Australië

De Australische oostkust: Van Melbourne naar Sydney


‘G’day, how’re ya doing mate?’ Een uitgebreide versie van gewoon ‘hoi’. De voor ons gebruikelijke reactie ‘goed, met jou?’ kun je gerust achterwege laten. Daar zitten ze eigenlijk ook niet op te wachten, kwamen we snel achter. Toch zegt het wel wat over de gemiddeld genomen vriendelijke en opgewekte Australiër. Het lijkt alsof ze hier van het leven genieten en zich niet te druk maken. ‘No worries’, maak je niet druk, relax, een andere uitspraak die je continu hoort. Tijdens onze tweeweekse trip door Australië hebben we een beetje mogen meepikken van deze levensstijl. Ons plan om in twee weken van Melbourne naar Sydney te reizen, een populair traject, blijkt een top idee!. Waarom het zo geslaagd was en waar je rekening mee moet houden bij het maken van deze route lees je in deze blog middels een impressie van onze reis. We hopen je hiermee te inspireren voor jouw plannen!  

  

Wij hebben een campertje gehuurd, dus we kunnen gaan en staan waar we willen, is de gedachte. Binnen de regel- en wetgeving van Australië dan (om dat dan maar meteen even duidelijk te maken), want ondanks dat het land zo immens groot en uitgestrekt is, mag je hier écht niet zomaar ergens gaan staan om te overnachten. Ook niet wanneer je een eigen toilet meesleept! Veel controle, hoge boetes. Een camping met basic faciliteiten kost ook maar een tientje, dus het risico ook niet waard. Wil je afstanden afleggen, dan is zelf rijden de enige effectieve manier van reizen. Bussen, treinen, liften, het kan allemaal, maar om echt van de vrijheid die je hier overal voelt te genieten, is een camper echt aan te raden, althans, dat denken wij. Over boetes gesproken nog; geef bij de douane álles wat eetbaar is aan. Twee vergeten mandarijnen kostten ons bijna 250 euro.

 
 

Melbourne

We starten onze trip met een paar dagen Melbourne voor het campertijd is. Vier miljoen inwoners verspreid over een groot gebied, en het centrum heeft het karakter van een groot dorp. Gemoedelijk, ons-kent-ons, ontspannen, gezellig druk op straat. Met een trampasje van 7 euro per dag gemakkelijk te verkennen; leuke parken, veel kleine brouwerijen en overal live muziek. Prima vol te houden! Toevallig was er het weekend dat wij er waren een Food Festival, ‘Taste’, georganiseerd in het Albert Park. Poging om daar kaartjes voor te scoren is last minute nog gelukt (meer info op http://melbourne.tastefestivals.com/)! Veel is er van die dag niet blijven hangen, maar dat we van ongeveer elke wijnboer in Australië de witte, rode en rosé hebben gehad moet haast wel. Wat ons betreft een absolute aanrader dus!

 

Great Pacific Drive

De route van Melbourne naar Sidney heet de ‘Great Pacific Drive’ en brengt ons door bergen, kliffen, enorme uitgestrekte gras- en heuvellanden en dichtbeboste regenwouden. Langs de oceaan, blauw water en witte stranden. Eigenlijk alles wat er te vinden is in Australië, behalve de outback, de grote lege rode woestijnen met die grote rots erin waar Australië natuurlijk om bekend staat. Jammer, maar we kunnen in een paar weken niet alles zien. We hoppen van natuurpark naar natuurpark; Wilsons Promontory NP, Royal NP, Croajingolong NP, Tarra Bulga NP zijn de grotere. Maar eigenlijk is Australië één groot natuurpark. Kangoeroes, wallaby’s, papegaaien, wombats, pinguïns; oneindig veel en overal om je heen. Zit je achter je campertje te kokkerellen, komt er een kangoeroe voorbij gehupt. Of een felgekleurde papegaai op je campingstoeltje zitten. Verschillende dagtochten gelopen, afgewisseld met niks doen op het strand en bier drinken. En wijn. Wel van lokale brouwers en boeren om het cultureel verantwoord te houden! We zijn tenslotte ook op vakantie. De dorpjes waar je doorheen rijdt, na kilometers niks en niemand op de weg, zijn alsof ze uit een film gegrepen zijn. Pittoresk, authentiek, noem de clichés maar op, maar ze hebben inderdaad wel charme en stralen het tijdloze uit met immer aanwezige rust. Alle dorpjes presenteren zich met evenveel trots en hebben allemaal ook weer haar eigen bezienswaardigheden.

 

 

Walvissen spotten

In Eden vonden we wat interessants, walvis spotten, maar na diverse pogingen om te boeken moesten we dit tot onze grote spijt laten voor wat het was. Een groot cruiseschip zou aankomen en had alles wat maar de zee op ging om te spotten volgeboekt. Onze tip: boek in het walvis spotten hoogseizoen ten minste een paar dagen in voren. Van mei tot en met november (houd oktober aan, aangezien het daarna snel minder wordt) zwemmen deze reusachtige dieren langs de Australische oostkust. De imponerende beesten komen uit Antarctica en trekken naar warmere wateren op zoek naar een paringspartner. Daarna zwemmen ze weer zuidwaarts. Imposant, zelfs al moet je ze net als wij vanaf de kust zien omdat boten snel vol zitten!

 

 

Sydney

Na een roadtrip van twee weken, komen we veilig en wel aan in Sydney. Wat een gave stad is dit zeg! Waarom is niet gemakkelijk uit te leggen. Misschien omdat het zó ver van huis is, omdat het stralend weer was of de ontspannen atmosfeer die er hangt. Een stad met veel reizigers en jonge mensen die er tijdelijk wonen en werken, maakt het snel vertrouwd. We verbleven in een hostel in het centrum, met de grote bezienswaardigheden op loopafstand. Harbour Bridge en natuurlijk het Opera House bijvoorbeeld. In Sydney kun je met gemak vier dagen rondhangen zonder moment van verveling. Zoveel te zien, zoveel te doen. Gezellige terrassen aan de haven, prachtige parken en rustgevende grasveldjes waarop een biertje prima smaakt. Een prachtige afsluiting van een onvergetelijke roadtrip.

 

 

Uiteraard, twee weken is véél en véél te kort voor Australië. Maar ook drie maanden of drie jaar zijn niet genoeg om heel het land te ontdekken. Maar we hebben een goede indruk en zijn enthousiast. “Don’t be hard to get, be hard to forget” was de slogan die op onze camper stond. Als we hem op Australië willen laten slaan: Het is makkelijk reizen, inburgeren en met de relaxte flow mee gaan hier, naast de prachtige natuur en uitgaansleven, en dat maakt dat we dit land zeker niet zullen vergeten!

 

Heb jij al eens een roadtrip door Australië gemaakt? Wat waren jouw ervaringen? Of wat hoop je op een toekomstige reis door Australië te zien?

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Taste! Hét foodfestival van Melbourne

Een camper(tje) in Australië huren

Laat een reactie achter

*