daarom aan te raden om lunch mee te nemen voor onderweg. Hou er ook rekening mee dat er geen toilet beschikbaar is in de berghut. Die is enkel toegankelijk voor degene die ook in de berghut verblijven, want ook dat is een optie al wordt die voornamelijk gebruikt voor bergbeklimmers.

 

 

Ruta del Cares hike

Naast de Pico de Urriellu zijn er nog veel meer mooie plekjes. Vanuit Las Arenas de Cabrales is het ook de moeite waard om de Ruta del Cares hike te doen. Deze hike is bijna geheel vlak en met 300.000 bezoekers per jaar de meest populaire hike in het natuurpark. Tijdens je wandeling loop je door het dal met links en rechts van je hoge rotswanden, onder je stroomt de rivier de Rio Cares. Wij adviseren je te starten bij Poncebos. Dit heeft als grote voordeel dat je de tocht eindigt in Cain. Waar heel veel leuke restaurantjes te vinden zijn. Vanaf hier loop je dezelfde route weer terug en daarmee heb je in dit plekje een fijne locatie om even rustig te lunchen en bij te komen van de heenreis om daarna weer met goed gevulde buik terug te lopen naar het beginpunt. In totaal wandel je in ongeveer 3 uur heen en in dezelfde tijd weer terug. In totaal heb je dan 23 kilometer afgelegd.

 

De meren van Entrelagos

Iets meer naar het westen gelegen van Picos de Europa is er nog een prachtige stukje natuur te vinden. De meren van Entrelagos doen denken aan de Alpenweiden die je kent uit Oostenrijk of Noord-Italië. Er zijn heel veel verschillende wandelroutes beschikbaar van kort tot lang. Wij kozen een niet al te lange route van een kilometer of 8 langs de twee prachtig blauwe meren, het Lago Enol en het Lago de la Ercina. Let op, onderweg zijn er niet heel veel mogelijkheden om iets te eten of te drinken dus plan je route even slim zodat je wanneer nodig uit komt bij een plek waar dit wel mogelijk is. Wij bezochten deze route vanuit Cangas de Onis en dat is ook een erg leuke plaats om ’s avonds lekker uit eten te gaan.

 

Naast deze hikes zijn er nog veel meer mogelijkheden voor zowel de geoefende als minder geoefende wandelaar. Wij adviseren je zeker een dag of 4 of 5 te verblijven in Picos de Europa zodat je de verschillende gebieden echt kunt ontdekken. Geniet na je wandeling van lekkere pinchos met een goed glas wijn uit het nabijgelegen Rioja gebied.

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Picos de Europa: Loop de meest populaire wandelroute La Ruta del Cares

Bezoek de 3 leukste steden in Noord Spanje: Bilbao, León en Burgos

Mallorca in november

4 leuke activiteiten (met kinderen) op Mallorca

Laat een reactie achter

*