Mexico

Doen in Mexico: Zwemmen in cenotes


Yucatan kent een bijzonder natuurverschijnsel: de cenote. Een cenote is een grot of poel die gevuld is met water. Yucatan kent er hier duizenden van en het leukste is dat je een groot deel vrij kunt bezoeken. Een absolute must do als je in Mexico op reis bent wat ons betreft! En vergeet je zwemspullen niet want je mag zelfs een duik wagen in het heldere water van deze cenotes!

 

Cenotes kennen een bijzondere culturele geschiedenis. Een cenote, dat afgrond betekent in de Mayataal, was in de tijd van de Maya’s namelijk een heilige plaats. Zij zagen het als de ingang naar de onderwereld. In veel Mayasteden zijn dan ook een of meerdere cenotes te vinden. Deze zijn niet vrij toegankelijk voor het publiek, maar gelukkig een hele hoop andere cenotes wel. Want waar het voor de Maya’s gelinkt was aan de onderwereld, zien wij het vooral als een bijzonder mooie creatie van moeder natuur! Wij bezochten twee van deze creaties vanuit Valladolid: Agua Dulce en Hacienda San Lorenzo Oxman.

 

Agua Dulce

De eerste cenote die wij bezoeken is Agua Dulce. Onze eerste kennismaking is heel bijzonder. We weten niet zo goed wat te verwachten en zijn in eerste instantie verbaasd over de eenvoud van de cenote. Heel simpel gezegd is het namelijk echt een gat in de grond met op de bodem, ongeveer 20 meter lager, water. Via een spiraaltrap kun je naar beneden en zo de cenote echt zelf betreden. Gelukkig heeft deze cenote ook nog een andere ingang met een meer geleidelijke afdaling. Tussen de stalactieten lopen we via de trappen de cenote in. Wauw dit is gaaf! Het is hier, hoewel het gat anders doet vermoeden, onder de grond heel groot. Aan het plafond hangen enorm veel stalactieten en het water is kraakhelder. Een heel gaaf gezicht!

 

 

Agua Dulce ligt ongeveer 23 kilometer van Valladolid vandaan. Ondanks dat het redelijk achteraf gelegen is, is het prima per scooter te bereiken. Vanuit Valladolid volg je eerst de hoofdweg 180 via het oosten het dorpje uit, gevolgd door de 180D richting het noorden. Eenmaal Yalcobá voorbij zie je aan de linkerzij van de weg een bord staan met daarop Agua Dulce. Je bent gearriveerd en hoeft nu enkel nog de naast gelegen zandweg te betreden. Aan het einde van deze weg vind je de receptie waar je de entree moet betalen en vanuit waar ze je de weg naar de cenote zelf wijzen.

 

Hacienda San Lorenzo Oxman

De tweede cenote, genaamd Hacienda San Lorenzo Oxman, is wat moderner aangelegd met grote entree en zwembad met bar. De cenote zelf valt in eerste instantie totaal niet op, maar blijkt wat te zijn ‘verstopt’ bij enkele bomen. Het grote verschil met Agua Dulce is dat deze cenote geen grot is maar aan de bovenkant volledig open is waardoor je ook van boven mooi de cenote in kunt kijken.

De wortels van de bomen die om de cenote staan, hangen sierlijk de cenote in, heel mooi om te zien! Eenmaal de trap af kom je echt in de cenote te staan en zie je pas hoe prachtig dit is! Met de mooie afstekende kleur groen van de bomen tegen de donkere wanden en het helder blauwe water. Hier willen we wel in zwemmen! Zo gezegd zo gedaan want niet veel later liggen we in het water. Dat gevoel is echt heel gaaf, om je heen zwemmen wat visjes, de opening aan de bovenkant zorgt voor een mooie lichtinval en de groene planten die naar beneden hangen maken het plaatje af.

 

 

Hacienda San Lorenzo Oxman ligt ten zuiden van Valladolid, op ongeveer 5,5 kilometer afstand. Volg de 54 in de richting van het zuiden en neem de eerste afslag naar rechts. Helaas kom je hiermee uit op behoorlijke zandwegen met redelijke heuvels. Deze wegen zijn begaanbaar, maar hou er wel rekening mee dat je je daardoor iets op de verhouding tijd-afstand kan verkijken.

 

Wij zijn na het bezoeken en vooral het zwemmen in een cenote weer een hele ervaring rijker. Is dit iets dat jij ook zou willen afvinken van jouw wensenlijst?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Merida versus Valladolid

Mérida, op doorreis naar het zuiden

Vervoer in Mexico: de beste tips voor een goede en veilige reis

Laat een reactie achter

*