Mexico

Ontdek de ruïnes van Chichén Itzá


Misschien zegt de naam je niets, Chichén Itzá, maar als ik zeg dat dit complex begin van deze eeuw is uitgeroepen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen, geeft het je wellicht een indruk van hoe bijzonder het is. Naast Chichén Itzá zijn ook namen als de Chinese muur, Petra en Machu Picchu in de lijst te vinden. Kortom, Chichén Itzá is een plek die je gezien wilt hebben. Een bezoek aan de ruïnes van deze ooit zo grote stad kon dan ook niet ontbreken tijdens onze reis door Mexico. In deze blog nemen we je mee naar dit wereldwonder.

 

 

In het noorden van Yucatan, Mexico, tussen Cancun en Merida, vind je Chichén Itzá. Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s en dat kan je zien als je tussen de indrukwekkende gebouwen doorloopt. Het meeste bekende is de tempel El Castilloe. Zie je een foto van Chichén Itzá dan zie je een foto van dit bouwwerk. Een imposante trappenpiramide midden op een groot grasveld, maar Chichén Itzá heeft nog meer te bieden.

 

Laat de Maya’s vertellen

Wil je de stad echt goed kunnen beleven, dan raden we je aan om een gids te nemen. Bij de ingang kun je een officiële, Spaans- of Engelstalige, gids regelen. Met 800 pesos (ongeveer € 35,-) voor 2 personen in totaal niet heel goedkoop, maar wat ons betreft het zeker waard. In 1,5 uur vertelt de gids je alles wat je wilt weten over de geschiedenis, stad en de gebouwen terwijl hij je over het complex rondleidt. In ons geval is de gids een afstammeling van de Maya’s die ons graag meer over zijn voorouders wil leren. Zo vertelt hij ons dat er een verschil is tussen de rituelen en goden van de oorspronkelijke Maya’s en de Maya’s met invloed van buitenaf enkele honderden jaren daarna. Chichén Itzá is zo’n ‘nieuwere’ stad die meer laat zien dan enkel de cultuur van de oorspronkelijke Maya’s.

De gids leidt ons via een terrein waar een balspel ritueel werd gehouden, naar de diverse tempels, een observatietoren van waaruit de Maya’s voorspellingen deden over ziektes, wijze van genezen en ook namen voor kinderen bepaalde, en een paleis. Allemaal echt fantastisch om te zien! Na de rondleiding kun je uiteraard nog zelf in je eigen tempo eens rustig de diverse gebouwen bekijken en foto’s te maken.

 

Chichén Itzá bezoeken

Wij bezochten Chichén Itzá vanuit Valladolid. Er rijden regelmatig bussen en collectivo’s naar het complex. Ze vertrekken allebei vanaf of vlakbij (in het geval van de collectivo) het grote busstation net buiten het centrum van de stad. Vraag gerust even rond als je het niet kan vinden, iedereen in Valladolid kan je namelijk de juiste weg wijzen.

Voor onze dagtrip kozen we voor een collectivo, een soort taxibusje dat je met meerdere onbekenden gebruikt op weg naar veelal dezelfde bestemming. Het voordeel hiervan is dat het heel goedkoop is. Een nadeel kan echter zijn dat je nooit precies weet wanneer hij vertrekt want hij gaat zodra de bus nagenoeg vol is, maar hé je hebt vakantie! Voor ons werkte het sowieso uitstekend. Binnen een kwartier na onze aankomst vertrokken we al en in 40 minuten stonden we voor de ingang van Chichén Itzá.

 

 

Wil je Chichén Itza bezoeken tijdens je doorreis van bijvoorbeeld Valladolid naar Merida, dan kan dat ook. Bij de ingang zijn namelijk kluizen en een afgesloten bewaakte ruimte aanwezig om je spullen en dus ook je backpack achter te laten. Bovendien vertrekken er vanuit Chichén Itzá meerdere bussen met diverse bestemmingen. Ideale stop op je doorreis dus!

 

Wat zou jouw ideale manier zijn om Chichén Itzá te bezoeken? Als dagtocht of op doorreis? We horen het graag!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Merida versus Valladolid

Mérida, op doorreis naar het zuiden

Vervoer in Mexico: de beste tips voor een goede en veilige reis

Laat een reactie achter

*