Cuba

Overnachten in Cuba: Casa Particular


Zet een stap in Havana, de hoofdstad van Cuba, en je waant je ineens in de jaren 50 van de vorige eeuw. Het zal niet lang meer duren voordat de invloeden van buitenaf ook in Cuba zichtbaar worden en het zo eigen karakter langzaam zal verdwijnen. Een goede reden dus om er nu naar toe te gaan en het echte Cuba te leren kennen. Een van de beste manieren om dat te doen, is door te luisteren naar de verhalen van de bevolking. In Cuba krijg je hier de uitgelezen kans voor wanneer je bij de Cubanen zelf verblijft in een casa particular. Wat ons betreft dé plek om te overnachten als je in Cuba bent.

 

Waarom een casa particular?

Zoals in elk land kan je er ook in Cuba voor kiezen om in een hotel te verblijven. Op zich niets mis mee, al zou ik het in een land als Cuba niet aanraden. De hotels zijn veelal luxe en voorzien van alle gemakken, iets dat de meeste Cubanen helaas niet is gegeven. Je mist daardoor de kans om wat meer mee te krijgen van het Cubaanse leven. Deze kans krijg je wel in een casa particular, waar je bij de mensen thuis slaapt.

 

 

Doordat je bij Cubanen thuis verblijft, kom je automatisch in contact met de lokale bevolking. Het is heel interessant om de locals te spreken over hun leven op het eiland, het communisme en de geschiedenis. Je ziet ook echt hoe de mensen er leven doordat je er een heel klein beetje onderdeel van uitmaakt tijdens je verblijf.

In een casa particular is het ontbijt vaak inbegrepen en dat voor gemiddeld slechts €28,- per kamer per nacht. Doordat de casas kleinschalig zijn, is het gezelschap waar je mee ontbijt gezellig klein. Dit geeft nog een extra mogelijkheid om te praten met je gastheer of -vrouw en zo meer te weten te komen over het leven en de omgeving, maar het is ook een goede plek om ervaringen te delen met medereizigers.

 

Via via

Diverse casas particulares hebben onderling een soort samenwerking afgesloten waardoor het heel eenvoudig is om via de ene casa ook je volgende verblijfplaats te regelen. Naast dat je direct een volgende slaapplek hebt geregeld, krijg je ook goede instructies om de weg er naar toe te vinden. GPS werkt immers niet of beperkt in Cuba en een kaart is niet altijd heel nauwkeurig, dus wat is er dan handiger dan directe instructies?

Het eerste deel van onze rondreis hebben wij ook onze slaapplekken gevonden dankzij andere casas. Je weet dan niet precies waar je terechtkomt, maar dat maakt het ook leuk en onvoorspelbaar. Een andere mogelijkheid voor het vinden van een casa particular is om je reisgids (in ons geval de Lonely Planet) te volgen en enkele daarin aangegeven casas particulares af te gaan. Je zult dan zeker af en toe pech hebben omdat er geen plek is, maar de Cubanen willen altijd graag helpen en gaan desnoods voor je rondbellen met bekenden om toch een verblijfplaats voor je te vinden.

 

 

Kortom, ga je naar Cuba, zoek je een goede verblijfplaats en wil je in contact komen met de lokale bevolking, kies dan voor een casa particular!

 

Ik ben benieuwd of jij al eens in Cuba bent geweest. Waar heb jij toen geslapen? Spreekt een casa particular jou aan?

 

 

 

 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Terug in de tijd in Cuba

Op rondreis door Cuba, hoe regel je dat?

Laat een reactie achter

*