Guatemala

Magische zonsopkomst in Tikal


Wat is er nu mooier dan de zon te zien opkomen terwijl je midden in de jungle zit, boven op een tempel uitkijkend over wat ooit een van de grootste Maya steden was? Wat ons betreft bijna niets. We geven je daarom graag meer informatie over hoe dit te organiseren en nemen je mee op deze bijzondere trip naar een magische zonsopkomst in Tikal.

Het is 4:00u als we het donkere pad op stappen, onze gids volgend op weg naar tempel IV. Ja, je leest het goed, tempel vier. Verwacht in Tikal geen spannende Maya benamingen van de tempels, integendeel de tempels hier zijn genummerd o.b.v. moment van ontdekken. Terwijl we de weg door de jungle volgen valt het ons op dat het heel stil is, de jungle slaapt nog. Na ongeveer drie kwartier lopen, komen we aan bij een trap die ons naar de top van de tempel brengt waar we een mooi plekje zoeken tussen enkele toeristen die er al zitten. Vanaf hier zien we, met uitzicht over een immense jungle, in alle rust de horizon langzaam lichter kleuren tot ineens de apen op de achtergrond beginnen te schreeuwen, de jungle ontwaakt. Zodra de zon boven de horizon verschijnt en de wereld verlicht, zien we ook waar we al die tijd al op uit hebben gekeken: de toppen van drie tempels. Magisch, wat een prachtig uitzicht!

 

 

Sunrise tour

Om de zon te zien opkomen in Tikal moet je een tour boeken. Het is namelijk niet mogelijk om Tikal voor 6:00u , als de zon al aan de horizon is verschenen, te betreden zonder gids. Niet dat je dat wilt aangezien de kans klein is dat je in het pikkedonker in je eentje de weg kan vinden in het park, laat staan op tijd komt voor de zonsopkomst. Kortom: boek een sunrise tour.

 

Vertrek vanuit Flores of Tikal

Voor het boeken van een sunrise tour zijn er twee opties: vertrek vanuit Flores of direct bij de ingang van Tikal. Dit laatste is enkel mogelijk wanneer je bij de ingang van Tikal verblijft en is precies wat wij je zouden adviseren. Door direct bij de ingang te starten ben je namelijk de hordes mensen die vanuit Flores komen voor. Je hebt zo de mogelijkheid om de beste plek uit te zoeken om de prachtige zonsopkomst te bekijken. Bovendien start de tour direct vanuit de receptie van je hotel waar de gids je opwacht, dus binnen enkele minuten sta je al bij de ingang. Kies je toch voor een tour vanuit Flores, dan zal je met een busje in een goed uur naar de ingang worden gebracht.

 

 

Extra entree ticket

Tikal kent twee soorten entree tickets: de reguliere waarmee je toegang hebt tot het park van 6:00u tot 18:00u en een ticket voor de zonsopkomst of -ondergang. Met deze laatste mag je vanaf 4:00u of tot 19:30u in het park verblijven, maar zoals al eerder vermeld, maar dit enkel onder het toeziend oog van een gids.

De kosten voor de entree bedragen ca. $22,- voor het reguliere ticket en nog eens ca. $14,- voor toegang tijdens de uren van de zonsopkomst of -ondergang. Het is niet mogelijk om een ticket voor de zonsopkomst/-ondergang te kopen zonder het reguliere ticket. De genoemde bedragen zijn exclusief gids en gelden voor iedereen ouder dan 12 jaar.

 

Hoewel het zien van de zonsopkomst niet goedkoop is door de extra kosten voor de entree en een gids, kan ik het absoluut aanraden! Ik vond het zo bijzonder om daar te zitten, boven op een eeuwenoude tempel midden in de jungle in Tikal. Een unieke magisch ervaring die je wat ons betreft niet mag missen tijdens een reis door Guatemala.

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

6 tips voor een bezoek aan Tikal

Dagtour: De Pacaya vulkaan in Guatemala beklimmen

Must do in Guatemala: vulkaan beklimmen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Laat een reactie achter

*