Guatemala

Must do in Guatemala: vulkaan beklimmen

Met een totaal van 37 vulkanen, waarvan 4 actief, is de kans groot dat je in de buurt bent van een vulkaan als je Guatemala bezoekt. Hoewel er ongeveer 600 vulkanen over de hele wereld op land te vinden zijn, blijf ik het een bijzonder natuurverschijnsel vinden dat je niet tijdens elke reis tegenkomt. Wat ons betreft is het beklimmen van een vulkaan dan ook een absolute must als je in Guatemala bent. Wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit regelt, vertellen we je graag in deze blog.

Tijdens onze reis door Guatemala zijn we meerdere malen in de buurt geweest van vulkanen. Zo wordt je er door omringd wanneer je het Meer van Atitlán bezoekt en zijn er meerdere vulkanen om je heen te vinden als je in Antigua verblijft. Ondanks dat is het niet zo dat je wordt overspoeld door aanbieders van tours voor een bezoek aan een van de vele vulkanen, maar weet dus dat die mogelijkheden er zeker zijn! Wij besloten hier verder in te duiken tijdens ons verblijf in Antigua.

 

 

Diverse tourmogelijkheden

In de buurt van Antigua zijn verschillende vulkanen te vinden zoals Volcán de Fuego, Acatenango, Pacaya en Volcán de Agua. Dit betekent dat er ook verschillende tours worden aangeboden, tours naar meerdere vulkanen, meerdaagse tours, maar ook tours van enkele uurtjes. Mocht je dus een vulkaan willen bezoeken, dan is er al snel een tour te vinden die past bij wat jij zoekt.

Een erg populaire tour is die van twee dagen naar Acatenango waarbij je uitzicht hebt op Volcán de Fuego en in de nacht zelfs lava uit de vulkaan de lucht in ziet schieten. Hoewel we hier goede verhalen over hadden gehoord, viel deze optie voor ons af omdat we bang waren niet voldoende tijd te hebben in ons reisschema voor een tour van twee dagen. Daarom gingen we op zoek naar een dagtour naar diezelfde vulkaan en we vonden een uitstekend alternatief!

 

Op zoek naar een geschikte tourorganisatie

Voor ons was een Engelstalige gids, de mogelijkheid om een dagtocht te doen en het kunnen huren van eventuele materialen van belang. Zo kwamen we in onze zoektocht naar een goede tourorganisatie uit bij OX adventures. Een organisatie die op diverse blogs wordt aangeraden om een tour mee te doen naar een van de actieve vulkanen in de omgeving van Antigua. Wij kunnen dit advies alleen maar ondersteunen na onze eigen ervaring met OX adventures. Ze zijn flexibel, bieden goede gidsen en een uitgebreid aanbod aan vulkaantours.

 

 

Op het moment dat wij er waren bood OX adventures helaas geen dagtochten aan naar Acatenango, maar wel een goed alternatief naar Pacaya aan het einde van de middag. Om echt te kunnen genieten van het spektakel van vuur en lava is het noodzakelijk om vanaf de zonsondergang op de vulkaan te zijn. Bij daglicht is door het daglicht, zeker bij een felle zon, het vuur nauwelijks waarneembaar. De dagtocht naar Pacaya om 14:00u is niet een standaard tour die OX adventures aanbiedt, maar kan worden aangeboden bij voldoende animo. Informeer dus altijd naar de mogelijkheden.

De prijs voor een dagtour van 14:00u tot 20:00u naar Pacaya in een kleine groep bedraagt €50,- per persoon. Hierbij zijn de huur van materialen (wandelstok, hoofdlamp en jas), toegang tot de vulkaan, een meertalige gids en een extra lokale gids als ook snacks inbegrepen. 

 

Benodigdheden voor een vulkaantour

Welke tour je ook kiest voor het bezoeken van een van de vulkanen, het is verstandig om goed voorbereid te zijn als het gaat om kleding en materialen die je bij je hebt. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn:

  • Goede wandelschoenen
  • Makkelijk zittende hikekleding
  • Jas of vest
  • Wandelstok (te regelen via de tourorganisatie)
  • Hoofdlamp (te regelen via de tourorganisatie)
  • Zonnebrand
  • Water
  • Eten

 

 

Denk er aan dat de ondergrond waar je op loopt soms warm kan zijn dus dan is het belangrijk dat je schoenen een goede zool hebben. Wij hebben geen last gehad van weggeschroeide zolen zoals je op sommige sites leest, maar een gladde, oneffen ondergrond waar je op moet klimmen of juist moet afdalen is geen uitzondering. Goede schoenen zijn dus een absolute must! Vanwege de hike die je op grote hoogte maakt zijn ook voldoende water en zonnebrand belangrijk en voor de vroege of juist late uurtjes een jas want ondanks dat het zo warm voelt overdag in de zon, kan het zeker na zonsondergang ook erg koud zijn. Daarnaast is met name voor de afdeling de wandelstok erg handig en wanneer je in het donker loopt mag ook een hoofdlamp niet ontbreken. Beide artikelen kun je vaak lenen of huren bij je tourorganisatie.

 

Als je eenmaal weet welke tour je wilt doen, met welke organisatie en voorzien bent van alle benodigde artikelen, laat je dan niet langer tegen houden. Jij bent klaar voor een onvergetelijke ervaring: het beklimmen van een van de vele vulkanen van Guatemala!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

6 tips voor een bezoek aan Tikal

Magische zonsopkomst in Tikal

Dagtour: De Pacaya vulkaan in Guatemala beklimmen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Laat een reactie achter

*