Belize

De mooiste plek om te snorkelen in Belize: Hol Chan


Met het op een na grootste koraalrif ter wereld, heeft Belize de snorkel- en duikliefhebber veel te bieden. De onderwaterwereld is hier adembenemend mooi en de kans dat je roggen en kleurrijke vissen van dichtbij ziet is vrijwel zeker te noemen. Een snorkeltrip mag dan ook niet ontbreken wanneer je in Belize bent! Hoe je dit regelt en wat je hiervan kan verwachten delen we graag met je. 

Slechts 6 km ten zuiden van San Pedro, 15 minuten varen met de boot, vind je Hol Chan. Hol Chan is de populairste snorkelplek van Belize dankzij het grote aantal soorten vissen en koraal dat hier leeft. Voor ons reden genoeg om hier ook een tour naar te boeken en daar hebben we geen spijt van gehad, want wat is dit een ongelofelijk prachtige plek! Het heeft echt al onze verwachtingen overtroffen. (Bron uitgelichte foto: Joseph Ventura, onze reisgenoot tijdens de snorkeltour)

 

Welke tour(organisatie) kies jij?

Dat we wilde gaan snorkelen stond voor ons al vast toen we Belize als reisbestemming hadden gekozen, maar welke tour moet je dan boeken en waar? Een ding is zeker, er is genoeg keuze aan bedrijven die je maar wat graag meenemen op een snorkeltrip. Over het algemeen bieden ze allemaal dezelfde tours aan voor nagenoeg dezelfde prijs. Kijk daarom vooral bij welke organisatie je je prettig voelt en lees de recensies online. Op deze manier zijn wij uitgekomen bij Ambergris Divers.

Uiteindelijk viel onze keuze op de Hol Chan & Shark Ray Alley snorkeltour die door vrijwel elke organisatie wordt aangeboden. De kosten voor deze 2,5 uur durende tour bedragen $55,- per persoon plus $10,- per persoon voor de entree van het natuurpark dat je betreedt. De tourkosten zijn inclusief het huren van de snorkelmaterialen en water aan boord. Geen goedkope tour dus, maar absoluut het geld waard!

 Bron foto links: Joseph Ventura

 

Hol Chan & Shark Ray Alley

Onze tourgroep bestond uit vijf personen: wijzelf samen met een Amerikaans stel en onze gids. Na een kwartier varen komen we aan bij Hol Chan, volgens de gids de nummer twee snorkelplek van de wereld. Met onze flippers aan en snorkel op springen we het water in en, nadat we weer gewend zijn aan het ademen door de mond en de snorkel in plaats van door de neus, is het enkel nog genieten van de prachtige onderwaterwereld want wat is dit mooi! Het water is enorm helder en er zitten onnoemelijk veel vissen van talloze verschillende soorten. We kijken onze ogen uit! Onze gids zwemt vooruit terwijl hij de diverse vissen aanwijst en benoemt. Zo missen we geen enkele bijzondere vis want hij vindt ze en duikt onder water om ze aan te wijzen.

De tweede stop van de tour is bij Shark Ray Alley. Hier kun je samen zwemmen met zusterhaaien. Niet iets dat ons direct aantrok want zwemmen met haaien klinkt toch wel spannend. Nadat de gids er ons van heeft verzekerd dat ze niets doen en geen interesse hebben in mensen, springen we toch maar het water in. En gelukkig maar, want hoewel het Hol Chan bij lange na niet kan overtreffen qua vissen, is het van dichtbij zien en zwemmen met al die grote zusterhaaien en enorme pijlstaartroggen wel heel bijzonder. Vooral als de enorme roggen onder je door komen zwemmen en op nog geen twee meter afstand van je zijn is ongelofelijk. Heel mooi om dit van zo dichtbij te zien en te ervaren en al snel vergeet je dat je langs een meters lange haai in het water ligt en wordt je een met de natuur.

 

Bron foto: Joseph Ventura

 

We worden als laatste nog getrakteerd op een derde extra stop op een plek waar ook regelmatig schildpadden worden gespot. Helaas krijgen we die niet te zien, maar we mogen op deze plek nog wel een laatste keer genieten van het prachtige onderwaterleven.

 

Alternatief: The Great Blue Hole

Een van de hoofdattracties van Belize is the Great Blue Hole, een enorme onderwatergrot voor de kust van Belize. Deze plek is met name geliefd bij duikers, maar kan ook bezocht worden om te snorkelen. Je gaat dan mee met een groep duikers, maar wordt voorzien van snorkelmateriaal. Hoewel het enorm gaaf klinkt, dat snorkelen in de Great Blue Hole, kun je je afvragen of dit daadwerkelijk zo geweldig is. Door de diepte schijnen er namelijk weinig vissen te zien te zijn. Toch jammer voor een tour van $225,- exclusief $40,- parkentree. Goed dus om dit mee te nemen in je afwegingen voor het boeken van een tour.

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Laat een reactie achter

*