Tsjechië

De 8 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben op je stedentrip naar Praag


Praag is een geweldige stad om een aantal dagen te bezoeken. Er is ontzettend veel te beleven en te doen. Het is een stad bomvol historie, maar ook met heerlijk leuke terrassen, barretjes en goede restaurants. In deze blog lees je meer over de acht bezienswaardigheden die je in ieder geval gezien moet hebben tijdens een bezoek aan deze sfeervolle stad.

De Gouden Stad of de Stad met de Honderd Torens zijn slechts twee van de vele bijnamen die Praag heeft. Het is een romantische en vaak ook erg drukke stad met ontzettend veel bezienswaardigheden. Wij adviseren zeker om een dag of 3 uit te trekken voor een bezoek aan Praag. In deze blog benoemen we acht bijzondere plekken in en om Praag die je sowieso gezien moet hebben.

 

1. Karelsbrug

Het meest bekende bouwwerk in Praag is de Karelsbrug, deze brug verbindt de oude stad met Malá Strana. Over de brede brug zijn alleen voetgangers toegestaan. Op de brug kun je  30 prachtige standbeelden bekijken en heb je een mooi uitzicht over de stad met op de voorgrond de rivier de Moldau. Op de brug zul je zien dat 1 beeld vooral veel aandacht trekt, dit is het beeld van Johannes van Nepomuk. Als je dit beeld aanraakt zou dat geluk en voorspoed brengen, en dat laten de vele toeristen zich natuurlijk geen twee keer zeggen! Aan beide kanten van de brug staan twee torens waar je onderdoor loopt, deze gotische bouwwerken zijn werkelijk prachtig om te zien. Onze tip is om de brug zowel een keer overdag als een keer in de avond te bewandelen, beiden geven een heel ander sfeerbeeld en dat is zeker de moeite waard.

 

 

2. John Lennon Muur

De naam zegt het al, deze muur is opgedragen aan John Lennon en is een ware trekpleister. Het muurtje ligt verscholen op een klein binnenplaatsje. Na de moord op John Lennon kreeg de muur een eerste versiering, een niet bekende kunstenaar maakte een schildering van John Lennon en voegde daar een aantal songteksten aan toe. In deze tijd, waarin Tsjechië nog onder communistisch bewind viel, waren verwijzingen naar het Westen nog uit den boze. De overheid besloot dan ook snel de schildering over te verven maar dat leidde er toe dat er een dag na dat dit was gedaan er al weer een nieuwe schildering was gemaakt. Sindsdien is de muur diverse keren onderdeel geweest van oproepen voor democratie en liberalisering en ook vele malen overgeschilderd, maar uiteindelijk bleven er altijd kleurrijke schilderingen terugkomen. Heden ten dage staat de muur vooral voor liefde en verbondenheid. 

 

3. Joodse wijk

De Joodse wijk is een heel erg leuke wijk om een bezoek aan te brengen. De geschiedenis is natuurlijk een stuk minder rooskleurig. In de tijd van de Tweede Wereldoorlog werden de Joden weggestopt in deze wijk, maar heden ten dage is het een hele leuke wijk met talloze goede restaurants en leuke pleintjes. In de Joodse wijk zijn de Oude en Spaanse Synagoge te vinden, de Joodse begraafplaats en ook het Joods Museum. Allen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Trek daarom minimaal een ruime halve dag uit voor een bezoek aan de Joodse wijk want er is meer dan genoeg te zien.

 

4. De Praagse burcht

Naast de Karelsbrug is dit het meeste bekende bouwwerk in Praag, de Praagse burcht is een imposant kasteel dat is gelegen op een heuvel en daarmee boven de omgeving uittorent. Vanuit het centrum loop je in ongeveer 20 minuten naar het kasteel toe. Wij raden voor een bezoek aan om ook een rondwandeling met een gids te doen. Het complex is gigantisch groot en er is echt heel veel te zien waarbij een gids het hele bouwwerk echt voor je tot leven laat komen. Voor een bezoek kun je zeker 3 uur uittrekken, plan dus een middag of ochtend en combineer het met een lekkere lunch of drankje in de buurt. In de omgeving van de burcht zijn namelijk ook heel veel leuke restaurants en barretjes te vinden.

 

5. Uitzicht over Praag

Praag is prachtig, zowel in de avond als overdag. Vanaf bijvoorbeeld de burcht heb je een prachtig uitzicht, maar ook op een van de vele andere heuvels heb je een prachtig beeld over de stad. Een van de mooiste uitzichten vonden wij vanaf de heuvel Petřín. Meer over dit prachtige uitzichtpunt kun je lezen in onze speciale blog over dit mooie uitzicht.

 

 

6. Astronomisch uurwerk

Misschien een open deur, maar je moet het toch even gezien hebben. Gelegen op het centrale plein Staroměstské náměstí in het centrum  van Praag staat het Oudestadsraadhuis, met op de toren een heel bijzonder astronomisch uurwerk. Naast de tijd geeft het namelijk ook de stand van de zon en de maan aan. Ieder uur verzamelen drommen mensen zich voor dit uurwerk om twee piepkleine deurtjes te zien openen waarna een groep van 12 apostelen (beelden) voorbij komt geschoven. In onze ogen niet heel bijzonder en daarom prima om over te slaan tijdens je bezoek aan Praag. Ons advies is dan ook om vooral een kijkje te gaan nemen als de hele groep mensen weg is, want het uurwerk is wel erg mooi om te zien. Het plein zelf is ook zeer de moeite waard om overheen te wandelen, om het plein heen staan bijzonder mooie gebouwen, de Sint-Nicolaaskerk met zijn groene koepels en midden op het plein het standbeeld van Johannes Hus.

 

 

7. Het Dansende huis

Een kleine vermelding, al moet je je er ook niet te veel van voorstellen. Je hoeft niet veel meer te doen dan gewoon even langs het Dansende huis te lopen zodat je dit bijzondere gebouw, dat is gelegen in de Nieuwe Stad van Praag, hebt gezien . Gelegen aan de Moldau lijkt dit controversiële gebouw te dansen. 

 

8. Net buiten Praag: Ossuarium van Sedlec in Kutná Hora

Ben je met de auto, of heb je een mogelijkheid om ook buiten Praag nog iets te bezoeken, dan is een hele dikke tip om een bezoek te brengen aan het Ossuarium van Sedlec. Hoewel misschien wat luguber is het wel heel bijzonder. Het ossuarium is namelijk een Rooms-katholieke kapel waarbij je eenmaal binnen zult zien dat deze volledig is ingericht met ornamenten die bestaan uit skeletten van mensen. In totaal zie je naar schatting meer dan 40.000 skeletten die samen deze bijzondere versiering vormen van dit kleine kerkje.

 

Zoals je leest heeft Praag dus ontzettend veel mooie dingen om te bezoeken, maar ook is het leuk om gewoon even lekker door de straten te struinen of plaats te nemen op een van de vele terrasjes. 

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Het mooiste uitzicht over Praag

Laat je niet oplichten in Praag! 4 tips voor een veilig bezoek

Laat een reactie achter

*