Verenigde Staten

10 dingen die je niet mag missen in San Francisco


San Francisco, de stad van een van de meest gefotografeerde bruggen ter wereld. Gekenmerkt door de steile wegen en frisse zomers is de stad ook bekend van een van de grootste Chinatowns in de VS, de gevangenis waar Al Capone ooit vastzat en de kabeltrams. Het is niet voor niets dat San Francisco een populaire bestemming is onder toeristen in de Verenigde Staten. Maar wat mag je nu absoluut niet overslaan als je een bezoek brengt aan de stad? Wij zetten de 10 dingen die je zeker niet mag missen op een rij.

 

1. Golden Gate Bridge

Een van de meest bekende symbolen van de VS en zeker van San Francisco zelf, is de Golden Gate Bridge. Een wandeling of fietstocht over deze brug mag daarom niet ontbreken wanneer je in de stad bent. Wanneer je op de brug staat, valt pas echt op hoe indrukwekkend groot hij is. Bovendien heb je vanaf de Golden Gate ook een mooi uitzicht op San Francisco en Alcatraz. Net voor de brug vind je een klein parkje met meer informatie over de brug en de bouw, ook erg interessant om even mee te pikken. Probeer zowel overdag als in de avond naar de brug te gaan, want ook met verlichting is deze bijzonder om te zien.

 

2. Alcatraz

Alcatraz, een eiland in de baai van San Francisco, het decor van de bekende speelfilm ‘The Rock’ en een van de gevangenissen waar Al Capone ooit vastzat. Net als Sean Connery en Nicolas Cage (uit ‘The Rock’ red.) kan jij het eiland en de gevangenis ontdekken. Ervaar hoe het voor de gevangenen was om hier te leven. Dankzij een geweldige audiotour, die trouwens ook beschikbaar is in het Nederlands, word je volledig rondgeleid door de gebouwen terwijl je tussendoor verhalen hoort van gevangenen en bewakers. De tour leidt je door het hele complex. Zo kom je langs de vier celblokken waaronder de isolatiecellen, de luchtplaats en het deel van de wachters. Ondertussen wordt er verteld over hoe het leven in Alcatraz was, wat de regels waren, welke ‘belangrijke’ ontsnappingen zich hebben voorgedaan en wat waarvoor diende. De audiotour maakt het een indrukwekkend bezoek, dus sla die zeker niet over! Wil je Alcatraz bezoeken, ben er dan op tijd bij (lees vroeg) met het kopen van kaartjes. Ons is het gelukt om dit op de dag zelf te regelen, maar dat is natuurlijk altijd een risico. Online bestellen is ook mogelijk.

 

3. Lombard Street (bochtige weg)

Wanneer je de meest bochtige straat van de wereld wilt zien, zit je in San Francisco goed. Lombard Street straat namelijk bekend onder die noemer. Wanneer je tijdens je bezoek over een auto beschikt en hiermee door de stad rijdt, neem dan ook een ritje door deze straat mee want dat is de enige manier om de acht haarspeldbochten echt te ervaren. Als voetganger kun je er namelijk alleen langs lopen, maar ook dan is het zeker leuk om dit opvallende beeld in het echt te zien.

 

 

4. Alamo square

Alamo square is een park en wijk in San Francisco. Het is vooral bekend vanwege het beeld van de Vicotriaanse huizen, de Painted Ladies, en de skyline van San Francisco op de achtergrond. Hoewel het geen groot park is, heb je hier al snel niet meer het idee dat je midden in een grote stad bent. Wij hadden er zelfs het geluk een kolibrie te spotten! Vooral het contrast tussen het groen, de gekleurde huizen en daar achter de grote stad maakt het een bijzonder plekje in San Francisco.

 

 

5. Ritje in een cable car

Wanneer je een cable car ziet, leg je al snel de link met San Francisco. Dat is ook niet raar als je weet dat hier de laatste operationele handbediende kabeltrams ter wereld rijden. Van de oorspronkelijke 23 lijnen zijn er nu nog drie over. Een snel vervoersmiddel is het niet, maar wel een erg leuke manier om je van punt A naar B te verplaatsen. Al hangend aan de buitenkant van de wagon, brengt de cable car je langzaam de steile wegen (en steil zijn ze!) op met op de achtergrond de bijbehorende belgeluiden. Echt een ervaring op zichzelf!

