Wanneer je in Cuba komt, is het net of je terug in de tijd bent gegaan. De vele oldtimers die er rondrijden, de mensen die op straat spelletjes spelen, kinderen die zich vermaken met een ritje in een geitenkarretje, het geeft je allemaal niet het idee dat je je nog in de 21e eeuw bevindt en dan hebben we het nog niet over de praktische zaken. Simpele zaken die voor ons bijna alledaags zijn zoals geld pinnen, gps gebruiken en altijd en overal toegang hebben tot het internet, zijn in Cuba lastig, zo niet onmogelijk, te regelen. Gelukkig kom je er tijdens een reis in Cuba achter dat je ook prima (tijdelijk?) zonder deze zaken kan leven. In deze blog vertellen we je hoe om te gaan met de beperkte pinautomaten, internettoegang en gps tijdens je reis door Cuba.
Cubaanse peso en Covertible
Pinautomaten in Cuba zijn zeldzaam. Het is niet eenvoudig ze te vinden, als ze er al zijn. En als je er een hebt gevonden is het ook nog maar hopen dat jouw pinpas of creditcard daar werkt, want niet elke kaart wordt geaccepteerd. Ons advies is daarom om het zekere voor het onzekere te nemen, en zo veel mogelijk geld contant mee te nemen op reis. Ondanks dat het niet prettig is om met veel geld rond te lopen op reis, is zonder geld zitten nog vervelender. Je kan het beste euro’s meenemen van thuis, want de dollar is niet erg gewenst in Cuba en in Nederland je geld alvast omwisselen naar de Cubaanse valuta is niet mogelijk.
Zodra je aankomt op Cuba doe je er verstandig aan direct zo veel mogelijk geld te wisselen. De enige plek waar je dit op een eerlijke manier kan doen is in een wisselkantoor en die vind je hier niet op elke hoek van de straat. Zodra je er een vindt, kun je er dus maar beter goed gebruik van maken.
Cuba kent twee officiële valuta: de Cubaanse peso, CUP, en de Cubaanse Peso Convertible, CUC. In een wisselkantoor krijg je voor je euro’s de convertible terug. Dit geld wordt ook wel gezien als het toeristen geld, hoewel de Cubanen er zelf ook mee betalen voor de wat luxere producten. Met de CUC kun je namelijk betalen in restaurants, casa particulares en supermarkten. Wil je iets op de markt of bij een straatkraampje kopen, dan heb je de ‘gewone’ peso nodig, de CUP. De waarde hiervan is vele malen lager dan die van de peso, maar je kan er bij de kraampjes verbazend veel voor krijgen zoals een pizza of wat fruit. Je kan de Cubaanse peso eenvoudig in een winkeltje wisselen tegen de convertible. Niet alleen handig, maar ook nog eens erg leuk want ook dit is onderdeel van Cuba!
In de rij voor het internet
Op je reis door Cuba even je social media checken, een What’s app berichtje sturen of reistips voor je volgende bestemming opzoeken, wordt net als geld pinnen lastig. Internet is namelijk zeer beperkt beschikbaar in Cuba en als je al het geluk hebt dat jouw provider het er wel aanbiedt, dan is het bereik zeer slecht. In de vaak wat duurdere hotels is wel wifi beschikbaar, maar dan betaal je de hoofdprijs. Bovendien zou ik adviseren daar juist niet te verblijven, maar te kiezen voor een casa particular en daar is toegang tot het internet een hele grote uitzondering. Ook de Cubanen zelf hebben zeer beperkt toegang tot het internet, of ze moeten er uren voor in de rij gaan staan, dus het net als hen niet gebruiken, brengt je nog wat dichter bij het leven in Cuba, hoe mooi is dat?
Ouderwets kaartlezen
Dan heb je al geen internet op het eiland, blijk je er ook nog eens niets aan de gps op je mobiel te hebben. GPS-apparatuur in Cuba gebruiken is namelijk niet zomaar toegestaan. Wanneer ze op het vliegveld zien dat je een TomTom of andere navigatie bij je hebt, ben je blij als je deze enkel hoeft in te leveren. Op telefoons met gps controleren ze niet, maar ook eenmaal in het land moet je niet gepakt worden terwijl je net je gps op je telefoon gebruikt.
Wat voor consequenties hieraan hangen weet ik niet, maar wij waren in ieder geval niet van plan om daar uit eigen ervaring achter te komen. Ons advies is daarom om het op de ouderwetse manier te doen en een kaart te kopen. In de grote steden is het goed mogelijk om een duidelijke kaart van het eiland te kopen. Hiermee kun je jezelf prima door Cuba rondrijden en op de gewenste plaatsen aankomen. Ook niet verkeerd om die kaartleesskills weer eens in te zetten.
Door je goed in te lezen, wat contant geld op zak te hebben en te zorgen voor een goede wegenkaart kom je een heel eind in Cuba. Wat zijn jouw verwachtingen van dit prachtige eiland?