Mexico

Merida versus Valladolid


In onze blog over Merida was het al enigszins op te maken, er zijn aardig wat overeenkomsten tussen deze stad en Valladolid. Met een afstand van 159 km tot elkaar oftewel een kleine twee uur rijden, liggen de steden dicht bij elkaar. Tijdens onze reis door Mexico bezochten we de steden dan ook direct na elkaar waardoor je snel gaat vergelijken. Is dat erg? Wat ons betreft niet.

De sfeer, het straatbeeld en centrale plein met koloniale gebouwen van Valladolid en Merida lijken sterk op elkaar. Omdat al deze punten erg prettig zijn, is het niet erg om dit twee keer te ervaren. Bovendien hebben beide steden toch een eigen karakter. En hoewel ik van mening ben dat je niet echt iets mist als je een van de twee steden an sich overslaat, mis je daarmee wel de voordelen die de steden met zich meebrengen.

 

Valladolid

Valladolid is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan cenotes en Chichen Itza. Beiden zijn ook vanuit Merida te bereiken, maar zijn wat verder weg gelegen. Doordat veel reizigers aankomen in Cancun en Valladolid slechts een kleine twee uur rijden hiervandaan is, is Valladolid ook een goede plek voor je eerste echte kennismaking met Mexico.


Merida

Merida daarentegen biedt weer mogelijkheden om eenvoudig door te reizen naar het zuiden of uiteraard naar het oosten als je de route andersom bereist. Je kan vanuit hier een direct bus nemen richting de zuidelijke of oostelijke steden die vanuit Merida ook nog binnen een halve dag te bereiken zijn. Daarnaast is Merida veel groter, drukker en daardoor wat minder knus dan Valladolid, maar de gebouwen zijn wel nog een stukje mooier en in grotere getalen aanwezig.

 

 

Voor onze rondreis was een bezoek aan beide steden ideaal. Ik zou achteraf gezien hierin dezelfde keuze hebben gemaakt, maar het is natuurlijk mogelijk dat je vanwege de tijd je moet beperken tot een stad. Mijn advies zou dan zijn om Valladolid te bezoeken. Dit biedt net wat meer mogelijkheden en diversiteit doordat je het centrum zelf kunt bezoeken, de cenotes en Chichen Itza.

 

Welke stad zou jouw voorkeur hebben? Merida of Valladolid?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Mérida, op doorreis naar het zuiden

Vervoer in Mexico: de beste tips voor een goede en veilige reis

Valladolid: cenotes én Chichén Itzá

Laat een reactie achter

*