Mexico

Vervoer in Mexico: de beste tips voor een goede en veilige reis


Mexico is eenvoudig te bereizen. De opties zijn haast eindeloos: bus, boot, vliegtuig of toch de auto? De keuze is aan jou! Wil je de controle volledige zelf in de hand hebben en rij je daarom met een eigen auto of voeg je je liever bij de lokale bevolking in het openbaar vervoer? Beide behoren tot de mogelijkheden, het is net wat je voorkeur, hoeveel tijd je hebt en natuurlijk wat je er aan uit wilt geven. In deze blog delen we onze ervaringen over het vervoer in Mexico met je en geven we graag tips over de do’s and don’ts.

 

Auto

Mexico, en dan met name Yucatan, is perfect per huurauto te bereizen. De wegen zijn er over het algemeen goed, ze rijden er rechts en de rijstijl van de Mexicanen is, tenminste in Yucatan, te bestempelen als keurig. Begeef je je met je huurauto buiten de meer toeristische provincies dan kan je wel te maken krijgen met slechtere wegen, meer berglandschappen en onvoorzichtig rijgedrag. Bovendien zou de veiligheid hier ook niet altijd even goed zijn. Sta hier dus bij stil als je besluit een auto te huren. Meer tips voor het huren van een auto? Lees dan onze 8 nuttige tips voor het huren van een auto.

 

 

Tijdens onze rondreis hebben wij er bewust voor gekozen om enkel gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hoewel we graag zelf op pad waren gegaan met de auto omdat dit ook een bepaalde mate van vrijheid met zich meebrengt, viel dit vervoersmiddel vrij snel af. Onze rondreis zou ons namelijk door Mexico, Guatemala én Belize brengen. Met een huurauto door Mexico rijden is goed te doen, maar in Guatemala en Belize ligt dit anders. Hoewel in de landen zelf een huurauto regelen misschien nog wel tot de mogelijkheden behoort, is het niet mogelijk om met je huurauto vanuit Mexico de grens over te gaan naar een van deze landen. Ben je dus van plan om meerdere landen te bezoeken, dan is een auto huren niet aan te raden. Uiteraard is het wel mogelijk als je de auto in de buurt van de grens inlevert, maar dan heb je te maken met vaak hoge drop off kosten.

 

Lange afstandsbussen

Reizen met lange afstandsbussen; nergens is het zo goed geregeld als in verschillende landen in Zuid-Amerika, maar Mexico doet hier zeker niet voor onder. Reizen met de bus in Mexico laat zich nog het beste vergelijken met een vliegreis: Je koopt een kaartje met een vaste zitplaats, hebt vaak een ruime stoel, er is een toilet aan boord, op een tv wordt een film afgespeeld en backpacks en koffers gaan in het bagageruim terwijl je je handbagage bij je houdt in de bus. In tegenstelling tot het vliegtuig, is de busrit vaak geen directe, maar stop je op meerdere bestemmingen. Overstappen is gelukkig niet nodig dus in dat opzicht lijkt het meer op een intercitytrein.

In de meeste steden bevindt het busstation zich net buiten het centrum. Hier kun je je busticket kopen en vertrekt je bus. Voor de meeste bestemming vertrekken er meerdere bussen per dag en kan je de hele dag door kaartjes kopen. Belangrijk om te weten is dat hoe eerder je je kaartje koopt, hoe voordeliger. Zo is het ook mogelijk om kaartjes te kopen voor een volgende busrit, bijvoorbeeld voor de reis Valladolid-Merida als je zelf nog in Cancun staat, klaar voor je vertrek naar Valladolid. Omdat je ook dan eerder bent met het aankopen van je ticket, is de prijs voordeliger.

Er zijn verschillende busmaatschappijen die hun diensten aanbieden. Wij reisden voornamelijk met bussen van ADO group. Goede bussen voor een vaak toch scherpe prijs. De prijs is uiteraard afhankelijk van de afstand die je aflegt en ook van de klasse waarin je wilt zitten. De klasse verschilt niet per stoel, maar per maatschappij of bustijd. Let hier dus op als je een ticket boekt en informeer altijd wat de klasse precies inhoudt. Tussen grote steden is minimaal eerste klas eigenlijk de standaard. Ik zou dit ook aanraden omdat een tweede klas bus minder zekerheid geeft qua reistijd en vaak niet vooraf te boeken is. 

Wij vonden reizen met de lange afstandsbussen ideaal om in Mexico van stad naar stad te reizen. Het is comfortabel, eenvoudig en relatief snel en bovenal goedkoop. Wat wil je nog meer?

 

Vliegtuig

Natuurlijk is vliegen ook een mogelijkheid. Nadeel hiervan vind ik dat je weinig tot niets van een land meekrijgt van het land terwijl je reist. Wil je in zeer korte tijd een hele grote afstand afleggen, dan is een vliegtuig uiteraard de beste optie, maar bedenk ook dat dit vaak een stuk duurder is dan bijvoorbeeld de bus. Het is dus afhankelijk van de rondreis die je gaat maken of reizen met een vliegtuig een optie voor je is. Blijf je enkel in het zuidoosten van Mexico? Dan zou ik het vliegtuig links laten liggen en kiezen voor vervoer per bus of auto. 

