Mexico

Mérida, op doorreis naar het zuiden


Op onze rondreis door Mexico lag ook Mérida op onze route. Mérida is de hoofdstad van Yucatan, gelegen in het noordwesten van deze Mexicaanse provincie. Het is een mooie stad voor een eendaags bezoek op doorreis naar het zuiden. Graag vertellen we je hoe en wat er te beleven is in Mérida!  

Het centrum van Mérida bestaat uit een centraal plein met veel drukte en gezelligheid. Rond het plein zijn vele koloniale gebouwen gelegen die het bekijken zeker waard zijn. In de directe omgeving heeft Mérida weinig interessante bezienswaardigheden. Je bezoekt Mérida dan ook echt voor de stad zelf, of zoals in ons geval omdat het een leuke en handige tussenstop is die op de route ligt.

 

 

Een dagje Mérida

Aan een dag heb je meer dan genoeg om Mérida te bekijken. Wij combineerde het zelfs met nog een paar uurtjes ontspannen aan het zwembad. Ideaal: de ochtend slenteren door de straten van Mérida, aan het plein een Mexicaanse lunch en daarna ontspannen.

Wij besteedde de ochtend door allereerst van de sfeer op het centrale plein te genieten. Lekker op een bankje zitten, de omgeving in je opnemen en een glimp opvangen van het leven hier in Mérida. We lopen rond het plein langs de Kathedraal en de vele andere koloniale gebouwen die voornamelijk door de overheid in gebruik zijn.

Wat ook erg goed kan in Mérida is het kopen van een souvenir. In Mérida kun je hier diverse winkeltje vinden maar een aanrader is de Maya markt, welke vlakbij het centrale plein is gelegen. In het blauwe huis zijn twee verdiepingen te vinden met beeldjes, hoeden, hangmaten, servies en nog heel veel meer.

Vanuit de Maya Markt hebben wij onze weg vervolgd wdoor het centrum. Via nog een mooi kerkje komen we terug op het centrale plein waar we het museum Casa Montejo bezoeken. Heel bijzonder is het niet, maar het gebouw is van binnen wel heel erg mooi opgeknapt en geeft daarmee een beeld van vervlogen tijden.

Inmiddels is het tijd voor de lunch. Hiervoor vinden we een terrasje gelegen aan het plein. Verwacht overigens  geen grote hoeveelheid aan keuzemogelijkheden als je een hapje wilt eten in de zon, want het aanbod aan terrassen houdt niet over. Wij vinden echter een prima plekje waar we genieten van het eten en de Mexicaanse zon. 

 

 

Mérida, poort naar het zuiden

Mérida is de ideale uitvalsbasis als je richting het zuiden van Mexico wilt reizen. Uiteraard kan je hiervoor gebruik maken van de collectivo’s of de luxere busmaatschappijen. Het busstation ligt net iets buiten het centrum op ongeveer 10 minuten rijden met de taxi. Vanaf hier kan je een directe bus regelen naar Campeche of, zoals wij dat deden, direct naar Palenque. Er gaan meerdere bussen op een dag dus het is buiten het hoogseizoen goed mogelijk om een halve dag voor je vertrek nog een buskaartje te regelen, mits je niet heel kieskeurig bent over de exacte tijd en zitplaatsen.

 

 

 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Merida versus Valladolid

Vervoer in Mexico: de beste tips voor een goede en veilige reis

Valladolid: cenotes én Chichén Itzá

02Reacties

 1. Liesbeth van Horssen

  Hele mooie foto’s van een super gave stad! En mocht je in Merida zijn met kleine kinderen. Er is een heel groot park met een kleine lokale dierentuin en heel veel speeltoestellen (Parque Zoologico del Centenario). Helemaal gratis! Vooral het treintje maakte diepe indruk op onze kleuter en peuter.

  30 oktober 2018 Beantwoorden
  • Marianne

   Hee Liesbeth,

   Bedankt! Fijn dat jullie ook zo hebben genoten van Merida. Leuke tip over de dieren-/speeltuin voor de reizigers met kinderen! Bedankt voor het delen.

   Groetjes,

   Marianne

   3 november 2018 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*