Australië

Een camper(tje) in Australië huren


Dat Australië zich uitstekend leent om je per camper te vervoeren mag duidelijk zijn. Heerlijk grote afstanden, het gevoel van onafhankelijkheid en oneindig veel mooie stops te maken. Ditmaal geen verhalen over onze camperervaring in dit gigantische land, maar praktische informatie over het huren van een camper. Zo proberen we je op weg te helpen in de zoektocht naar de camper die past bij jouw wensen en plannen. We gaan hierbij uit van een gezelschap van twee.

 

 

Ben er op tijd bij

Een camper boek je gemakkelijk in Nederland. Op www.travelhome.nl kun je betrouwbaar alle Australische aanbieders vergelijken op aanbod, wat varieert van ‘doos op wielen’ tot een rijdend 6-kamer appartement. Boek je op tijd, dan krijg je vroegboekkorting en bespaar je jezelf daarmee een zware zoektocht naar een goedkope optie eenmaal down-under. Het loont echter om buiten het hoogseizoen zelf op pad te gaan; voor kleine prijsjes willen de vele aanbieders toch hun vloot rijdende houden.

Onderhandelruimte is in het hoogseizoen niet mogelijk; je naam op een wachtlijst zetten of akkoord gaan met een dure camper zijn dan de opties. De budgetcampers vliegen er namelijk uit en hebben niet bepaald de reputatie je trouwste maatje te blijven. Zelfs al ben je helemaal in backpackmodus, dan nog is het vervelend om stil te komen staan. Verhalen over ellenlang wachten op vervangend vervoer zijn niet zeldzaam. Verhuurders doen het erg goed wanneer er geld binnenkomt; wanneer het geld kost is de service opeens een stuk minder! Onze tip, onze ervaring, is dus om dit te regelen zodra je weet wanneer je in Australië aan gaat komen en op pad wilt.

 

 

Jucy campers

Wij zijn voor een Jucy Crib gegaan; een grote auto waar je de achterbank van neerklapt en gordijntjes ophangt om te slapen. Je vindt er een koelkastje in, complete keukeninventaris, gasstelletje en waterreservoir met pomp. Wendbaar, praktisch en goedkoop rijden. Overal te parkeren, ook in binnensteden, en met voldoende bagageruimte. Slapen gaat goed op het bijgeleverde matrasje en onder de deken; de gordijntjes verduisteren alles.

Alles wat je dus nodig hebt om tien dagen te kamperen op een budget; maar dat is naar ons idee wel het maximale om met deze kampeerauto rond te trekken aangezien de ruimte toch beperkt is. Je bent min of meer verplicht om buiten te leven, met slecht weer ga je ergens binnen en kun je niet comfortabel spelletjes doen in de camper. Voor iets meer mogelijkheden ga je voor de Jucy Condo, zie voor deze ervaring onze Nieuw-Zeeland blog, of vergelijkbaar betaalbaar model. Jucy is een betrouwbare partij met een enorme (opvallende) vloot goed uitgeruste en onderhouden campers.

Heb je alle tijd, ben je op een krap budget? Je kunt altijd nog een dealtje scoren om een camper terug naar de basis te brengen, het is daarbij wel zo dat daar vaak maar beperkte tijd voor gegeven wordt. Een optie die je kunt overwegen wanneer je voor langere tijd gaat rondrijden en je ook tijd hebt om ergens te blijven hangen; koop of bouw je eigen campertje! In elk hostel hangen de advertenties met hobbyprojecten die graag van eigenaar wisselen.

 

De juiste verzekering

Om goed verzekerd op pad te gaan hebben we ons eigen risico afgekocht; kost je een aanzienlijk bedrag maar geeft een rustig gevoel. Achteraf zul je waarschijnlijk zeggen “dat hadden we eigenlijk niet nodig”, maar stél dat… Je laat je campertje toch met enige regelmaat alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje en ook een ander maakt fouten.

 

 

Klaar voor vertrek

Tips om mee te nemen: sigarettenaansteker usb oplader, de Maps.me navigatie app (offline uiterst complete gratis navigatie app) en koop bij een campingwinkel twee stoeltjes in plaats van deze te huren.

Concluderend zeggen wij dat je niet groter moet nemen dan nodig. Dat kost meer huur, brandstof, belemmerd in bewegingsvrijheid en doet niks af aan comfort: Australië bevindt zich toch nog echt grotendeels buiten je camper, en daar wil je zijn! Maar, waak ervoor dat ‘goedkoop is duurkoop’ zich niet bewijst. Kies voor een zekere mate van zekerheid en investeer ook in een stukje comfort, in die zin dat de basisuitrusting voldoet om een tijdje op pad te gaan. Afhankelijk van je tijd, voldoet de Jucy Crib dan tot twee weken. Blijf je langer met een camper reizen, ga dan voor een Jucy Condo of vergelijkbaar model.

 

Wat vind jij belangrijk aan een camper? En hoe bereid jij je voor op een roadtrip met een camper?

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Taste! Hét foodfestival van Melbourne

De Australische oostkust: Van Melbourne naar Sydney

Laat een reactie achter

*