 

Vervoer in de stad

Ben je eenmaal aangekomen in de plaats van je bestemming en heb je geen huurauto tot je beschikking, dan zijn er voor het meer lokale vervoer nog diverse opties:

 • Collectivo: een soort taxibusje dat vanaf een vaste plek vertrekt en je met meerdere onbekenden gebruikt op weg naar veelal dezelfde bestemming. Het voordeel hiervan is dat het heel goedkoop is. Een nadeel kan echter zijn dat je nooit precies weet wanneer hij vertrekt want hij gaat zodra de bus nagenoeg vol is. Vol kan ook behoorlijk vol zijn, want elke lege plek wordt benut. Voor vertrek krijg je te horen wat de rit kost en deze betaal je zodra je in het busje zit.

 • Taxi: uiteraard zijn er in Mexico ook taxi’s. Dit zijn prima vervoersmiddelen als je in een stad een niet al te grote afstand wilt afleggen. Het merendeel van de taxi’s rijdt niet op de meter dus spreek van te voren goed af wat de rit gaat kosten en ben daarin duidelijk dat het een totaalbedrag is en niet per persoon. Informeer ook naar de prijs als de taxi chauffeur wel op de meter rijdt zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Herhaal de prijs ook nog een paar keer duidelijk zodat hier geen misverstand over ontstaat bij het afrekenen. Je zal niet de eerste zijn die aan het twijfelen wordt gebracht over de afspraak als de chauffeur bij het afrekenen ineens een hoger bedrag noemt. Laat je niet van de wijs brengen.

 • Scooter: een ideaal vervoersmiddel als je geen al te grote afstanden wilt afleggen, maar wel zelf totale vrijheid wilt hebben is de scooter. Zorg er voor dat als je een scooter huurt deze scooter ook verzekerd is. Je wilt hier achteraf geen gedoe mee hebben als er wat mis mocht gaan. Ook belangrijk is dat je bij de verhuurder informeert of er bijzondere verkeersregels gelden waar je rekening mee moet houden zoals eenrichtingsstraten.

 • Fiets: tijdens onze reizen huren we eigenlijk altijd wel een keer een fiets. Dit vind ik zo’n leuke manier om een stad of de omgeving te verkennen, in alle vrijheid en rust. Let hierbij wel heel goed op het verkeer en of er verlichting op je fiets zit. Dit laatst is vaak niet het geval, op zich niet erg, maar straatverlichting is buiten de centra veelal ook niet aanwezig en dat kan heel onhandig zijn weten we inmiddels uit ervaring… Een extra lampje meenemen kan dus zeker geen kwaad.

 

 

Wat wel en niet doen?

Naast bovenstaande informatie geven we je nog graag enkele andere tips mee voor het reizen door Mexico. Hieronder een overzicht van de belangrijkste tips:

 • Draag je kostbare bezittingen zo veel mogelijk op je lichaam. Lukt dat niet, zorg er dan voor dat je je handbagage altijd voelt. Zet je tas bijvoorbeeld tegen je been in een hoekje of leg hem onder je hoofd.
 • Wanneer je je backpacks in een bagageruim stopt, zorg er dan tenminste voor dat je deze hebt voorzien van een slot. Nog beter, zorg voor een reishoes die je om je tas doet zodat je zeker weet dat er ook niet iets in je tas gestopt wordt.
 • Rij ’s avonds niet met je eigen auto buiten de steden. Er is nog altijd veel te doen over de veiligheid in Mexico. Zo lang je zorgt dat je voor het donker op de plek van bestemming bent is er echter weinig aan de hand.
 • Overweeg goed of je een nachtbus wilt nemen. Ook over nachtbussen gaan verschillende verhalen rond waarin gesproken wordt over overvallen. Neem je er toch een, let dan dus op je spullen want zakkenrollers zijn overal!
 • Wil je een goedkoop buskaartje? Boek je busticket dan zo vroeg mogelijk, want hoe eerder hoe voordeliger!
 • Informeer altijd vooraf naar de prijs voor een ritje met de taxi. Stem ook goed af of deze voor één persoon is of voor de totale rit. Herhaal de prijs ook nog een keer om er zeker van te zijn dat de chauffeur en jij het over hetzelfde bedrag hebben.
 • Meng je jezelf in het verkeer met een auto of scooter, hou je dan aan de verkeersregels! Je wilt geen problemen met de politie.
 • Ook voor vervoer met eigen auto of scooter, zorg ervoor dat je vervoersmiddel verzekerd is!
 • Ga je met de fiets op pad in het donker? Neem dan een lampje mee.

 

Welk vervoersmiddel zou jouw voorkeur hebben voor een rondreis door Mexico?

 

 

 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Merida versus Valladolid

Mérida, op doorreis naar het zuiden

Valladolid: cenotes én Chichén Itzá

Laat een reactie achter

*