Tsjechië

Laat je niet oplichten in Praag! 4 tips voor een veilig bezoek


Het is een prachtige stad, Praag. Jaarlijks trekt het miljoenen toeristen die de schoonheid van de hoofdstad van Tsjechië willen bekijken en de sfeer van deze stad willen proeven. En terecht, want Praag is absoluut een bezoek waard! Maar net als in andere plaatsen, zorgen toeristen ook hier voor te hoge prijzen en trekken ze oplichters aan. De inwoners van Praag noemen het al snel “tourist traps”  en willen je hiervoor graag behoeden. Voor ons kwam een van hun tips, ondanks onze reiservaring, te laat. Wij besparen je graag deze ellende en zetten daarom vier belangrijke tips graag voor je op een rij:

 

1. Pin geld altijd bij een officiële bank

Als je het zo ziet staan, klinkt het zo logisch: pin altijd bij een bank. Waar anders zul je misschien denken? Maar vergis je niet. In Praag, vind je net als in Nederland, op veel verschillende plaatsen pinautomaten zoals in de supermarkt, op het station of bij een wisselkantoor.  Tot ons bezoek aan Praag hadden we nog nooit problemen ervaren met het pinnen van geld, tot ons bezoek aan Praag.

Oplettendheid bij het pinnen in Praag is dus geboden, maar hoe werkt dit dan? Wat ze in Praag doen, is een pinautomaat met bijbehorende bord neerzetten op plaatsen waar vee toeristen komen. Deze pinautomaat voorzien ze van een groot ATM-bord om de aandacht te trekken. Het addertje onder het gras is de wisselkeurs. Bij deze automaten krijg je een zeer slechte wisselkoers aangeboden. Als nietsvermoedende toerist zie je een bordje ATM hangen en denk je op de juiste plek te zijn om wat geld te pinnen, maar niets blijkt minder waar. De  juiste plek is het zeker niet, want al snel hebben ze je onopvallend de nodige euro’s afhandig gemaakt. Doordat je op reis vaak een hoger bedrag in één keer pint in verband met de geldende transactiekosten, ontvang je heel wat Tsjechische kronen te weinig voor je euro’s. Zonde natuurlijk…

Om er zeker van te zijn dat je de beste wisselkoers krijgt voor het geld dat je pint, kun je het beste pinnen bij een pinautomaat van een officiële bank. Deze hebben juist niet het bekende ‘ATM-bordje’ bij de automaat hangen, maar enkel een bordje met de naam of het logo van de bank zelf. Kijk hier dus altijd goed naar voordat je geld uit de muur haalt.

 

 

2. Wissel geen geld

Soms is het nodig, geld wisselen, maar als het even kan doe het dan niet in Praag. Hoewel er veel wisselkantoren te vinden zijn, geeft 99% hier van je geen waar voor je geld. De wisselkoersen zijn slecht of de koers is goed maar dan vragen ze een absurd hoge commissie. Ook de grotere meer bekendere wisselkantoren moet je niet zomaar je geld toevertrouwen.

Mocht je toch echt geld moeten wisselen, doe dit dan bij eXchange op Kaprova 14/13. Dit is de plek die ook door de bewoners van Praag zelf wordt geadviseerd als je dan toch geld moet wisselen. Lukt het je niet om hier langs te gaan, maar moet je wel echt geld wisselen vraag dan altijd vóórdat je je geld geeft, hoeveel geld je er voor terugkrijgt. Check de koers online van te voren en bepaal zo wat jij aan wisselgeld retour zou willen hebben. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan.

 

3. Kijk naar de prijs van het bier

Wil je weten of je in een restaurant of op een terras niet te veel betaalt? Kijk dan naar de prijs van het bier. In de lente van 2017, was een goede prijs maximaal 45 kronen voor een halve liter. Maar veel belangrijker: Let er in ieder geval op dat de prijs van het bier niet hoger is dan dat van water, want is het bier duurder? Dan heb betaal je toeristenprijzen en betaal je dus echt te veel. Een inwoner van Praag zou namelijk nooit meer voor bier betalen dan voor water.

Uiteraard is dit allemaal subjectief. Wil jij juist op dat ene leuke terrasje zitten op dat gezellige plein of toch bij dat knusse aparte restaurant eten, dan zal je al snel ‘te veel’ betalen, tenminste volgens de Praagse inwoners maar als jij juist graag op die plek wilt gaan genieten van je dagen in Praag, dan is het die net iets hogere prijs wellicht wel meer dan waard.

 

 

4. Neem geen taxi

Om Praag te ontdekken heb je in principe genoeg aan de tram of de metro. Toch kunnen er momenten zijn dat je liever met de taxi reist of dat dit zelfs de enige nog rijdende mogelijkheid is, in dat geval kan ik je zeggen: doe het niet. Tenminste niet een die je aanhoudt terwijl je op straat loopt. Je bent er dan namelijk zeker van dat je wordt opgelicht en te veel betaalt. Als je een taxi nodig hebt, bel er dan eentje en spreek een prijs af (liefst van een gerenommeerde maatschappij als Profi Taxi en AAA Táxi) of regel vervoer via Uber, maar beter nog: hou het bij het openbaar vervoer.

 

Heb je nog extra tips? We horen je ervaring graag!

 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

De 8 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben op je stedentrip naar Praag

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Het mooiste uitzicht over Praag

Laat een reactie achter

*