Verenigde Staten

USA: West Amerika op de bonnefooi


Het land van de onbegrensde mogelijkheden, extremen in land en mens en oneindige ruimte. Waar nationalisme en trots haaks staat op de schaamte over het ééns zo machtige Amerika. Waar nog steeds niet altijd plek is voor andersdenkenden, anders geaarden en anders gekleurden, waar wapens in de rij naast de instantmaaltijden staan. Het land waar Trump het nu voor het zeggen heeft en de voor- en tegenstanders zich overduidelijk laten horen. Het land wat dagelijks in het nieuws is, vanwege politieke bemoeienis tot wereldverbeterende ontwikkeling en van ondenkbare stommiteiten tot gedachtegangen die wij ons al lang als uitgestorven hadden bedacht. Het klopt allemaal, de stereotypering, het lachwekkende en de clichés: Het is soms net als in de film. Maar Amerika heeft ons verbaasd. Het is er prachtig, de mensen zijn vriendelijk en gastvrij, de natuur wonderschoon.

 

 

In deze blog gaan we het hebben over West Amerika. Niet zozeer over de natuurparken en steden die hier te vinden zijn en wat je móet zien (hier verwijzen we je voor naar onze San Francisco blog bijvoorbeeld) maar wel over hoe dit praktisch en op budget te bereizen is zonder voorbereiding en op de bonnefooi in de laatste 1,5 maand van het hoogseizoen. We hebben het dan over september 2016 en een tijdsbestek van 2,5 week. We doen de bekende ronde in het westen die ons van San Francisco door de bekende natuurparken als Yosemite en Zion naar Las Vegas brengt.

 

Tickets

Voor 550 euro per persoon kun je al van Amsterdam naar San Francisco en van Las Vegas weer naar Amsterdam vliegen. Een relatief goedkoop tarief wat je kunt vinden via het bekende Cheaptickets.nl ná 22u in de avond. Overdag kunnen prijzen, we hebben het dagen in de gaten gehouden, tot wel 250 euro per ticket duurder zijn! Boek dus niet te snel, laat je niet verleiden door ‘nog 7 stoelen beschikbaar’ statussen en blijf er even voor wakker op een doordeweekse dag buiten vakanties. Zo hebben wij 3 weken voor vertrek gunstig kunnen boeken. Een geweldige stad overigens, San Francisco. Maar slapen is er duur. Boek daarom ruim, ruim in de zin van weken tot maanden, een hotel, hostel of Airbnb. Je komt anders bedrogen uit: wij betaalden voor twee nachten in een hostel in Chinatown, wat overigens geweldig is, 370 dollar. We wisten simpelweg niet lang voor we vertrokken dat we zouden gaan. Weet je dat wel, boeken dan!

 

 

Vervoer

Amerika is het camperland bij uitstek. Maar wij kozen voor een auto. Niet alleen omdat je sneller grote afstanden kunt afleggen en het goedkoper is dan met een camper (en openbaar vervoer geen optie is), maar vooral omdat je wanneer je op de bonnefooi wilt reizen met een camper achter het net zult vissen. Campingplekken voor campers in de bekende natuurparken raken namelijk al tot vier maanden voor aankomstdatum vol, eigenlijk zodra de overheid het boekingssysteem opent binnen dagen. Wild kamperen nabij een natuurpark is niet toegestaan, dus je bent vaak afhankelijk van een camping ver van een natuurpark. Auto’s zijn niet duur. Vanaf 30 dollar per dag kun je een auto huren, online via Sunnycars.nl bijvoorbeeld of ter plekke. Maar uiteraard wil je in Amerika niet in een Toyota Aygo rijden! Wij kozen voor een Dodge Charger voor 60 dollar per dag, die bij aankomst natuurlijk niet meer in de collectie was. Wat blijkt: je boekt niet een specifieke auto, maar een categorie! Oftewel, we mochten een vergelijkbare auto uitkiezen. Of, weten ze ons daar natuurlijk te verleiden, je betaalt een tientje per dag meer voor echte American Mustles. Ja, dan is een 2016 Dodge Challenger toch echt wel gaaf. Voor 17 dagen autohuur volledig all-risk verzekerd betaalden wij zo’n 850 euro uiteindelijk. Voor de benzine hoef je het met 60 eurocent per liter niet te laten.