 
6. Pier 39 / Fisherman’s Wharf

Wanneer je op zoek bent naar gezelligheid, wilde dieren of een leuk tentje om te eten dan zit je goed bij Fisherman’s Wharf en dan Pier 39 in het bijzonder. Fisherman’s Wharf is een buurt in San Francisco gelegen aan San Francisco Bay. Je vindt hier diverse pieren waaronder de pier waar de boot naar Alcatraz vertrekt en dus ook Pier 39. Deze laatste is een winkelgebied waar je ook leuke restaurantje kan vinden. De pier is tevens bekend door de kolonie zeeleeuwen die er te zien is. Je kan de zeeleeuwen hier van heel dichtbij bekijken, maar ook horen en ruiken… Fisherman’s Wharf is hoe dan ook een bezoekje waard.

 

 

7. Cable car museum

De cable cars zijn dan wel heel bekend in San Francisco, de geschiedenis er achter bij velen niet. Waarom zijn deze kabeltrams hier eigenlijk ooit ingezet en waarom werden ze behouden? Antwoorden op deze vragen vind je in het gratis te bezoeken Cable car museum. In een uurtje doe je informatie op over onder andere de kabels in de grond die worden aangedreven door de motoren die je aan het werk ziet in het museum. Het museum is als het ware in de aandrijfhal van de cable cars. Erg leuk om te zien hoe het nu eigenlijk werkt en te lezen over de geschiedenis die gaat over aardbevingen, branden en een burgemeester die het systeem wilde afschaffen. Gelukkig allemaal niet voldoende om dit mooie stukje vervoer te stoppen.

 

 

8. Chinatown

Chinatown in San Francisco is een van de grootste in de Verenigde Staten en alleen daarom al de moeite waard om te bekijken. Je bereikt het Chinese deel van de stad middels de toegangspoort met zijn leeuwen. Slenter door Chinatown en ervaar de andere wereld waarin je bent beland met zijn onleesbare tekens (zelfs de bordjes voor de cable car zijn hier in het Chinees!), Aziatisch stijl gebouwen en Chinese winkeltje. Lopend over een plein zagen wij er een paar oudere Chinezen die samen waren gekomen om op straat te kaarten of andere spellen te doen, erg grappig om te zien. Bezoek wat winkeltjes en een eventuele tempel die je tegenkomt en je zou haast vergeten dat je in de Verenigde Staten bent.

 

9. Een ritje op de Rocketboat

Oke, het is misschien niet voor iedereen een must-do, maar als je van snelheid en een uitzicht over de stad houdt, dan mag je de Rocketboat niet missen. De Rocketboat is een enorm snelle boot waarmee je 30 minuten over San Francisco Bay vaart. De boot heeft twee jet motoren van ieder 1400pk. Dat gaat hard dus! Je schiet hiermee letterlijk vooruit terwijl de wind door je haren waait. De boot maakt verschillende scherpe bochten, goed voor het ruige effect, en veel water komt omhoog, maar in de boot zelf word je niet nat. Ondertussen krijg je een prachtig overzicht van de skyline van San Francisco, Alcatraz en de Bay Bridge. Tussen de snelle stukken van ca. 45mph heb je de kans wat foto’s te maken en volgt er een kleine uitleg van wat er allemaal te zien is. Een gave rit dus als je van wat actie én uitzichten over de stad wilt genieten!

 

 

10. Transamerica Pyramid

Het is hét iconische gebouw van San Francisco, de Transamerica Pyramid. De naam zegt je mogelijk niet zo veel, maar foto’s waarschijnlijk des te meer. Wanneer je in San Francisco bent en naar de skyline kijkt, kan je er niet omheen door zijn opvallende vorm. Het is daardoor een gebouw dat je zeker gezien moet hebben en niet mag missen wanneer je in de stad bent, maar stel je er aan de andere kant ook niet te veel van voor.

 

Natuurlijk is er nog meer te zien en doen in San Francisco, maar wat ons betreft zijn dit de tien dingen die je zeker niet mag missen. Ben jij al eens in San Francisco geweest? Wat was jouw highlight?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Las Vegas on a budget

USA: West Amerika op de bonnefooi

Laat een reactie achter

*