 

 
Kamperen

Een van de meest gestelde vragen over reizen op de bonnefooi in het hoogseizoen in dit deel van Amerika is of het wel haalbaar is om te overnachten op de plekken die er toe doen. Het is immers wel zo prettig om te kunnen zijn waar je wilt zijn en het maximale uit je parkbezoeken kunnen halen. Tip: koop bij het eerste tolhokje van het eerst te bezoeken nationaal park een pas waarmee je meerdere parken mag bezoeken. Losse entreebewijzen zijn uiteindelijk veel duurder en betalen moet je toch. Zoals je al hebt kunnen lezen is Amerika een echt kampeerland en worden de beschikbare plekken al maanden in voren geboekt zodat het onmogelijk is om in de populaire parken en bij toeristische trekpleisters nog een kampeerplaats te boeken. First come, first serve is dan het principe. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je moet hier dus slim mee om gaan. Er zijn voldoende campings onderweg waar je een plekje kunt vinden. Het voordeel is dat je je niet druk hoeft te maken om een slaapplek; die is er altijd. Het nadeel is dat je vaak ver van je bestemming af blijft, je altijd ver moet reizen alvorens je op bestemming bent en daardoor ook niet vóór de grote drukte aankomt. Dat gaan direct te koste van de beleving, en vind dan nog maar eens een parkeerplek! Je hebt beperkt de tijd, wilt het maximale uit deze tijd halen en ook nog eens volop genieten zonder strak tijdsschema.

 

 

Neem de volgende adviezen in acht:

  • Zorg dat je je beoogde camping tussen 9-10u in de ochtend bereikt. De kampeerders van de vorige nacht zijn dan aan het afbreken om zelf door te reizen of te gaan hiken bijvoorbeeld. Je tentje laten staan mag niet, omdat uitchecken voor 11u is. In de loop van de middag lopen campings gegarandeerd vol. Met altijd flinke reistijden verlies je dan veel tijd, vooral als je weer terug moet waar je vandaan kwam.
  • Staat er een bordje bij de camping dat het vol is, dan is de camping nog lang niet vol. Oftewel, ga toch maar eens kijken. Wellicht verlaat iemand alsnog de camping, maar nog waarschijnlijker is de kans dat iemand best een campingplek met je wil delen! Plekken zijn vaak groot genoeg voor meer dan één tent en er mogen vaak ook twee auto’s herbergen. Gedeelde kosten zijn daarnaast voor iedereen prettig. Houd er rekening mee dat je maar een picknicktafel hebt en vuurkorf. Overleg met je gastheer of je hier gebruik van ‘mag’ maken alvorens ze te claimen.
  • Koop in voren brandhout, of sprokkel het op plekken waar het mag. Campings zijn vaak al zo uitgekamd dat er geen gebroken twijgje meer te vinden is en bomen afbreken is (echt) niet toegestaan. Hout wat je koopt in een nationaal park is bijna te duur om op te branden, dus zorg dat je even langs de Walmart gaat voor hout!
  • Zelfs op dagen in september, met name in de hoger gelegen parken als Yosemite en de Grand Canyon, waar het 18 tot 28 graden wordt daalt de temperatuur na zonsondergang fors. Tot 5 tot 10 graden onder het vriespunt zelfs. En dan is het, je zult het vast al bedacht hebben, koud in een tentje. Kom niet bedrogen uit en bereid je spullen voor. Ja, dit is een advies uit eigen ervaring.
  • Waag het er niet op om de 5-sterrencampings (als ze al first come, first serve plekken hebben) te bezoeken voor een plekje. Vaak staan hier al vanaf 6.30u in de ochtend files met mensen die dit ook willen, bereid hier twee tot drie uur op te wachten. Kies voor een camping, uiteraard in het nationaal park, maar met ‘basic’ voorzieningen. Douchen is toch voor watjes!

 

In ieder geval deze tips in acht genomen te hebben, hebben wij geen problemen ondervonden om een slaapplek te vinden op campings in de grote nationale parken. Maar denk er niet te makkelijk over, vol is op den duur natuurlijk wel echt vol. Elke camping heeft een beheerder, wild kamperen is niet toegestaan! Je zult niet de eerste zijn die of uren moet terug rijden, moet doorrijden of noodgedwongen in de auto moet overnachten bij een tankstation. Maar de conclusie is, laat je niet beïnvloeden door de trend om alles dicht te spijkeren en je vakantie zo te kaderen dat er geen ruimte tot het nemen van de ongebaande paden is. Ook West Amerika is op de bonnefooi te bereizen, mits je er slim mee om gaat.

 

Heb jij nog tips die reizen op de bonnefooi makkelijker maken? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Las Vegas on a budget

10 dingen die je niet mag missen in San Francisco

02Reacties

  1. Thijs Reijnders

    Mooi verhaal Ron en Willemijn. Hoewel ik het niet helemaal met alle adviezen eens ben. 😉

    19 februari 2017 Beantwoorden
    • Ron

      Bedankt Thijs! Het is natuurlijk maar net hoe je verkiest te reizen 😉 Onze ervaring was in ieder geval geweldig mooi… en dan hebben we maar een stukje mogen zien!

      20 februari 2017 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*